Sprijin pentru copiii cu autism – abordare europeană
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Fundaţia „Romanian Angel Appeal” şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România derulează în prezent proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă ! – Program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări din spectrul autist”, finanţarea fiind asigurată prin Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, în cadrul axei prioritare nr. 6, „Promovarea Incluziunii Sociale”, domeniul major de intervenţie 6.2 „Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”. Pentru prima dată va fi creat în România un mecanism naţional integrat care să asigure depistarea precoce a tulburărilor din spectrul autist (TSA), recuperarea copiilor/ tinerilor cu TSA, facilitarea accesului lor la servicii de recuperare, asistenţă specializată şi creşterea şanselor de integrare socială a acestora.
Întrucât, prin proiect, vor fi înfiinţate, amenajate şi dotate servicii de recuperare şi asistenţă specializată a copiilor/tinerilor cu TSA în toate judeţele, Teleormanul va fi parte componentă a acestui mecanism, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), instituţie a Consiliului Judeţean. După cum a declarat preşedintele Liviu Nicolae Dragnea, DGASPC va pune la dispoziţie, conform protocolului încheiat cu iniţiatorii proiectului, un spaţiu în incinta sediului instituţiei, în care se vor desfăşura activităţi de evaluare, intervenţie, recuperare, consiliere şi asistenţă specializată a copiilor/tinerilor cu TSA şi a familiilor acestora, precum şi formarea continuă a personalului specializat. Astfel, un număr însemnat de specialişti din cadrul DGASPC, dar şi din alte instituţii ale judeţului, vor fi formaţi profesional în terapii de recuperare a TSA.
Contextul naţional, inclusiv la nivelul judeţului Teleorman, indică faptul că există un număr mare de copii diagnosticaţi cu TSA, dar recuperarea acestora este deficitară. Cu toate că în cadrul DGASPC Teleorman funcţionează în acest moment două centre de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi (la Alexandria şi Videle), unde sunt înregistraţi şi copii cu autism, înfiinţarea unor astfel de servicii destinate copiilor/tinerilor cu TSA este o necesitate, un sprijin real acordat familiilor care se confruntă cu acest gen de dificultăţi.
Se estimează că prin implementarea acestui proiect vor fi atinse câteva obiective importante, care vor aduce România mai aproape de nivelul cerinţelor existente într-o ţară membră a UE :
▪ dezvoltarea serviciilor de diagnosticare precoce şi intervenţie timpurie la copiii cu TSA;
▪ elaborarea unei strategii privind integrarea socială şi pe piaţa muncii a persoanelor cu TSA;
▪ creşterea competenţelor profesioniştilor implicaţi în diagnosticarea, recuperarea şi integrarea socială şi profesională a persoanelor cu TSA.
… sed perseverare diabolicum
Pe rolul Tribunalului Teleorman există două dosare, având acelaşi obiect : anularea parţială a Hotărârii nr. 14 din 11 februarie 2011 a Consiliului Judeţean Teleorman privind aprobarea bugetului local (art. 1, anexele nr. 2 şi 3), cerută de prefectul judeţului. Cele două dosare s-au aflat în stare de judecată la 15 septembrie, iar după ascultarea părţilor, Tribunalul Teleorman a dispus pronunţarea pentru data de 19 septembrie, astfel :
▪ în dosarul nr. 3672/87/2011, prin Sentinţa civilă nr. 722 din 19 septembrie 2011, instanţa a respins ca nefondată acţiunea formulată de reclamantul Instituţia Prefectului judeţului Teleorman împotriva pârâtului Consiliul Judeţean Teleorman;
▪ în dosarul nr. 4085/87/2011, prin Sentinţa civilă nr. 721 din 19 septembrie 2011, instanţa a admis excepţia tardivităţii cererii invocate de pârâtul Consiliul Judeţean Teleorman şi, pe cale de consecinţă, a respins acţiunea formulată de reclamantul prefectul judeţului Teleorman în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Teleorman şi preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, ca tardiv introdusă.
Desigur că legalitatea este fundamentul oricărei democraţii, iar justiţia a constatat că adoptarea bugetului de către Consiliul Judeţean s-a făcut cu respectarea legii. În aceste condiţii, utilizarea până la sfârşitul anului a resurselor financiare -şi aşa insuficiente- pentru continuarea unor lucrări care privesc infrastructura judeţului, este strict necesară şi prioritară. Obstrucţionarea posibilităţii de a realiza ceva pentru comunitatea teleormăneană, cu banii din bugetul judeţului sau prin accesarea fondurilor europene, este o povară grea, chiar şi pentru umerii unui prefect ! Errare humanum est …
Expoziţie a figurilor de ceară la Muzeul Judeţean
Începând de miercuri, 21 septembrie, Muzeul Judeţean, instituţie a Consiliului Judeţean, găzduieşte expoziţia „Mit-ficţiune şi realitate”, aparţinând Muzeului Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg (Rusia). Sunt expuse 35 de figurine de ceară, reprezentând -în mărime naturală- personaje din mitologia universală, celebrităţi din lumea filmului, personaje istorice, dar şi personalităţi contemporane (Ulise, Zeus, Afrodita, Centaur, Minotaurul, Hercule, Aristotel, Platon, Leonardo Da Vinci, Shakespeare, Shrek , Harry Potter etc).
În afară de admirarea exponatelor, publicului vizitator i se oferă şi informaţii privitoare la tehnicile de realizare a figurilor de ceară şi alte amănunte referitoare la această artă, precum şi date despre istoricul acestui tip de activitate muzeistică.
Expoziţia, care va rămâne deschisă până la 20 octombrie, poate fi vizitată în zilele de luni-vineri între orele 9-17, iar sâmbăta şi duminica între orele 10-17. Costul biletului/persoană este de 7 lei (adulţi), 5 lei (elevi, studenţi, pensionari) şi 3 lei (la grupurile organizate, de minim 10 persoane).
Respect pentru „înţelepţii cetăţii”
În urmă cu 10 ani, în calendarul activităţilor sportive organizate de Consiliul Judeţean, îşi făceau apariţia primele competiţii organizate pentru persoanele de vârsta a treia : pescuit, cros, şah şi table. Iniţiativa, aparţinând preşedintelui Liviu Nicolae Dragnea, viza apropierea persoanelor de vârsta a treia de mişcarea în aer liber, de practicarea organizată a unor hobby-uri specifice vârstei, crearea unui cadru organizat pentru ca această categorie de cetăţeni să aibă propriile competiţii, dar şi oferirea de recompense materiale unei categorii cu venituri, în general, mai mici.
Primele ediţii ale competiţiilor dotate cu trofeele „Perpetuum Mobile” (cros), „Înţelepciune şi Hazard” (şah şi table), finanţate în totalitate de Consiliul Judeţean, în cadrul programului „Tinereţe fără vârstă”, au avut o participare mai redusă, dar, începând cu anul 2006 concursurile organizate, sub genericul „Trofeul Matusalem”, în colaborare cu organizaţiile de pensionari din Teleorman, au „prins rădăcini” şi au devenit puncte de referinţă în calendarul sportiv al Teleormanului.
Iniţiativa nu a fost abandonată, astfel că joi, 29 septembrie se va desfăşura cea de-a XI-a ediţie a „Tinereţii fără bătrâneţe”. La ora 9, la intrarea în Parcul Central din Alexandria, (statuia Al. I.Cuza) sunt aşteptate persoanele de vârsta a treia (femei peste 59 ani şi bărbaţi peste 64 ani) din judeţul Teleorman, care au calitatea de pensionar, pentru a lua startul la cros. La ora 10 vor începe la Clubul Pensionarilor turneele de şah şi table.
Înscrierile se fac la Clubul Pensionarilor, unde poate fi consultat şi regulamentul privitor la condiţiile de participare şi organizare. Consiliul Judeţean va acorda trofee şi premii în bani (3.000 lei) concurenţilor clasaţi pe primele 8 locuri la fiecare disciplină sportivă şi categorie.
Spaţiul public – „casa fiecăruia”
Cu toate că în atitudinea românilor faţă de mediu este (prea) mult loc de mai bine, treptat îşi fac loc mentalitatea şi comportamentul european, iar spaţiul public tinde să devină „casa fiecăruia”. În cadrul acestui efort de schimbare a mentalităţii se înscrie şi proiectul „Voluntar pentru mediu”, desfăşurat sâmbătă, 24 septembrie, la Drăgăneşti Vlaşca, în organizarea Serviciului de cooperare internă şi internaţională, instituţie a Consiliului Judeţean, în cooperare cu Provincia Overijssel (Olanda) şi Consiliul Judeţean al Tinerilor. Preşedintele Liviu Nicolae Dragnea -convins că puterea exemplului este mai convingătoare decât orice discurs- a participat la campania de ecologizare de la Drăgăneşti Vlaşca, unde au fost implicaţi atât adulţii, cât şi copiii. Cu această ocazie preşedintele Dragnea a declarat : „este bine că tinerii îşi fac timp pentru ecologizarea comunităţilor în care trăiesc, că îşi fac un viitor mai curat şi mai sănătos, într-un mediu propice dezvoltării armonioase, fizic şi spiritual. Astfel de proiecte trebuie iniţiate în toate localităţile teleormănene, iar Consiliul Judeţean are disponibilitatea de a se implica în realizarea acestora, în cadrul unor parteneriate public-privat sau prin colaborarea cu consiliile locale”.
Elevii se întrec la a V-a ediţie a „Crosului toamnei”
Asociaţia Judeţeană de Atletism, una dintre cele mai active asociaţii pe ramură de sport din Teleorman, beneficiază din nou de sprijinul Consiliului Judeţean pentru organizarea unei competiţii destinate elevilor din mediul rural : „Crosul rural-crosul toamnei”. Vineri, 7 octombrie, se vor întrece la Vârtoape copii din peste 10 localităţi din zona nord-vestică a Teleormanului, categoriile de concurenţi fiind elevi şi eleve din clasele I-II, III-IV, V-VI şi VII-VIII, pentru care Consiliul Judeţean a pregătit diplome, cupe, medalii şi premii în bani în valoare de 1.500 lei.
Bombă calibrul 120mm, la Şcoala Generală din satul Tecuci
În data de 24.09.2011, la ora 08.10, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman a intervenit pentru ridicarea unei bombe de aruncător, cal. 120 mm, descoperită de Ion S. în timp ce efectua lucrări de dezafectare şi ridicare a deşeurilor dintr-o magazie părăsită a Şcolii Generale cu cls. I – VIII, din satul Tecuci.
Misiunea de cercetare, identificare, ridicare, transportare şi depozitare în vederea distrugerii ulterioare a fost efectuată în condiţii de siguranţă, fără pagube materiale sau victime omeneşti.
Reamintim faptul că pentru prevenirea accidentelor în rândul populaţiei se interzice: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportarea şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice de muniţii; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora. Nerespectarea acestor reguli poate duce la accidente grave sau chiar la pierderea vieţii.
Persoanele care descoperă întâmplător elemente de muniţie neexplodată trebuie să anunţe de urgenţă organele de poliţie sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă la numărul unic de urgenţă 112.
Incendiu violent într-o gospodărie din comuna Traian
Duminică, 25.09.2011, la ora 14.00, pe numărul unic de urgenţă 112, s-a solicitat intervenţia pompierilor militari turneni pentru stingerea unui incendiu izbucnit în gospodăria lui Marin D., din comuna Traian.
Ajunse la faţa locului în cel mai scurt timp posibil, cele două echipaje de pompieri militari aveau să constate că incendiul se manifesta violent la un adăpost de animale confecţionat din chirpici şi acoperit cu plăci de azbociment, pe o suprafaţă de cca. 40 mp, la un şopron din lemn acoperit cu ţiglă, pe o suprafaţă de aprox. 35 mp, la depozitul de furaje ce conţinea aproape 1,5 t de paie şi 2 t de tulpini de porumb, la depozitul de combustibil lemnos unde erau depozitate cca. 1 t de lemne de foc, la o căruţă din lemn şi la un gard din scândură, pe aproximativ 10 m, cu posibilitatea extinderii la locuinţa aflată în imediata apropiere.
Focul a fost localizat şi lichidat în apoximativ o oră şi jumătate, fiind salvate bunuri de peste 40000 de lei. Valoarea pagubelor produse de incendiu se apropie de suma de 5000 de lei. Din primele cercetări efectuate de pompierii militari în vederea stabilirii cauzei probabile de incendiu, se pare că acesta a izbucnit de la o ţigară nestinsă corespunzător ce a fost aruncată la întâmplare de proprietar în apropierea adăpostului de animale. Nu au fost victime.
Cauza probabilă a incendiului: jocul copiilor cu focul
Ieri, 25.09.2011, la ora 16.42, pompierii militari alexăndreni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu ce cuprinsese două gospodării din localitatea Merişani, proprietatea lui Ionel I. şi Badea U..
Două echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Alexandria, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă au localizat şi lichidat incendiul după aproximativ 5 ore. În gospodăria lui Ionel I. au ars aproximativ 10 t de lucernă, 4 t de ovăz, 2 t de paie, 2 t de tulpini de porumb şi 2 t de beţe de floarea soarelui, iar în gospodăria lui Badea U. flăcările au distrus cca. 2 t de baloţi de paie. Valoarea pagubelor înregistrate este de aproape 8000 de lei, iar cea a bunurilor salvate de peste 100000 de lei, în cauză fiind salvate casele de locuit şi anexele gospodăreşti din apropiere.
Din cercetările efectuate la faţa locului reiese faptul că incendiul a avut drept cauză probabilă jocul unui minor cu chibriturile în apropierea depozitului de furaje, focul propagându-se apoi la gospodăria învecinată. Nu au fost victime.
În ajutorul persoanelor bolnave
Zilele acestea, pompierii militari teleormăneni au fost solicitaţi să intervină pentru a ajuta o persoană bonavă care avea nevoie urgent de îngrijiri medicale şi nu se putea deplasa la ambulanţă.
Este vorba de Alexandru C., de 60 de ani, din municipiul Alexandria, care bolnav fiind, nu se putea deplasa pentru a debloca uşa de la intrarea în apartament. Vecinul acestuia, Florentin P., a alertat imediat pompierii militari alexăndreni, care cu ajutorul unei scări de fereastră, au pătruns prin balconul apartamentului, situat la etajul I şi au deschis uşa din interior fără a produce pagube materiale. Persoana suferindă a fost preluată de către membrii Serviciului de ambulanţă şi transportată la Spitalul Municipal din Alexandria pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.