23.6 C
Roșiorii de Vede
marți, mai 21, 2024

Stagiunea Prieteniei

                    Muzică din filme celebre în ”Stagiunea Prieteniei”

 

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”

prezintă

VINERI, 17 MARTIE 2017, ORA 19:00

Classic & modern medley

DIRIJOR: SABIN PAUTZA

SOLISTĂ: MIRABELA DINA (pian )

În program:

Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian și orchestră, op. 58

George Gershwin / Sabin Pautza: Trei preludii

Muzică din filme celebre (orchestrație Sabin Pautza)

Oldies & Goodies (Latino) – orchestrație Sabin Pautza

Sabin Pautza: Divertismentul nr. 2 pentru orchestră

JOI, 16 MARTIE, ORA 18:00, în preziua concertului, în sala ”Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia” au loc întâlnirile AMITEA, ediția cu numărul 17. Invitaţii acestei săptămâni sunt dirijorul SABIN PAUTZA și pianista MIRABELA DINA. Discuția va fi moderată de muzicologul Constantin Secară și PR-ul Filarmonicii”Oltenia”, Ramona Bădescu.

***

Compozitor, dirijor, profesor, manager, sunt patru ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului român Sabin Pautza. A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey: Plainfield Symphony, fiind Conductor Emeritus pe viaţa al ansamblului. Sabin Păutza a dirijat în Europa, America şi Australia pe scene celebre precum Carnegie Hall – New York, Santa Cecilia – Roma, Fr. Chopin – Varşovia sau Philharmonic Hall – Sydney. Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa sală Carnegie Hall din New York (1985), când s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compozitor – în program figurând şi lucrarea sa Haiku. Numeroase distincţii în ţară şi în străinătate stau dovadă a aprecierii compoziţiilor sale: Diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City – Utah (1985), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziţie (1994). Firma Swift Music Group din Statele Unite i-a editat pe CD seria Opera Omnia.

Ana Mirabela Dina a început să studieze pianul încă de la 4 ani, la scurtă vreme întâlnindu-le pe cele care i-au marcat în mod decisiv evoluţia ca pianistă: profesoarele Ioana Minei şi Ana Pitiş. La vârsta de 10 ani, debuta deja pe scena de concerte, cântând Concertul în Re Major pentru pian şi orchestră de Joseph Haydn împreună cu Orchestra Filarmonicii din Craiova. Perioada recunoaşterii mondiale a fost precedată de una marcată de o activitate muzicală foarte intensă în ţră, cu orchestre româneşti, diferite ansambluri de muzică de cameră şi recitaluri individuale. În anii de formatie, pianista a participat la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale, câştigând în anul 1984 Premiul I la „Concorso internazionale per i giovani pianisti”, Senigallia (Italia), în 1990 Premiul III la „Incontro internazionale per pianoforte e orchestra” în Cantù (Italia) şi în 1995 Premiul I la „Waki Piano Competition” din Japonia.

                                                                                     Ramona Bădescu

                                                                               PR – Filarmonica ”Oltenia”

 

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole