15 C
Roșiorii de Vede
vineri, mai 24, 2024

Românii din afara granițelor României sunt discriminați

                Românii din afara granițelor României sunt discriminați

 

             Preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a atras atenţia luni, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că există o discrepanţă între fondurile alocate de România minorităţilor naţionale şi cele destinate românilor din jurul graniţelor, iar acest lucru, în opinia sa, reprezintă o discriminare.

           Eugen Popescu a spus că minorităţilor naţionale din România li se alocă circa 30 milioane de Euro, în vreme ce românii din afara graniţelor primesc din partea statului român doar două milioane de Euro. „Trebuie să încercăm să echilibrăm lucrurile în ceea ce priveşte bugetul alocat românilor de pretutindeni. Minorităţilor naţionale din România, adică celor aproximativ două milioane de cetăţeni români minoritari din România, li se alocă anual circa 30 de milioane de Euro, excluzând aici costurile cu educaţia, de exemplu a minorităţii maghiare, deci acelea sunt peste 30 de milioane de euro. Ei bine, pentru cele 10 milioane de romani din afara frontierelor a fost alocat un buget de 2 milioane de Euro. Acest lucru nu este posibil, este o disproporţie flagrantă, este – eu nu mă feresc să o spun – o discriminare financiară a acestor români şi nu este posibil ca statul român să meargă în continuare aşa”, a spus Eugen Popescu.

          Acesta a punctat ca este nevoie ca bugetul alocat românilor din afara graniţelor să crească, pentru ca aceştia să-şi poată păstra identitatea naţională ţinând cont că sunt supuşi permanent unui proces de asimilare.

           „Mă folosesc de prilejul acestei Universităţi de Vară să trimitem acest mesaj atât Parlamentului României cât şi Guvernului, în special Ministerului de Finanţe care, de fiecare dată, atunci când este vorba despre bugetul acordat românilor de pretutindeni, are mari, mari comentarii şi mari rezerve. Ca lucrurile să meargă bine în comunităţile româneşti este nevoie ca bugetul alocat românilor de pretutindeni să crească, să fie direct proporţional cu bugetul alocat minorităţilor naţionale din România. În felul acesta, românii din afara graniţelor vor putea să dezvolte instituţii care să le păstreze identitatea naţională”, a conchis Eugen Popescu.

                                                                                            ( Romanian Global News )

Articole Conexe

Ultimele Articole