10.8 C
Roșiorii de Vede
joi, februarie 22, 2024

Proiectul de lege privind indemnizația jurnaliștilor

                      Senatul a dat undă verde proiectului de lege

                           privind indemnizația jurnaliștilor

uzpr-400x220

          Propunerea legislativă privind completarea art. 1 din Legea nr. 8/2006, astfel încât şi jurnaliștii să beneficieze, în anumite condiţii, de o indemnizaţie de 50% din pensia care li se cuvine, a fost aprobată de Senat. Proiectul a ajuns la Camera Deputaţilor, care are rol decizional în acest caz. 

          Votul final ar putea fi un act de reașezare a profesiei de jurnalist într-un context echitabil, așa cum sugerează și inițiatorii lui. El repară o nedreptate, completează o lege din care a fost omisă  “creația jurnalistică“.  

          Supus dezbaterii cu argumente  pro și contra, proiectul a primit avize favorabile în Comisiile de specialitate, care au acceptat ideea că această măsură nu este altceva decât îndreptarea unei omisiuni regretabile, un act de reașezare a profesiei de jurnalist într-un context echitabil, așa cum sugerează și inițiatorii lui. Excepția a venit, curios, tocmai din partea Comisiei pentru cultură și media.  În opinia acesteia,  jurnaliștii  nu fac parte din categoriile îndreptăţite să primească un astfel de venit. În expunerea de motive, o parte din membrii comisiei nu au acceptat faptul că jurnalismul ar fi un act de creație, impunând alte criterii de calitate și deontologice, decât cele stabilite de Comisia de atestare a organizației (aşa cum procedează toate celelalte Uniuni) atunci când se pronunță asupra admiterii candidaturii sau întocmirii dosarului. Proiectul a generat un val de reacții, dezbateri și sedințe  amânate pe parcursul a patru întâlniri în speranța unui vot favorabil.  

          S-au primit întrebări, s-au dat răspunsuri, reprezentanții Uniunii Ziariștilor Profesioniști prezenți la toate ședințele insistând pe faptul că aplicarea prevederilor Legii 8/2006 membrilor UZPR este un act de recunoaștere a meritelor lor civice, profesionale și creatoare, un act moral, un act necesar care nu trebuie să mai sufere amânare.  

          Împlinirea acestei iniţiative, pentru care a luptat mult Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, va veni, sperăm, în noiembrie, când votul deputaților, decizional în acest caz va repara o  nedreptate  acordând jurnaliștilor drepturile pe care trebuie să le aibă, alături de scriitori, muzicieni, cineaşti sau artişti plastici.                                                           

                                                 BENONE NEAGOE  – Secretar general UZPR   

  benone-neagoe-secretarul-general-al-uzpr

Articole Conexe

Ultimele Articole