13.8 C
Roșiorii de Vede
luni, mai 20, 2024

Vizita românilor la românii din Serbia

 Vizita românilor la românii din Serbia             

            În perioada 19-21 februarie, Ministrul Delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, efectuează o vizită de lucru în Serbia.
Astăzi, (ieri. n. red.) 19 februarie, Ministrul Delegat Angel Tîlvăr a avut o serie de întâlniri cu autorităţile din Serbia, privind poziţia minorităţii naţionale române din ţara noastră. În acest sens a avut întâlniri cu Ivan Bosnjak, secretar de stat din cadrul Ministerului Administraţiei Publice şi Autoguvernării Locale, Zorana Luzanin, secretar de stat din cadrul Ministerului Educaţiei, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice şi Suzana Paunovic, director al Oficiului pentru Drepturile Omului şi a Minorităţilor.
Întâlnirea cu reprezentaţii românilor din Voievodina, a fost organizată în aceeaşi zi, la Ambasada României din Belgrad. Ministrul Delegat şi-a arătat deschiderea faţă de discuţiile libere, asigurând pe cei prezenţi de sprijinul Statului Român în vedrea păstrării identităţii naţionale a românilor din Serbia. A făcut o scurtă prezentare a întrevederilor cu oficialii sârbi şi a dorit ca accentul să fie pus pe dialog cu mediul asociativ român din Serbia. A prezentat modul de organizare al DPRRP, funcţionarea lui, precum şi modalităţile de susţinere directă a românilor din afara graniţelor. La fel a subliniat, că pe lângă DPRRP, românii din comunităţile istorice, mai pot apela şi la alte instituţii, precum Institutul Cultural Român, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, şi la alte instituţii din cadrul Statului Român, care au posibilitatea de a oferi sprijin comunităţilor de români. Alături de Ministru, din delegaţie au mai făcut parte Alina Hagima, director DPRRP şi Radu Cosma, consilier DPRRP.
La această întâlnire au fost prezenţi reprezentanţii CRS, Daniel Magdu – preşedinte şi vicepreşedinţii: Ion Omoran, Stevan Mihailov şi Sorinel Cornea. Daniel Magdu a făcut o scurtă prezentare a activităţilor Comunităţii Românilor din Serbia. A subliniat importanţa susţinerii din partea Statului Român în procesul de retrocedare a bunurilor colective a românilor din Serbia. Pe lângă activităţile CRS, preşedintele Magdu a prezentat şi contribuţia Comunităţii în procesul de preaderare a Serbiei la UE, fiind unica organizaţie românească din Serbia care participă la monitorizarea capitolelor de negociere a Serbiei cu UE, cu referinţe la respectarea statului de drept şi respectarea drepturilor minorităţilor naţionale.
Stevan Mihailov a prezentat importanţa capacităţii de monitorizare şi implementarea drepturilor provenite din legislaţia în vigoare. La fel a prezentat situaţia şcolilor din Voivodina, care nu este îmbucurătoare şi a relatat despre modul cum alte state soluţionează problemele cu care se confruntă conaţionalii lor. La fel a fost expusă şi dorinţa românilor de avea dreptul la cetăţenia dublă.
Părintele Ionel Malaimare, protopop de Alibunar, a prezentat activităţile Bisericii Ortodoxe Române. A subliniat importanţa existenţei Episcopiei pentru buna funcţionare BOR din Serbia.
Dr. Ion Sfera, preşedintele Partidului Român, a prezentat proiectul Telediag, proiect derulat în perioada 2010 – 2012, referindu-se la un sistem de telediagnoză şi teleconsultaţă, adică telemedicină, unde a participat spitalul din Vârşeţ în parteneriat cu spitalul din Reşiţa. La fel a făcut referiri la cetăţenia română.
Noviţa Neagovici, preşedintele Forumului pentru Cultură şi Istorie, a făcut o paralelă între românii din Timoc şi Voivodina. A prezentat problemele cu care se confruntă aceste două comunităţi, cât şi problematica legată de procesul electoral pentru Consiliile Naţionale.
Reprezentanţii asociaţilor româneşti din Petrovasâla şi Ofcea au atras atenţia de lipsa de experienţă pentru concurarea la proiectele DPRRP şi au solicitat în acest sens, seminarii unde se vor face cunoscute procedurile necesare pentru scrierea unui proiect, având posibilitatea de a concura la sesiunile de finanţare DPRRP.
Delegaţia Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni îşi va continua vizita de lucru mâine în Timoc, la Zăiceri şi Negotin.

                                                           Comunitatea Românilor din Serbia

N. red.

          Astăzi, 20 02 2015, Angel Tîlvăr, Ministrul Delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare se va întâlni, la Negotin, cu preacucernicul părinte Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis și Vicar al Timocului, dar și cu alți reprezentanți ai românilor lipsiți de drepturi elementare din acea parte de Serbie.

   

Articole Conexe

Ultimele Articole