23.1 C
Roșiorii de Vede
vineri, iunie 21, 2024

Ziua Limbii Române, sărbătoarea identităţii româneşti

               Ziua Limbii Române, sărbătoarea identităţii româneşti

 dinu iancu salajanu in san mihai

          Limba nu reprezintă doar un simplu mijloc de comunicare, ci ne defineşte ca neam. Reprezintă cel mai mare dar, lăsat în moştenire de înaintaşii noştri.
Pe data de 28 august 2015, la Casa de Cultură „Sadoveanu” din Sân Mihai a fost marcată Ziua Limbii Române, unde a avut loc spectacolul Dinu Iancu Sălăjanu, iar tineretul român din Sân Mihai a prezentat dansuri specifice din această zonă. Evenimentul a fost organizat de ICR Bucureşti în parteneriat cu Comunitatea Românilor din Serbia.
La eveniment au fost prezenţi Alexandru Petruţ, ataşatul cultural al Ambasadei României din Belgrad, Emanuel Tăpălagă, consilier cultural al Episcopiei „Dacia Felix” şi preotul paroh al Sân Mihaiului, Aurel Stanciu, viceprimar Sân Mihai, Ion Sfera, directorul Casei de Cultură din Sân Mihai, Daniel Magdu, preşedinte CRS, Dorel Cebzan, Sorinel Cornea, Stevan Mihailov vicepreşedinţii CRS.

          Tradiţia înseamnă o sumă de valori, o experienţă comunitară în mijlocul căreia ne naştem şi de la care plecăm. De aceea se cuvine să abordăm cu toată seriozitatea păstrarea valorilor identitare, adică păstrarea a patrimoniului viu. Dacă am dori să prezentăm identitatea poporului român, nimic nu ar putea oferi o prezentare mai completă a tuturor laturilor existenţei sale decât tradiţia populară. Înşirând laturile tradiţiei româneşti, putem observa diversitatea valorilor şi domeniilor în care aceasta este reprezentativă, de la port, meşteşuguri, arhitectură şi până la cele mai subtile laturi spirituale precum literatura, mentalitatea, practicile şi riturile. Poate cel mai important lucru pentru păstrarea valorilor tradiţionale ar fi că ele cuprind un tezaur moral, al bunului simţ.
Mediul cel mai important pentru a transmite valorile tradiţionale din generaţie în generaţie, îl reprezintă familia. Simienţii au înţeles lucrul acesta foarte bine. Tinerii dansatori din Sân Mihai şi interpretul Stivi Miuţă au încântat publicul spectator.
Să simţi că ţi se face pielea de găină, că eşti demn şi creşte inima în tine, să fi mândru că eşti român, sunt câteva cuvinte care descriu spectacolul Dinu Iancu Sălăjanu şi a tarafului său din Serbia.
Originar din judeţul Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu este unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti de muzică populară din Ardeal. Maestru al muzicii populare din zona munților Apuseni, este director al ansamblului de cântece si dansuri „Porolisum“. A urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca,  iar din anul 2000 este cadru universitar la Facultatea de Muzica și Teatru din Oradea.

          Fiind pentru prima dată în Serbia, renumitul artist a transmis că se simte ca acasă, iar faptul că vorbim o limbă, reprezintă cea mai de preţ comoară care trebuie transmisă generaţiilor următoare.

          Marcarea Zilei Limbii Române de la Sân Mihai a fost o adevărată sărbătoare a identităţii româneşti.
Spectacolul a început cu un repertoriu de muzică populară din Ardeal, plimbându-ne pe parcurs prin mai multe zone folcorice româneşti. Printr-un repertoriu bine ales, prin mesajele transmise, artistul a reuşit să realizeze foarte rapid o comunicare cu publicul, cu care a cântat mai multe piese împreună. Datorită experienţei şi a calităţilor sale artistice, Dinu Iancu Sălăjanu a susţinut un concert extraordinar în Serbia.
A reuşit să prezinte pe scenă românul autentic, demn, valorile care au fost transmise cu emoţie prin muzică, fiind răsplătit cu ropote de aplauze, reuşind să ridice în picioare sutele de români din Serbia prezenţi la spectacol.

                                                         Comunitatea Românilor din Serbia

protopopul boian aleksandrovici in slujba limbii romane 

          O altă manifestare dedicată Limbii Române în Serbia, atât cât mai există, s-a desfășurat la Bor, în Valea Timocului, intitulată  ”Limba noastră rumânească – pod pestă Dunăre”. Au participat, printre alți apărători ai Limbii Române din acea parte de Serbie, preacucernicul părinte Bojan Aleksandrovici, Protopop de Dacia Ripensis, împreună cu preoții sfintelor biserici din valea Timocului, dar și Dusan Prvulovic, Zavija Jurj și Predrag Balasevici.

aparatorii limbii romane din timoclimba romana in timoc

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole