5.6 C
Roșiorii de Vede
vineri, aprilie 19, 2024

Troianul, o comună sub semnul bujorului românesc

       Troianul, o comună sub semnul bujorului românesc

 

dsc_0281Pădurea Troianul are o suprafaţă de peste 70 ha şi se află situată între satele Troianul şi Vatra. Sătenii din Troianul o mai numesc Pădurea Cornetu şi în anul 2004, prin Hotărârea de Guvern Nr. 2151, a fost declarată rezervaţie naturală. Cu o populaţie de peste 3400 de locuitori, comuna Troianul s-a numit şi Belitori, de la mai vechea ocupaţie a locuitorilor ei, aceea de jupuitori de vite. Actuala denumire a fost oficializată printr-un decret al lui Gheorghe Gheorghiu Dej din 18 decembrie 1964, iar din 1 ianuarie 1965, localitatea aflată foarte aproape de drumul lui Traian îşi scrie istoria sub această denumire, Troianul.

dsc_0008Marian Tudorică este primarul acestei comune, iar în anul 2008 a fost reales din primul tur cu peste 65% din voturile exprimate. A fost, aşa cum ne spunea un localnic, răsplata pentru realizările acestui tânăr şi destoinic gospodar. Este adevărat, localitatea pe care o administrează are aspectul unui oraş în plină ascensiune arhitecturală, cu un centru civic pe care nu-l prea zăreşti nici în oraşele cu tradiţie.

Locuitorii comunei, împreună cu primul dintre gospodari, au hotărât să serbeze ziua comunei în perioada când bujorul românesc înfloreşte. În pădurea Troianul se mai găseşte, din fericire, această specie de bujor, ocrotită de lege şi de locuitorii acestei aşezări. În fiecare a doua sâmbătă din luna Mai, vor sărbătorii ziua comunei, ca o dovadă de permanentă vieţuire şi primenire a gândurilor bune, de temeinică hotărâre a zidirii unei existenţe cât mai durabile. Anul acesta, în data de 9 Mai, primarul Marian Tudorică a invitat locuitorii comunei la o întâlnire de suflet şi de voie bună. Au venit să întâmpine oaspeţii sărbătorii lor, tineri şi vârstnici, unii îmbrăcaţi în superbe costume populare, alţii în costume „orăşeneşti”, dar toţi cu zâmbetul pe buze, dornici de a lega dialoguri constructive cu cei care au onorat această întâlnire. Au răspuns invitaţiei preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, care a venit însoţit de fiul student, candidata la alegerile europarlamentare, Viorica Dăncilă, importanţi membri PSD din partea aceasta de judeţ, interpreţi îndrăgiţi ai folclorului teleormănean, dar şi din alte zone folclorice,  Petrică Stoian Mâţu, Emilia Ghinescu, Viorica Mirea, Constantin Enceanu, Maria Butaciu  şi, nu în ultimul rând, membrii grupului folcloric „Burnasul”. A participat şi prefectul judeţului Teleorman Bâţă Ionuţ Adrian, pentru a cunoaşte oamenii, aşa cum spunea preşedintele Dragnea, „pentru că de aici învaţă realităţile, de aici învaţă ce trebui să facă pentru acest judeţ”. Au mai fost prezenţi, alături de miile de cetăţeni ai comunei, şi primarii localităţilor Scrioaştea, Dobroteşti, Piatra şi Ţigăneşti.

Nu au fost uitate nici alegerile care bat la uşă, aşa că Viorica Dăncilă le-a cerut celor prezenţi să vină la vot, să fie conştienţi că numai un candidat din judeţul lor le poate reprezenta cu adevărat interesele la Bruxelles, în Parlamentul European. dsc_0087

Ziua comunei Troianul, desfăşurată sub semnul bujorului românesc, s-a revărsat în sufletele oamenilor ca o promisiune de rodnicie, de temeinice construcţii ce vor rămâne ca semn al trecerii lor pe aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu.

 

  

                                                                            Elena Georgescu

dsc_0276

 

dsc_0011

 

dsc_0071

 

dsc_0009

 

dsc_0143

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole