14.9 C
Roșiorii de Vede
duminică, aprilie 28, 2024

Pianista Ekaterina Litvintseva va concerta la Craiova

        Pianista Ekaterina Litvintseva va concerta la Filarmonica ”Oltenia”

afis

Vineri, 13 martie, ora 19:00, Ekaterina Litvintseva din Federația Rusă  va intrepreta două concerte pentru pian: Concertul în La minor pentru  pian şi orchestră, op. 16 de Edvard Grieg și Concertul nr. 2 în Fa minor  pentru pian şi orchestră, op. 21 de Frédéric Chopin.

Ekaterina Litvintseva

           Născută la 15 decembrie 1986 în Rusia, Ekaterina Litvintseva  a început să studieze pianul de la vârsta de 4 ani. A urmat Academia de Pian Clasic din  Moscova, după care a absolvit masterul de muzică la Facultatea de Muzică şi Dans din Koln, clasa prof. Nina Tichman, în 2013. A susţinut concerte cu orchestre în Rusia, România şi Germania, pe scene renumit precum  Berlin Konzerthaus, Liederhalle din Stutgart, Beethovenhalle din Bonn. A câștigat numeroase premii începând cu vârsta de 10 ani. În 2014 a fost distinsă cu premiul al II-lea și Premiul Publicului la Concursul internaţional pentru pian şi orchestră din Cantù (Italia). Ekaterina Litvintseva are o afinitate pentru creația lui Sergei Rahmaninov, ale cărui lucrări de tinerețe pentru pian le-a înregistrat pentru radio, anul trecut.

Alexandru Iosub

La pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii ”Oltenia” se va afla maestrul Alexandru Iosub. Acumulând o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă şi operetă și  concerte dirijate la Craiova şi în alte centre culturale din ţară şi din străinătate, Alexandru Iosub – muzician competent și talentat – s-a impus în viaţa spirituală olteană ca o personalitate artistică de primă linie, evoluţiile sale dirijorale fiind bine primite de public şi de către specialişti.

Repertoriul serii include lucrările:Uvertura “Hebridele”  de Felix Mendelssohn-Bartholdy
Concertul în La minor pentru pian şi orchestră, op. 16 de  Edvard Grieg, Concertul nr. 2 în Fa minor pentru pian şi orchestră, op. 21 de Frédéric Chopin.

Din categoria uverturilor de concert compuse de Felix Mendelssohn-Bartholdy se remarcă în mod special „Hebridele“ (cunoscută şi sub denumirea „Grota lui Fingal“.Călătoria în Anglia şi Scoţia, întreprinsă în cursul anului 1829, a impresionat puternic firea romantică, sensibilă a tânărului creator; acesta a hotărât să scrie o piesă simfonică, având ca punct de pornire legenda eroului irlandez din secolul al III-lea, Fingal, a cărui grotă se găseşte în insula Staffa din arhipeleagul Hebridelor (vestul Scoţiei).

Concertul în La minor pentru pian şi orchestră, op. 16 de Edvard Grieg face parte din categoria lucrărilor celebre, cu o audienţă remarcabilă la public. Scris în anul 1868, concertul excelează printr-o remarcabilă inventivitate melodică, susţinută ingenios armonic şi orchestral.

Concertul nr. 2 în Fa minor, op. 21 de Frederic Chopin a fost scris în 1829 şi cântat în primă audiţie de autor la 17 martie 1830. Rolul pianului este predominant, mai ales în desfăşurări ornamentate pline de farmec.

                                                                                            Ramona Bădescu
Purtător de cuvânt
Filarmonica ”Oltenia”

Articole Conexe

Ultimele Articole