19.5 C
Roșiorii de Vede
luni, aprilie 15, 2024

POPORUL ROMÂN ESTE SUVERAN!

Cu toată opoziția PSD-PNL-UDMR,

POPORUL ROMÂN ESTE SUVERAN!

alexandru_mocanu151Deciziile Curţii Constituţionale(CC) sunt definitive şi general obligatorii. Din 2006 până acum au fost 10 decizii ale CC care confirmă dreptul exclusiv al Preşedintelui de a stabili problemele de interes naţional pentru referendum şi dreptul preşedintelui de a organiza referendum chiar şi în aceeaşi zi cu alegerile naţionale. Cu alte cuvinte, Preşedintele României are dreptul de a consulta populaţia la data la care decide şi pe problema pe care o consideră importantă.

– Cu toate acestea, de 3 ani, PSD, PNL şi UDMR caută cu orice preţ, inclusiv în aceste zile, să împiedice sau să limiteze dreptul constituţional al preşedintelui de a consulta cetăţenii.

– Majoritatea PSD-PNL-UDMR  vrea să blocheze dreptul Preşedintelui Traian Băsescu de a face referendum pentru că le este frică că cetăţenii îi vor da dreptate preşedintelui. Ei ştiu bine că, totdeauna, cetăţenii se vor pronunţa categoric pentru eliminarea sau măcar limitarea unor privilegii ale aleşilor şi asta nu este pe placul lor.

– Şeful statului are însă responsabilitatea votului direct al majorităţii cetăţenilor şi este dator să-i consulte asupra unor probleme care îi afectează.

Redau în continuare o mică parte din „piedicile” puse Preşedintelui României de către „monstruoasa coaliţie” PSD-PNL-UDMR, recent re-înviată, înlăturate prin Deciziile CC:

  • În februarie 2007, Guvernul Tăriceanu-II modifică Legea 3/2000, a referendumului, pentru a interzice dreptul preşedintelui de a face referendum în ziua alegerilor sau cu 6 luni înaintea alegerilor naţionale.

-CC respinge modificarea legii şi confirmă dreptul preşedintelui de a organiza referendum  în aceeaşi zi cu alegerile naţionale(prezidenţiale, parlamentare, locale sau pentru Parlamentul European).

-Prin decizie, CC stabileşte că limitarea dreptului preşedintelui de a face referendum limitează dreptul constituţional al poporului de a-şi exercita suveranitatea prin referendum;

-CC stabileşte, de asemenea, că interzicerea organizării referendumului în ziua alegerilor sau cu 6 luni înainte de alegeri conduce la imposibilitatea organizării referendumului, pentru că alegerile pot avea loc în fiecare an sau chiar în fiecare lună pentru alegeri locale parţiale.

  • În martie 2007, Avocatul Poporului contestă la CC prevederea din Legea 3/2000 care spune că avizul Parlamentului asupra referendumului se adoptă prin hotărâre, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

– CC stabileşte că avizul Parlamentului pentru organizarea referendumului este o hotărâre care se adoptă cu majoritatea simplă a deputaţilor prezenţi.

– Decizia CC se bazează chiar pe art. 76 alin. (2) din Constituţie, care prevede că „hotărârile Parlamentului se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră„.

  • Tot in martie 2007, PD contestă la CC Legea 3/2000 pentru prevederea care spune că modificarea Constituţiei nu este o problemă de interes naţional care poate fi supusă referendumului.

– CC confirmă că stabilirea problemelor de interes naţional este de competenţa exclusivă a  Preşedintelui României.

– CC argumentează că, în baza art. 90 din Constituţie, dreptul Preşedintelui României de a consulta poporul prin referendum cu privire la probleme de interes naţional  nu poate fi limitat.

– CC atrage atenţia că stabilirea prin lege a ceea ce „este” sau ceea ce „nu este” de interes naţional limitează dreptul preşedintelui de a face referendum.

-CC a mai confirmat de asemenea dreptul preşedintelui de a stabili problemele de interes national şi în 2006, cu ocazia unei sesizări a Avocatului Poporului.

În concluzie, pe 22 noiembrie 2009, poporul român va fi chemat la Referendum să se pronunţe dacă doreşte transformarea Parlamentului României într-un parlament cu o singură cameră şi cu un număr de cel mult 300 de parlamentari, faţă de situaţia prezentă cu două camere şi 471 de parlamentari.

Alexandru MOCANU

Senator PD-L de Teleorman

17.10.2009

Articole Conexe

Ultimele Articole