19.5 C
Roșiorii de Vede
luni, aprilie 15, 2024

Teleorman, un judeţ în plină transformare

„Bătălia de la Schit”- exponatul lunii Mai

batalia-de-la-schit

Muzeul Judeţean, instituţie a Consiliului Judeţean Teleorman, deţine în patrimoniu câteva obiecte de importanţă excepţională, din păcate, prea puţin cunoscute de publicul larg. Pentru ca acestea să fie mai bine cunoscute de teleormăneni, în fiecare lună este prezentat vizitatorilor un astfel de obiect deosebit, prin expunerea într-o vitrină amenajată în holul muzeului şi însoţit de baza documentară realizată prin texte şi imagini. Proiectul cultural se numeşte „Exponatul lunii”, iar ciclul expoziţional continuă cu cromolitografia Bătălia de la Schit-9 noiembrie 1877″ -exponatul lunii mai 2011.

Lucrarea, de 52 x 42 cm, este reproducerea unei schiţe din timpul bătăliei pentru cucerirea garnizoanei Rahova de către armatele româno-ruse, a fost realizată de librăria fraţilor Jonnitiu din Bucureşti în anul 1879 şi reprezenta premiul pentru cumpărătorii „Calendarului pentru toţi românii„. Obiectul, care consemnează participarea armatei române la războiul ruso-turc din 1877-1878, face parte din colecţia Muzeului Judeţean Teleorman.

Piesa a fost expusă în holul Muzeului Judeţean începând de marţi, 2 mai.

Bibliotecarii mileniului III

biblionet

Biblioteca „Marin Preda”, instituţie a Consiliului Judeţean, a inaugurat recent un Centru de formare  profesională modern, utilat  cu echipamente în valoare de 66 mii lei  (PC-uri,  videoproiector,  scanner, imprimantă etc.), donate prin programul Biblionet-lumea în biblioteca mea şi destinat creării unui sistem modern de biblioteci publice în România; programul se derulează în cadrul unui parteneriat încheiat între IREX Romania, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din Romania, Fundaţia EOS Timişoara, administraţiile publice locale şi bibliotecile publice.

Luni, 2 mai, a început  prima sesiune de cursuri  în domeniul IT/LIB, la care vor participa, alături de  bibliotecarii de la Biblioteca „Marin Preda”, bibliotecari de la încă 16 biblioteci publice : „Gala Galaction” Roşiorii de Vede, „Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea, „Alexandru Depărăţeanu” Videle şi bibliotecile comunale Buzescu, Călineşti, Dobroteşti, Drăgăneşti Vlaşca, Frumoasa, Islaz, Liţa, Lunca, Peretu, Plosca, Saelele, Seaca, Segarcea Vale.

Programul Biblionet facilitează accesul la informaţie, prin înfiinţarea unei reţele de biblioteci cu calculatoare cu acces public, promovează valoarea bilbiotecii pentru comunitate şi reconsideră rolul esenţial al bibliotecii într-o societate modernă.

Comemorare : Lucian Blaga-50

lucian-blaga

Vineri, 6 mai, Bibiblioteca „Marin Preda”, instituţie a Consiliului Judeţean, a găzduit  expoziţia de carte „50 de ani de la moartea  lui Lucian Blaga”, dedicată filozofului, poetului, dramaturgului, traducătorului, jurnalistului şi diplomatului român.

Articole Conexe

Ultimele Articole