O întâlnire cu tânărul şi ambiţiosul primar al comunei Peretu, ing. Ionel Olteanu, se transformă imediat într-o adevărată demonstraţie de devotament şi implicare în acţiunea de modernizare a localităţii de pe malul drept al râului Vedea.
Peretu este o localitate foarte cunoscută, nu numai în judeţul Teleorman, dar şi în toată ţara, prin hărnicia şi priceperea locuitorilor săi în arta grădinăritului.
„ Localitatea noastră există din cele mai vechi timpuri, dovadă sunt descoperirile arheologice extrem de importante. In anul 1970, doi consăteni de-ai noştri, Alexandru Trână şi Gheorghe Sisu, în timp ce arau un teren cu tractoarele, au dezvelit un mormânt geto – dac ce datează din secolul al IV-lea î. Ch., după cum au constatat arheologii chemaţi să-l cerceteze, dar şi alte dovezi vin să demonstreze continuitatea locuirii acestor pământuri. Locuitorii comunei Peretu au o mare dragoste pentru trecut, au un adevărat cult pentru părinţi, dar şi pentru copii. Pentru cei care sunt interesaţi să cunoască de unde vine denumirea comunei noastre, le spun doar că istoricii au ajuns la concluzia că satul Pirum, ar putea fi o prescurtare a numelui STATIO AD PIRUM, care în limba latină înseamnă o aşezare lângă o pădure de peri pădureţi. PERET, (PIRETUM), este „ localitatea de lângă o pădure de peri pădureţi”, cuvântul pir – pirus înseamnă păr. Sunt multe de spus despre localitatea noastră, dar este foarte important să ne privim prezentul cu cea mai mare responsabilitate. Sunt la al doilea mandat ca primar al comunei, concetăţenii mei mi-au acordat al doilea mandat cu un scor (61,47%) care îmi dă încredere că trebuie să continuăm ceea ce am început. Sunt de profesie inginer, am fost expert al Autorităţii Feroviare Române, dar am considerat că era timpul să mă implic mai profund în dezvoltarea şi modernizarea localităţii din care plecam la Bucureşti, la serviciu, în fiecare dimineaţă, una dintre cele mai mari localităţi ale judeţului Teleorman. Comuna Peretu este formată dintr-un singur sat, are aproape 8000 de locuitori, majoritatea fiind tineri, numai la grădiniţă şi la şcoala generală avem aproape 1000 de copii. Strategia de dezvoltare a localităţii noastre a avut la bază două domenii: infrastructura şi educaţia. De aceea, priorităţile pe agenda mea de primar au fost reabilitarea Grădiniţei şi a Şcolii Generale cu clasele I – VIII, dar şi dotarea lor cu tot ceea ce trebuie pentru desfăşurarea actului didactic în cele mai bune condiţii.
In infrastructură, cea mai importantă acţiune a fost alimentarea cu apă potabilă, pe baza unui proiect depus în Ordonanţa nr. 7 din 2006, reuşindu-se realizarea acestui sistem de alimentare cu apă pentru toată localitatea. Gospodăria de apă este aşezată pe colinele din sudul localităţii, puţurile, în număr de 4, sunt forate la adâncimea de peste 85 metri şi deserveşte aproape 25 km de reţea. Chiar în ziua apariţiei acestei discuţii în ziarul dvs. vom începe branşarea locuitorilor la sistem, în baza cererilor depuse la Primăria Peretu. Fondurile acestei alimentări cu apă au venit de la Guvern în baza unei Ordonanţe de dezvoltare a infrastructurii în mediul rural, a început în 2007 şi s-a încheiat în data de 21 decembrie 2008. Valoare totală a fost de aproape 31 miliarde lei. Puteam să realizăm şi o structură de canalizare, dar, localitatea fiind mare, nu puteam să asigurăm apă curentă şi canalizare pe suprafaţa întregii comune, aşa că am dorit ca toţi cetăţenii să aibă acces doar la apă curentă, canalizarea fiind o lucrare mai costisitoare chiar decât alimentarea cu apă. Am pregătit şi o documentaţie pentru a accesa fonduri europene pentru realizarea canalizării, dar şi a unei staţii de epurare.
O altă lucrare importantă, realizată împreună cu administraţia locală din Troianu, a fost modernizarea şi asfaltarea drumului comunal DC 41 care leagă cele două localităţi, pe o distanţă de 7,7 km, banii fiind accesaţi prin proiecte SAPARD. Această lucrare îi ajută foarte mult pe locuitorii celor două comune, dar şi pe cei care doresc să scurteze drumul spre oraşele importante ale judeţului. Pentru că în vara anului 2005 comuna Peretu a fost grav afectată de inundaţii, nemaiîntâlnite în istoria localităţii, i-am ajutat pe cei care au avut casele distruse, împreună cu toate celelalte instituţii ale statului, Consiliul Judeţean, Prefectură, dar şi cu sprijinul deputatului Marin Almăjanu, fiu al comunei noastre, şi a trebuit să regândim toată strategia pe care ne-o propusesem, având acum alte priorităţi, cum ar fi decolmatarea unor canale demult construite şi care nu mai erau funcţionale, a trebuit să refacem un dig ce era construit pe râul Bărâcea , fiind distrus de inundaţii, pentru a păstra pânza freatică la un nivel corespunzător.
Am pietruit toate străzile comunei afectate de inundaţii pentru a le aduce în stare de funcţionare. Ne-am îndreptat atenţia şi spre siguranţa celor care îşi lucrează pământurile în afara localităţii şi am amenajat un drum, paralel cu Drumul european E 70, între Peretu şi Roşiorii de Vede, pe o distanţă de 2,5 km. De atunci, nu am mai avut nici un accident de circulaţie care să aibă drept vinovat sau victimă un conducător de atelaj din localitate. De asemenea, sa asigurat şi o circulaţie normală pe drumul european E70.
Am reuşit, prin fonduri guvernamentale, prin strădania domnului deputat Marin Almăjanu, să asfaltăm toate străzile perpendiculare pe drumul european, pe o lungime de peste 4 km, iar pe strada de la Şcoală până la Gară, am reuşit să construim şi să dalăm canalul care preia apele pluviale de pe versanţii localităţii şi să-i dirijăm spre pârâul Bărâcea. Nu trebuie să uităm a aminti că am construit şi podeţele necesare pe această distanţă. Putem să spunem, fără a greşi, că am asigurat un trafic fluent pe aceste străzi asfaltate, dar am scăpat şi de noroiul care devenise „tradiţional”.
Prioritară, pentru mine şi viceprimarul Florică Pătraşcu, a fost şi asigurarea celor mai bune condiţii pentru actul educaţional. Copiii din Peretu au un potenţial deosebit, foarte mulţi ajungând în funcţii importante. Inainte de inundaţii, grădiniţele erau împărţite în patru locaţii, dar suferind deteriorări grave, am hotărât să transformăm vechea şcoală într-o grădiniţă modernă, cu 12 grupe de copii, excelent dotată. Lângă această grădiniţă, am construit şi un modern teren de sport aflat la dispoziţia tinerilor din localitate, dotat şi cu instalaţie de nocturnă, dar a trebuit să renunţăm deocamdată la ea pentru a asigura acestor tineri şi…timp de odihnă!
La noua şi moderna Şcoală din comună, am asigurat fondurile necesare pentru înlocuirea tâmplăriei cu una din termopan, asigurarea combustibilului pentru centrala termică, s-au pus lambriuri noi, gresie, s-a adus mobilier nou, am încercat să asigurăm tot ce trebuie unui învăţământ modern. S-a înfiinţat şi un punct muzeal prin achiziţia de costume populare, unelte folosite de strămoşii noştri, semne ale
stabilităţii noastre în aceste locuri. Nu trebuie să uităm nici echipa de fotbal „Metalul Peretu”, cu rezultate bune în Liga a IV a. Ne mândrim şi cu activităţile culturale, prin strădania învăţătorului Bădescu am reuşit înfiinţarea unui cor şi a altor formaţii cultural educative. Imi propun să reamenajez cât de curând şi Căminul cultural, spre a fi dat în folosinţă la întreaga lui capacitate. Da, sunt foarte mult de spus despre ceea ce vrem să construim în Peretu, dar este nevoie să amintesc şi dăruirea consilierilor locali, indiferent de apartenenţa politică, pentru prosperitatea localităţii.”
I-am mulţumit pentru amabilitate primarului I onel Olteanu, cu promisiunea fermă de a reveni în această frum oasă localitate teleormăneană.
Ion SĂLCEANU