25.1 C
Roșiorii de Vede
marți, mai 21, 2024

“ Vreau să restabilim normalitatea în România”

Adrian Năstase:
” Vreau să restabilim normalitatea în România”

adrian-nastase-3
–    Domnule Năstase, daţi-mi voie, la început, să vă urez ”La mulţi ani”, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani!

Adrian Năstase: Vă mulţumesc.

– Ce vă aduce, în plus faţă de alţi ani, această aniversare?

Adrian Năstase: Sentimente amestecate. Mulţumire pentru unele lucruri pe care le-am făcut până la această vârstă. Mai multă dragoste faţă de soţie şi faţă de băieţii mei. Încrâncenare din cauza contextului în care are loc această aniversare, într-un moment de maximă nedreptate faţă de români. Motivaţie pentru ceea ce avem de făcut în continuare, pentru bătăliile ce vor urma.

– Sunteţi la o vârstă la care puteţi compara, cu serenitate, epocile pe care România le-a parcurs recent. Cum se văd acestea din perspectiva unui lider care a fost şi ministru de externe, şi preşedinte de partid, şi prim-ministru, dar şi cercetător în perioada comunismului?

ZECE PENTRU ROMANIA 2008 - GALA

Adrian Năstase: Nu există un singur tablou. Există o imagine în mişcare. Cum spunea Heraclit din Efes, niciodată nu ne scăldăm în apele aceluiaşi râu. România parcurge o criză de creştere şi poate cel mai dramatic moment din istoria sa recentă. După ce la ieşirea din comunism, se stabilizase într-o apropiere constantă de modelul democratic occidental, acum suntem într-o situaţie în care trebuie să apărăm această direcţie. Suntem precum un căţărător pe un munte care, după ce a mers mult timp pe poteci clare, acum este pe cont propriu şi trebuie să decidă dacă merge mai departe sau nu. Atraşi de mirajul unor himere – şi aici mă refer la Traian Băsescu -, românii au optat pentru părăsirea potecii. Şi suntem rătăciţi în pădure, riscând să ne pierdem, de tot, direcţia şi obiectivele.

– Cei de la putere spun însă că direcţia pe care au ales-o e singura corectă, chiar dacă e impopulară.

Adrian Năstase: Direcţia e greşită, iar tăierile de pensii şi salarii nu vor scoate ţara din criză. Şi suntem în criză pentru că, de luni de zile, bugetul este furat de oameni care trebuie acum să îşi recupereze banii cheltuiţi în campania electorală.
Băsescu şi Boc ar spune orice pentru a abate atenţia de la cât de mare e dezastrul pe care îl gestionează. Niciodată România nu a fost atât de mult timp minţită şi furată. Niciodată atât de mulţi oameni nu s-au aflat atât de mult în contradicţie cu propriii lor conducători. Din păcate, comparaţiile nostalgice cu regimul comunist încep să fie făcute de către tot mai mulţi.

– Guvernul anunţă nu doar tăieri de pensii şi salarii, dar şi măriri de taxe. Ar trebui să ne aşteptăm şi la creşterea TVA sau a cotei unice?

Adrian Năstase: Cota unică oricum nu mai există. Când obligi bugetarii să îşi doneze salariile peste o anumită sumă înseamnă impozitare diferenţiată. Doar că e o formă ascunsă. Sistemul fiscal e aruncat în aer, bugetarii sunt panicaţi, iar mediul privat priveşte cu oroare la felul cum economia e slăbită în fiecare zi de astfel de decizii. Dacă acest guvern nu e oprit, TVA şi cota unică vor creşte în toamnă sau cel târziu de anul viitor. Iar drama cea mai mare este că sacrificiul cerut milioanelor de pensionari şi de bugetari nu se va opri. Anul viitor, anticipez că vor fi tăiate şi mai mult pensiile şi salariile, fiindcă economia nu are cum să îşi revină dacă nu e ajutată. Aproape totul trebuia făcut diferit. Orice măsură dură, dacă trebuie luată, trebuie să aibă la bază un dialog şi un consens cu partenerii sociali. Tăierile de salarii trebuia să fie făcute diferenţiat, pentru a-i proteja pe cei cu venituri mici. Pensiile trebuiau îngheţate, iar pensionarii trebuiau ajutaţi cu preţuri mai bune la utilităţi. Medicamentele trebuiau să fie în continuare compensate. Risipa bugetară trebuie oprită, iar fiecare loc de muncă ce e desfiinţat de stat trebuie să fie însoţit de facilităţi pentru crearea altor locuri de muncă în privat.

ADRIAN NASTASE - CONFERINTA - CLIUJ-NAPOCA

– Peste tot în Europa se iau măsuri de austeritate…

Adrian Năstase: Cu două diferenţe însă. Nicăieri în Europa nu se taie pensiile. România e, din acest punct de vedere, o mare şi nejustificată excepţie. Şi a doua diferenţă este că peste tot în Europa există un curent de opinie care susţine statul social şi care cere guvernelor ca tăierile să fie însoţite de măsuri de sprijinire a economiei. Socialiştii, peste tot în Europa, susţin că e nevoie de solidaritate, nu de tăieri de venituri. La ce sunt bune tăierile? O economie în recesiune va intra într-o recesiune şi mai mare din cauza lor. E nevoie de stimulente, de investiţii direcţionate corect şi de sprijin pentru cei slabi.

– Ce şanse are România să depăşească cu bine această perioadă?

Adrian Năstase: Şansele noastre sunt minuscule câtă vreme decizia e concentrată în mâna lui Traian Băsescu. Băsescu urăşte pensionarii şi pe cei slabi – vă amintiţi că, mereu, i-a numit puturoşi sau asistaţi. Cu el preşedinte, România nu are şanse de a ieşi din criză. Cu fiecare zi, ne afundăm şi mai mult.

– Aveţi, aşadar, o aniversare tristă?

Adrian Năstase: Nu e o aniversare tristă. E o aniversare frumoasă. Voi fi alături de familie şi de prieteni. Lor le sunt recunoscător că, în ultimii ani, am putut să rămân puternic şi consecvent. Am trecut prin multe momente dificile, din motive pe care le cunoaşteţi. Dar problemele mele nu se compară acum cu cele prin care vor trece milioane de pensionari pentru care, acum, începe o dramă extraordinară. Va începe o perioadă traumatizantă, peste care se va trece abia peste o generaţie sau două.

– Aveţi vreun mesaj pentru cei care v-au transmis, inclusiv prin intermediul nostru, urări de ”La mulţi ani”?

Adrian Năstase: Le mulţumesc din suflet şi îi asigur că voi face tot ce pot să fiu, şi în continuare, alături de ei. Lupta noastră e abia la început. Acest guvern va trebui să plătească pentru dramele pe care le produce azi. Şi va plăti după alegeri. Trebuie să încercăm să limităm perioada în care românii vor fi supuşi la aceste presiuni. Nu suntem singuri, suntem mulţi – tot mai mulţi. Sper că, în cel mai scurt timp, vom fi suficient de mulţi şi de puternici pentru a restabili normalitatea în România.

– Ce cadou vă doriţi de ziua dvs?

Adrian Năstase: Am deja, din partea familiei, ceea ce este important: dragoste, căldură şi mulţumire sufletească. În rest, important e să fim cu toţii sănătoşi, pentru a putea trece cu bine peste anotimpurile grele ce vor veni.
(AGERPRES)

Articole Conexe

Ultimele Articole