U.Z.P.R a provocat o nouă inițiativă legislativă
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este singura ”asociaţie profesională de creaţie publicistică şi jurnalistică a ziariştilor din România şi din comunităţile româneşti de peste hotare, continuatoare a organizaţiei omonime înfiinţată în 1919 ”. Este singura organizație de breaslă din România care își face simțită prezența prin organizarea unor evenimente la nivel național, dar și internațional, dobândind statutul de utilitate publică.
UZPR pune în valoare profesia de jurnalist, aduce omagiul membrilor săi, marilor conștiințe jurnalistice ale României, începând cu inegalabilul ziarist patriot Mihai Eminescu.
U.Z.P.R a provocat o nouă inițiativă legislativă, la propunerea președintelui Doru Dinu Glăvan, personalitate de reală vocație în jurnalismul românesc, ziditor de gazete, organizator de evenimente jurnalistice unice pe scena culturală românească, catalizator de energii și talente, care, cu modestie, își dedică întreaga pasiune și competență cauzei jurnalismului românesc.
Cel care a înțeles importanța acestui demers este senatorul Haralambie Vochițoiu și, în prima etapă, peste 25 de parlamentari, în frunte cu vicepremierul Gabriel Oprea, care a depus în data de 8 septembrie 2015, la Biroul Permanent al Senatului, Propunerea legislativă privind declararea zilei de 28 iunie „ Ziua Ziaristului Român”.
Ziua de 28 iunie are o semnificație deosebită pentru jurnalismul românesc fiind ultima zi a ziaristului Mihai Eminescu la ziarul ”Timpul”, zi în care a publicat articolul despre libertatea presei. De asemenea, așa cum îmi spunea poetul național Vasile Tărâțeanu, academician și luptător pentru drepturile românilor aflați ”întro altă țară”, trăitor la Cernăuți, când i-am vorbit despre dorința noastră, a ziariștilor români, de a stabili o zi națională:”28 iunie să fie, frate Ioane, este ziua când ni s-a furat o parte din Țară. Să nu uităm asta niciodată”.
În expunerea de motive pentru proclamarea Zilei Naționale ale Ziaristului Român, se amintește, dacă mai era nevoie, că ” ziaristul român a înțeles, din cele mai vechi și dramatice vremuri, că exercitându-și cu dragoste și credință profesia se va înălța în aceeași măsură în care se jertfește pe altarul Adevărului, că Ziaristul român a fost, de-a lungul vremurilor, conștiința neamului său și s-a aflat în primele rânduri ale luptei pentru independență, libertate socială, redeșteptare și reîntregire națională.
De-a lungul timpului, indiferent de regimul politic, ziaristul român a fost ținta celei mai feroce agresiuni psihice, dar și fizice, i-au fost instrumentate procese politice pentru că a îndrăznit să gândească și să scrie demascând prostia, fățărnicia, hoția, corupția, minciuna și trădarea de țară.”
Anul trecut, în 2014, în lume, au fost uciși 66 de jurnaliști, toți în zone de conflict, chiar aproape de noi, în Ucraina, pierind cinci dintre aceștia, aproape 120 au fost răpiți iar 853 au fost arestați. Se poate afirma, fără să greșim, că jurnalismul este o meserie periculoasă, chiar mortală.
În România, chiar dacă nu s-au manifestat cu cruzime atacurile asupra jurnaliștilor, au fost agresiuni verbale, psihice, constrângeri de ordin financiar și s-a mers chiar la loviri și distrugeri ale tehnicii cu care lucrează aceștia. Agresiunea asupra jurnaliștilor, indiferent din ce zone provine aceasta, necesită o mai atentă reacție din partea autorităților statului român.
De aceea, ”statul român are obligația morală și de onoare de a fi recunoscător acestor martiri ziariști prin instituirea Zilei Naționale a Ziaristului Român, ca semn de respect pentru lupta neîntreruptă în slujba adevărului și a neamului românesc, pentru întărârea statului de drept, al democrației și a valorilor general umane: adevăr, respect, toleranță, solidaritate și libertate.”
Așteptăm cu emoție și convingere că președinții Senatului și Camerei Deputaților își vor pune semnăturile cât mai repede, după adoptarea de către Parlament, pe Legea prin care se instituie ziua de 28 iunie, ”Ziua Ziaristului Român”.
Ion BĂDOI
Membru U.Z.P.R.