16.4 C
Roșiorii de Vede
duminică, octombrie 6, 2024

Un an dincolo de centenar

                  Un an dincolo de centenar

                                   Alexandru Şerbănescu

            Să reamintim că în luna lui florar, într-o zi de 17, prin anul 1912, la Coloneşti, judeţul Olt s-a născut Alexandru Şerbănescu cel care avea să devină aviatorul de vânătoare al aviaţiei regale române, asul aşilor şi unul dintre cei mai luminoși zburători ai aripilor româneşti.  La 17 mai 2013 îl regăsim pe acelaşi piedestal în Memoria Oltului, la Coloneşti, Flotila 95 Aeriană de la Bacău şi  în conştiinţa neamului românesc.

          Un gând cât o veşnicie în memoria eroului aviator Alexandru Şerbănescu poate că a trecut, de ziua naşterii marelui aviator, prin mintea şi inima multor români aflaţi în cine ştie ce colţuri ale lumii. Nu voi şti unde şi cine s-a gândit la eroul nostru naţional, dar le mulţumesc pe această cale tuturor. Când vorbim despre eroi, cel mai adesea gândul ne duce la ziua în care au căzut la datorie. Când vorbim despre aviatorul Alexandru Şerbănescu inevitabil ne gândim la acel fatidic 18 august 1944  şi la însemnătatea istorică a acelei zile. Pentru toţi există şi o zi de naştere, mai puţin cunoscută comparativ cu rezonanţa zilei în care s-au jertfit pe altarul datoriei faţă de ţară.  Pentru forţele aeriene române,pentru şcoala care poartă numele căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu şi pentru mulţi dintre români, 17 mai  nu este o simplă dată în calendar. La Flotila 95 Aeriană Bacău s-a desfăşurat un ceremonial demn de patronul spiritual al unităţii de aviaţie iar 17 mai este deja tradiţie militară graţie comandanţilor şi aviatorilor din această unitate de aviaţie, fundaţiei – filiala Bacău, ONG-urilor participante şi, în general, graţie tuturor celor care vor să se poată.

           La Şcoala Aviator Alexandru Şerbănescu din Coloneşti, jud.Olt, programul judeţean educaţional ” O melodie de aripi neterminată …” iniţiat şi coordonat de Prof. Mirela şi Lilian CELMARE, dedicat aviatorului Alexandru Şerbănescu, a contopit cel mai suav şi pur mesaj al elevilor  şcolilor participante din zona de sud-vest a ţării, respectiv zona de nord a Oltului. O seamă de consilieri educativi au exprimat aprecierea şi susţinerea  programului  educativ ” O melodie de aripi neterminată …” aflat deja la a doua ediţie. Programul a debutat anul trecut cu prilejul Centenarului Alexandru Şerbănescu şi se desfăşoră anual la data de 17 mai graţie minunaţilor elevi, cadrelor didactice, Inspectoratului Şcolar Olt, părinţilor,directorilor şcolilor, fundaţiei-filiala Coloneşti. Volumul de poeme intitulat Regăsire, autor prof.Lilian Celmare  a reprezentat o generoasă descriere în versuri a aviatorului, a iubirii, a locurilor dintre cele mai pitoreşti  şi semnificative din zona de nord a Oltului. În poemul O STEA autorul ne spune : În mai când Şerbănescu s-a născut/Salcâmul încă era-n floare/Au fost fiorii unui început/Iar azi e zi de sărbătoare..  Închei cu gândul la Alecu Şerbănescu şi la Jean Moscopol cu un vers care se regăseşte  ca o certitudine în cele înfăptuite într-o zi de 17 mai a anului 2013 : “Tot ce-i românesc nu piere şi nici nu va pieri!”

                                                                      Eleonora ARBĂNAŞ

                                                Fundaţia Aviator Alexandru Şerbănescu

Articole Conexe

Ultimele Articole