25 C
Roșiorii de Vede
joi, iulie 18, 2024

Pe la noi, prin Teleorman ( 4 )

Calendarul proiectelor în derulare la Consiliul Judeţean

cj-teleorman

♦ Consiliul Judeţean a solicitat prelungirea duratei de implementare a proiectului „Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Teleorman 2008-2013. Axa Prioritară 1/DMI 1.1. Îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ”. Semnarea actului adiţional va permite ca, pe seama economiilor care au rezultat din diferenţa dintre valoarea prevăzută în cererea de finanţare aprobată prin linia bugetară şi valoarea rezultată ca urmare a licitaţiei, să se organizeze cursuri de pregătire în domeniul achiziţiilor publice, amenajarea teritoriului şi urbanism, cursuri de limba engleză şi pentru managementul proiectelor. Aceste cursuri vor fi organizate într-un interval de trei luni, după finalizarea proiectului iniţial.

Reamintim principalii parametri ai acestui proiect :

– valoarea : 440.300 lei

– finanţarea nerambursabilă din Fondul Social European : 374.255 lei

– finanţarea nerambursabilă din bugetul naţional : 57.239 lei

– contribuţia Consiliului Judeţean Teleorman : 8.806 lei

♦ Cererile de finanţare pentru proiectul „Drumul viilor”, promovat de Consiliul Judeţean la BRCT (Biroul regional pentru cooperare transfrontalieră) Călăraşi, au fost declarate eligibile. Documentele de parteneriat au fost trimise la BRCT, iar în prezent se pregăteşte semnarea contractului de finanţare pentru cele trei tronsoane ale acestui drum de legătură rapidă, care uneşte Punctul de control pentru trecerea frontierei Turnu Măgurele cu limita judeţului Olt.

drum-judetean

♦ În derularea proiectului „Reabilitarea DJ 506, Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa, km 17+400-km 58+000″, în cadrul Axa prioritară 2 : Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale Domeniul major de intervenţie 2.1 Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane, inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură, ca urmare a aprobării cererii de prefinanţare pentru tranşa a doua (15 la sută din valoarea proiectului), Consiliul Judeţean a înaintat la Organismul Intermediar Călăraşi al Autorităţii de Management al Programului Operaţional Regional cererea de rambursare, în valoare de 5,5 mil lei (+TVA 1,3 mil lei). Din totalul de 62,4 mil lei, asistenţa nerambursabilă este de 51 mil lei.

Modă cu parfum de sec. XIX

marama-2

La Muzeul Judeţean, instituţie a Consiliului Judeţean, se deschide miercuri, 29 septembrie, ora 12, expoziţia „Marama teleormăneană”. Expoziţia prezintă 31 marame datând de la sfâşitul sec. XIX până la jumătatea sec. XX, care provin din localităţile teleormănene Crângu, Liţa, Răsmireşti, zona oraşului Turnu Măgurele, Necşeşti, Merişani, Siliştea, Voievoda, Ştorobăneasa, Băduleasa, Isalz, Ciolăneşti şi care fac parte din patrimoniul Muzeului Judeţean.

marama-pe-cap

Marama sau ştergarul de cap este piesa ce completa costumul femeiesc de sărbătoare, se purta în zona etnografică Teleorman şi avea rolul de a acoperi părul femeii căsătorite. Maramele sunt piese textile lucrate din bumbac sau borangic, cu lungimea de 2,50-3 m, de culoare albă sau gălbuie, decorate cu şabace dispuse în mai multe registre la ambele capete.

Expoziţia va ramâne deschisă publicului până în septembrie 2011.

Cooperare româno-olandeză 2010-2011

vitens

În perioada 29 septembrie-3 octombrie, o delegaţie olandeză de experţi ai operatorului de apă Vitens din provincia Overijssel se va afla în Teleorman pentru a discuta detaliile necesare implementării activităţilor cuprinse în planul de activităţi al cooperării româno-olandeze pe 2010-2011, temele discuţiilor vizând :

– îmbunătăţirea calităţii şi cantităţii apei potabile în judeţul Teleorman;

– monitorizarea calităţii apei;

– folosirea apei de izvor pentru consumul uman sau animal.

Delegaţia -condusă de Herman Klomp, responsabil cu organizarea şi gestionarea acţiunilor de cooperare în Provincia Overijssel- va participa la întâlniri de lucru desfăşurate la sediul Consiliului Judeţean şi al SC Apă-Canal SRL, dar şi la câteva dintre consiliile locale beneficiare (Slobozia Mândra, Islaz, Talpa).

Provincia Overijssel derulează în parteneriat cu judeţul Teleorman proiectul „Teleorman Water Project”, care se axează pe probleme legate de apa potabilă şi reziduală, managementul riscului la inundaţii şi îmbunătăţirea calităţii mediului.

Zece ani de „Tinereţe fără bătrâneţe”

cros

În urmă cu 10 ani, în calendarul activităţilor sportive organizate de Consiliul Judeţean, îşi făceau apariţia primele competiţii organizate pentru persoanele de vârsta a treia : pescuit, cros, şah şi table. Iniţiativa, aparţinând preşedintelui Liviu Nicolae Dragnea, viza apropierea persoanelor de vârsta a treia de mişcarea în aer liber, de practicarea organizată a unor hobby-uri specifice vârstei, crearea unui cadru organizat pentru ca această categorie de cetăţeni să aibă propriile competiţii, dar şi oferirea de recompense materiale unei categorii cu venituri, în general, mai mici.

Primele ediţii ale competiţiilor dotate cu trofeele „Perpetuum Mobile” (cros), „Înţelepciune şi Hazard” (şah şi table), finanţate în totalitate de Consiliul Judeţean, în cadrul programului „Tinereţe fără vârstă”, au avut o participare mai redusă, dar, începând cu anul 2006 concursurile organizate, sub genericul „Trofeul Matusalem”, în colaborare cu organizaţiile de pensionari din Teleorman, au „prins rădăcini” şi au devenit puncte de referinţă în calendarul sportiv al Teleormanului.

Iniţiativa nu a fost abandonată, astfel că luni, 4 octombrie se va desfăşura cea de-a X-a ediţie a „Tinereţii fără bătrâneţe”. La ora 9, la intrarea în Parcul Central din Alexandria, (statuia Al. I.Cuza) sunt aşteptate persoanele de vârsta a treia (femei peste 57 ani şi bărbaţi peste 62 ani) din judeţul Teleorman, care au calitatea de pensionar, pentru a lua startul la cros. La ora 10 vor începe la Clubul Pensionarilor turneele de şah şi table.

Înscrierile se fac la Clubul Pensionarilor, unde poate fi consultat şi regulamentul privitor la condiţiile de participare şi organizare. Consiliul Judeţean va acorda trofee şi premii în bani concurenţilor clasaţi pe primele 8 locuri la fiecare disciplină sportivă şi categorie.

Articole Conexe

Ultimele Articole