9.3 C
Roșiorii de Vede
joi, aprilie 18, 2024

Referendumul din Regatul Unit

   Am primit,

               Publicăm!            

 

 

                      Referendumul din Regatul Unit al Uniunii Europene

          Un referendum este organizat joi, pe 23 iunie 2016, când se va decide dacă Marea Britanie ar trebui să plece sau să rămână în Uniunea Europeană.

          Pe înțelesul tuturor, un referendum esharta_politica_Marea_Britaniete de fapt un vot în care toată lumea (sau aproape toată lumea cu drept de vot) va răspunde la o întrebare, prin ”Da” sau ”Nu”. Oricare parte va fi considerată câștigătoare dacă va obține mai mult de jumătate din totalul voturilor exprimate. Nu există nicio condiție de prezență minimă la vot.

          Prim-ministrul David Cameron a promis parlamentarilor săi că, dacă va căștiga alegerile generale din 2015, va deveni unul care va avea ceva de spus în relația cu UE. El a susținut că din 1975, când a votat să rămână în UE, într-un referendum, nu a avut nimic de spus. UE s-a schimbat foarte mult de atunci, câștigând mai mult control asupra vieții oamenilor de zi. Domnul Cameron a spus: „Este timpul ca poporul britanic să aibă un cuvânt de spus, este timpul să rezolve această problemă europeană în politica britanică”, conform știrilor de la BBC.

          Pentru o înțelegere clară de către publicul cititor aduc în memorie câteva lucruri despre UE. Uniunea Europeană –  cunoscută adesea ca UE – este un parteneriat economic și poliitic care implică 28 de țări europene. A început după al doilea război mondial pentru a promova cooperarea economică. De-a lungul anilor s-a dezvoltat foarte mult și a devenit o ”piață liberă”care permite circulația liberă a bunurilor și oamenilor ca și când ar fi o singură țară. UE are propria monedă, euro, fiind folosită de 19 țări membre, are propriul parlament și stabilește acum norme într-o gamă largă de domenii – inclusiv asupra mediului, transportului, drepturilor consumatorilor și chiar lucruri, cum ar fi taxele de telefon mobil.

          Referendumul din Marea Britanie are o singură întrebare: Regatul Unit rămâne membru al Uniunii Europene sau va părăsi Uniunea Europeană?

          Dacă se votează pentru ieșirea din Uniunea Europeană se folosește cuvântul ”Brexit”, o prescurtare a fuziunii cuvintelor din Marea Britanie și ieșirea din UE. Este același mod ca al Greciei pentru ieșirea din UE, în trecut, când s-a numit Grexit.

          Vor vota cetățeni britanici, irlandezi, cei de peste 18 ani care sunt rezidenți în Marea Britanie, cetățeni britanici care trăiesc în străinătate și care au fost în registrul electoral, în Marea Britanie, în ultimii 15 ani. Membrii ai Camerei Lorzilor și cei de peste 18 ani care sunt rezidenți în Gibraltar, vor fi, de asemenea eligibili, spre deosebire de alegerile generale.

          În mod alternativ va fi posibilă și votarea prin poștă după însușirea instrucțiunilor din Ghidul Comisiei Electorale. Britanicii din străinătate pot vota on-line, după înregistrarea la: gov.uk/register-to-vote.

CAMERON

          David Cameron a vrut să schimbe regulile de aderare al Regatului Unit la UE. Astfel, în luna ianuarie și februarie, a urmărit încheierea unui acord cu alți lideri ai Uniunii Europene pentru a schimba condițiile de membru al Marii Britanii ce va intra în vigoare, imediat, în cazul în care voturile din Regatul Unit vor fi pentru a rămâne în UE. Astfel, Marea Britanie va avea statut ”special” în cadrul clubului de 28 de națiuni și-i va ajuta la selectarea unor lucruri care îi determină pe oamenii britanici să spună că nu le place despre UE. Spre exemplu, nu le place nivelul ridicat al imigrației și renunțarea la capacitatea de a rula propriile lor afaceri.

                     Principalele puncte ale acordului sunt:

  1. Alocația pentru copii – lucrătorii migranți vor avea în continuare posibilitatea de a trimite bani din beneficii pentru copiii lor în țara de origine – domnul Cameron a vrut să pună capăt acestei practici – dar plățile vor fi stabilite la un nivel care să reflecte costul vieții în țara lor de origine, mai degrabă decât rata integrală din Regatul Unit.
  2. Plățile în favoarea bunăstării migranților – dl Cameron vrea reducerea cuantumului prestațiilor lucrătorilor slab plătiți din alte națiuni UE. Astfel, când obțin un loc de muncă în Marea Britanie se va elimina unul dintre motivele pentru care oamenii vin în Regatul Unit în număr atât de mare. Noii sosiți nu vor putea solicita credite fiscale și alte plăți de ajutor imediat – dar va câștiga în mod gradat dreptul la mai multe beneficii.
  3. Păstrarea lirei – domnul Cameron a declarat că Marea Britanie nu va adera la moneda euro. El a dat asigurări că țările din zona euro nu vor fi împotriva Marii Britanii pentru a avea o altă monedă. Orice sumă, de bani britanici, cheltuită pentru salvarea națiunilor din zona euro, care au probleme, va fi de asemenea rambursată.
  4. Protecție pentru City of London – Măsuri de protecție pentru marea industrie a serviciilor financiare din Marea Britanie de a preveni reglementările din zona euro să fie aplicate.
  5. Rularea propriilor sale afaceri – Pentru prima dată va exista un angajament clar că Marea Britanie nu va face parte dintr-o mișcare spre „uniune tot mai strânsă” cu alte state membre ale UE – unul dintre principiile fundamentale ale UE. Acest lucru va fi încorporat într-o modificare a tratatului UE. Domnul Cameron a asigurat, de asemenea, un sistem de „cartonaș roșu” pentru parlamentele naționale ceea ce face mai ușor ca guvernele să se adune împreună pentru a bloca legislațiile nedorite. În cazul în care 55% din parlamentele naționale ale UE aduc obiecții cu privire la o parte a legislației UE atunci aceasta va fi regândită.

          Publicul britanic este împărțit în mod egal, potrivit sondajelor de opinie, cine vrea să iasă din UE și cine vrea să rămână în UE.

  1. a) Cei care doresc ca Marea Britanie să iasă din UE ei cred că li se impun prea multe reguli cu privire la afaceri și cheltuieli de miliarde de lire sterline pe an, în cotizațiile de membru pentru puțin în schimb. De asemenea ei doresc ca Marea Britanie să preia controlul deplin al frontierelor sale pentru a reduce numărul persoanelor care vin pentru a lucra. Unul din principalele principii ale aderării la UE este ”libera circulație”, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de a obține o viză ca să mergi și să trăiești într-o altă țară a UE. De asemenea, ei se opun ideii de ”uniune tot mai strânsă”, văzând în asta crearea ”Statelor Unite ale Europei”.
  2. b) Cei care doresc ca Marea Britanie să rămână în UE ei cred că au de câștigat din calitatea de membru – duce la vânzarea mai ușoară a produselor către alte țări din UE, fluxul de imigranți, dintre care majoritatea sunt tineri și dornici să muncească, sunt o forță de creștere economică și ajută la plata serviciilor publice. De asemenea, ei cred că statutul Marii Britanii în lume s-ar deteriora dacă ar părăsi UE și că sunt mai siguri ca parte a clubului 28 națiuni decât să meargă de unul

          Prim-ministru, David Cameron, vrea ca Marea Britanie să rămână în UE; acum el are niște puteri obținute de la ea. Președintele american Barack Obama vrea, de asemenea, ca Marea Britanie să rămână în UE, ca și alte națiuni UE, cum ar fi Franța și Germania.

         Marile afaceri – cu câteva excepții – tind să fie în favoarea Marii Britanii de a rămâne în UE deoarece este o modalitate mai ușoară pentru transferul de bani, de oameni și produse din întreaga lume. Dar alții nu sunt de acord să rămână în UE, ar permite Regatului Unit să negocieze acorduri comerciale ca țară a lor, mai degrabă, decât să fie una din 28 de națiuni. Multe firme mici și mijlocii ar aprecia o reducere a birocrației și a ceea ce ei văd în reglementări mărunte. Dacă Regatul Unit va ieși din UE oamenii ar depinde de tipul de afacere din Marea Britanie în acord cu UE după ieșire. În cazul în care s-a rămas în cadrul pieței unice, aceasta ar păstra aproape sigur dreptul de liberă circulație cetățenilor Regatului Unit să lucreze în UE și vice-versa.

            În cazul în care guvernul a optat să impună restricții la permise de muncă atunci alte țări ar putea, pe bază de reciprocitate să aplice vize de muncă.

          Dacă Marea Britanie va părăsi UE, perioada minimă după vot ar fi de doi ani. În acest timp Marea Britanie va continua să respecte tratatele și legile UE, fără să participe la vreo luare a deciziilor, astfel cum a negociat acordul de retragere și termenii relației sale cu 27 de națiuni. În practică aceasta poate dura mai mult de doi ani, în funcție de modul în care se merge la negocieri.

          Rezultatul referendumului nu este un punct de vedere juridic. Parlamentul trebuie să treacă toate legile pe care le va primi Marea Britanie din blocul celor 28 de națiuni, începând cu abrogarea Legii Comunităților Europene din 1972. Acordul de retragere ar trebui, de asemenea, să fie ratificat de Parlament.

          Parlamentarii, din punct de vedere tehnic, ar putea bloca o ieșire din UE dar ar fi văzută ca o sinucidere politică, de a merge împotriva voinței poporului exprimată prin referendum.

                                                         Lucreția Berzintu  

                                                         8 iunie 2016                                                                                                                

lucreţia berzintu

Articole Conexe

Ultimele Articole