28.2 C
Roșiorii de Vede
luni, aprilie 15, 2024

Și ziaristul este un creator

                  Și ziaristul este un creator

          Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), prin senatorul ei Haralambie Vochițoiu, a anunțat, astăzi, (miercuri, 15 aprilie 2015), într-o conferință de presă,  că  a depus la Senat o propunere legislativă care vizează completarea art. 1 din Legea nr. 8/2006, astfel încât şi  jurnaliștii să beneficieze, în anumite condiţii, de o indemnizaţie de 50% din pensia care li se cuvine în baza asigurării în sistemul public de pensii.

haralambie vochitoiu

          Iniţiatorul proiectului  arată, în expunerea de motive: ”Având în vedere că în Hotărârea Guvernului nr. 1650/2006 a fost omisă creația jurnalistică, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România s-a adresat  Academiei Române, care, prin președinții ei academicienii Eugen Simion și Răzvan Teodorescu, au opinat că actul jurnalistic, publicistic din presa scrisă și cea audiovizuală constituie act de creație a jurnalistului, când produsul jurnalistic este de calitate și respectă Codul deontologic al profesiei de jurnalist. Calitatea actului de creație jurnalistică, conform acelorași opinii a secțiilor  Academiei Române, poate fi stabilită numai de Uniunea de profil a breslei, adică Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, pe baza criteriilor de ordin estetic și deontologic ”.

          „Prin acest proiect de lege dorim să completăm legea nr. 8/2006, lege care dă dreptul celor asiguraţi în sistemul public de pensii, dar care sunt şi membri ai uniunilor de creaţie, să primească o indemnizaţie de 50%, dar nu mai mult de două salarii minime pe economie, din pensia care li se cuvine în baza asigurării în sistemul public de pensii. În 2006, ziariştii, pe nedrept, au fost uitaţi în acea înşiruire din lege. (…) Noi susţinem ca şi ziariştii, cei care îşi câştigă pâinea din presă scrisă sau audiovizuală, fiindcă şi actul dvs. este unul de creaţie, merită această indemnizaţie, mai ales că mulţi lucrează în baza unor contracte de autor. (…) Şi ziaristul este un creator”, a spus Vochiţoiu.

doru dinu glavan

          Astfel, senatorul UNPR propune introducerea unui nou alineat în articolul 1 care să stipuleze: „În înţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică”. Senatorul UNPR a adăugat că banii necesari acordării indemnizaţiei amintite vor proveni de la bugetul asigurărilor sociale.

benone neagoe

          Invitat la conferința de presă organizată la Senat, Benone Neagoe, secretarul general al Uniunii  Ziariștilor Profesionişti din România, a explicat că respectiva indemnizaţie de 50% din pensia cuvenită poate fi aplicată creatorilor care au o vechime în presă de cel puţin 15 ani, o vechime de cinci ani într-o asociaţie, un cazier curat, dar şi plata taxelor la zi. Benone Neagoe a estimat că prin această completare a legii, circa 300-350 de ziariști pensionari, membri ai UZPR, a căror  pensie medie este de aproximativ 1200 de lei, vor beneficia de prevederile Legii nr. 8/2006, ca o reparație morală pe care o așteaptă de mai bine de 6 ani.

                                                                                                     UZPR

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole