15 C
Roșiorii de Vede
luni, mai 6, 2024

PATRU CĂRȚI, UN SINGUR AUTOR: LUMINIȚA ZAHARIA

O SĂRBĂTOARE A PRIETENIEI LA CENTRUL SOCIO-CULTURAL „JEAN LOUIS CALDERON” – PATRU CĂRȚI, UN SINGUR AUTOR: LUMINIȚA ZAHARIA

6

Vineri, în a douăsprezecea zi din Făurar, începând cu ora 16:30, Centrul Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon” din București a găzduit o cvadruplă lansare de carte a scriitoarei Luminița  Zaharia, eveniment desfășurat sub zodia Prieteniei şi moderat de Camelia Pantazi Tudor. S-au lansat volumele de poezie publicate în anul 2015: „Luminița de la capătul tunelului”, Editura Rafet – volum premiat în cadrul Festivalului Internațional de creație literară „Titel Constantinescu” – 2015 și „Călătorie de plăcere”, Editura Armonii Culturale, precum și volumele de proză „Acronimele lui Pascal”, Editura Semne și „Fantezii cu Mișu”, Editura Armonii Culturale.

Invitați speciali au fost scriitorii, membri ai Uniuni Scriitorilor din România: Eliza Roha, Ana Calina Garaș, Geo Călugăru, Lucian Gruia și Emil Lungeanu. Asistenţa a vibrat la unison cu versul Luminiței Zaharia, în interpretarea magistrală a actrițelor Doina Ghițescu şi Magda Băcescu, precum și a lui Ștefan Apostol.

AFIS

La eveniment au luat parte numeroși scriitori, critici, editori, traducători, artiști și iubitori ai artelor. Cu titlu exemplificativ, menționăm prezența doamnelor: Mihaela Pântea, Catia Maxim,Vasilica Ilie, Mihaela Aionesei, Elisabeta Iosif, Ioana Stuparu, Sarah DeJar, Delia Stăniloiu, Ella Blue, Ana Ranete, Romița Mălina Constantin, Evelyne Maria Croitoru, Tatiana Scripa, Doina Bârcă, Maria Elena Chindea, Victorița Duțu, Beatrice Alexandra Kiseleff, Mirela Bogdan, Doina Chilargi, Ioana Voicilă Dobre, Lili Albu, Roxana Procopiescu, dar și a domnilor: Nicolae Roşu, Constantin Kapitza, Corin Bianu, Cristian Petricu, Răzvan Nicula, Ioan Rațiu, Florin Anghel Vedeanu, Nicolae Vasile, Dorel Vidrașcu, Viorel Gongu, George Tei, Valentin Irimia, Virgil Ciucă, Bogdan Cristian Târziu, Marius Conu, Viorel Speteanu.

7

Evenimentul a fost onorat de prezența domnului Aurel Maria Baros, președintele Filialei București – Proză a Uniunii Scriitorilor din România.

Doamna director Elena Scurtu a deschis evenimentul printr-o scurtă prezentare a fișei bibliografice a autoarei, precum și a invitaților, apreciind pozitiv prospețimea adusă de cele patru volume în literatura și cultura bucureșteană și mulțumind asistenței pentru parteneriatul fidel în cadrul proiectelor găzduite, inițiate ori dezvoltate de către Centrul Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon”.

În continuare, scriitoarea Camelia Pantazi Tudor a precizat că se va asista la un eveniment special, fiind vorba despre lansarea a patru volume ale aceluiași autor – un bilanţ literar al anului 2015, cel mai prolific an al autoarei. Remarcând prezența multor prieteni, a desemnat evenimentul drept  o „Sărbătoare a Prieteniei” și a precizat că, în opinia sa, atunci când oamenii sunt atât prieteni cât și scriitori, prietenia trebuie întotdeauna să primeze. Apoi a acordat, pe rând, cuvântul invitaților speciali și actorilor.

Magda Băcescu și Ștefan Apostol au recitat din volumul premiat, „Luminița de la capătul tunelului”, selectând stihuri reprezentative pentru volum: „Chetă pentru poeți”, „Suferințele poetului”, „Luminița de la capătul tunelului”, „Iubirea e un psihopat” și „Iubito, scade intensitatea inimii, mă orbești”.

3

A luat cuvântul scriitoarea Eliza Roha, care a apreciat proza Luminiței Zaharia ca fiind „de inspirație ludic-poetică, cu un fond sufletesc de mare generozitate și optimism superior, rezultând o zbatere ce iese din cadrul realului și intră în cel al fantasticului, și unde cuvântul devine o armă prin care autoarea lovește poetic realitatea și cunoașterea”, prin aceasta producând un efect regenerator în literatura română.

Apoi, a fost invitată să-și exprime opinia despre creația literară a Luminiței Zaharia scriitoarea Ana Calina Garaș. Domnia sa a comparat autoarea cu un ghiocel de primăvară care aduce prospețime și un suflu de speranță, atât de necesare în literatura contemporană. De asemenea, a evidențiat, printre trăsăturile caracteristice „stihurilor sprințare” prezentate, alternarea umorului cu seriozitatea prin apelarea la ironie și autoironie – apel comparabil în sensibilitate cu versetul: „Ferice de voi care plângeți acum, pentru că voi veți râde!” (predica de pe munte – Capitolul 6 al Evangheliei după Luca) – în vreme ce microprozele „alternează între lucrări minuțioase și o aparentă brambureală, desigur deliberată”.

După ce a mulțumit celor două doamne, moderatorul a dat glas părții introductive a unui text propriu de comentariu literar asupra operei, persoanei și personalității Luminiței Zaharia, dar și asupra frumoasei și trainicei prietenii ce o leagă de aceasta din urmă, apelând metaforic la măștile Carnavalului de la Veneția care pot ascunde surprize de proporții.

A urmat un al doilea moment artistic, în care Magda Băcescu a lecturat, în tandem cu Ștefan Apostol, un fragment din „Fantezii cu Mișu” (volumul de debut în proză al autoarei), iar scriitoarea Antoaneta Rădoi a recitat „Poezie scurtă” din „Luminița de la capătul tunelului”.

Domnul Geo Călugăru a luat cuvântul, începând prin a-l parafraza pe marele scriitor și filosof român Lucian Blaga, apreciind că Luminița Zaharia logodește slova de foc cu slova făurită și înrâurește sufletele semenilor, împărtășind prospețimea cuvântului. Actul creației poetice, în opinia domniei sale, este o „<<călătorie de plăcere>> către introspecție”, în vreme ce umorul subtil și rafinat acționează asupra realității convertind-o către un optimism în care jertifirea sinelui pe altarul cunoașterii aduce semenii în echilibru atât cu ei înșiși, dar și cu universul, manifestat și nemanifestat. În susținerea celor afirmate a dat citire poemului „Poezia ca și iubirea”.

În viziunea scriitorului Lucian Gruia poezia Luminiței Zaharia este una surprinzătoare, iar textele de proză scurtă au în general final deschis, devenind astfel şi mai incitante. Domnia sa a remarcat, asemenea scriitoarei Camelia  Pantazi Tudor, prezența metaforelor în experimentalismul și ironia utilizate de Luminița Zaharia în creațiile sale literare.

Îndrăgita actriță Doina Ghițescu a oferit un adevărat regal actoricesc, gustat cu nesaț și aplaudat îndelung de întreaga asistență, când, în al treilea moment artistic al serii, a lecturat poezie și proză din volumele Luminiței Zaharia (“Statuia”, “Hodoronc”, “Dragă Mişu”).

Distinsul scriitor Emil Lungeanu a precizat că, în opinia sa, poezia „Între golem și Gollum” definește cel mai bine creația literară a Luminiței Zaharia, dar și pe autoare, în egală măsură. Domnia sa a apreciat că volumele sunt de natură postmodernistă, prezentând o nouă viziune asupra lumii, cu un alt gen de abordare asupra prezentului, construcția prin deconstrucție (în proză), în vreme ce textualismul ascunde o enciclopedie a metaforelor și a cunoașterii. În opinia domniei sale, joaca de-a râsul-plânsul este una savantă, intelectualizată, ce riscă să devină însă, prin aderarea la manierism, un scop în sine, și orice autor poate să cadă astfel în pericolul general prezent astăzi de a confunda scopul cu mijloacele. Totuși, în mod paradoxal, însăşi această abordare constituie savoarea și nervul creaţiilor, ținând cititorul captivat în lumea slovei Luminiței Zaharia.

Doamna Mihaela Pântea, ziarist și prietenă atât a autoarei cât și a moderatoarei, a apreciat că volumele Luminiței Zaharia reprezintă o valoare adăugată absolut necesară în literatura română actuală.

În ultimul interludiu actoricesc Magda Băcescu și Ștefan Apostol au interpretat textele: „Amprentă personală” și „De-a-ndoaselea” din volumul „Acronimele lui Pascal”.

Animat de îmbrățișarea artelor sub cupola Centrului Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon”, scriitorul Geo Călugăru a închinat, cu umorul său binecunoscut, un catren Luminiței Zaharia.

Doamna Camelia Pantazi Tudor a mulțumit tuturor celor prezenți și a oferit cuvântul, în încheierea evenimentului, autoarei.

2

Luminița Zaharia a elogiat onorata (şi numeroasa!) asistență care i-a fost alături în cadrul „Sărbătorii Prieteniei”, un moment de o importanță deosebită atât pentru domnia sa, pe plan literar şi personal, cât și pentru istoria literaturii și culturii românești, prin această cvadruplă lansare de carte. Apoi a dat citire poeziei „Declarație”. Versurile, inedite, cu mult umor, au făcut trimitere la titlurile cărţilor, fiind în acelaşi timp o declaraţie de iubire către toţi prietenii prezenţi la eveniment:

„Declarație

Dacă vă întrebați cine e Mișu

Sau ce secrete-ascunde-n portofel,

N-o întrebați vă rog pe Luminița –

e-n lumea ei, la capăt de tunel!

Porniți mai bine-ntr-o călătorie

De… kiki, de plăcere, de suspans

Și dacă-l întâlniți cumva pe Pascal,

Poftiți-l cu-acronimele la dans.

Să povestiți apoi de ziua asta

La PRO TV, la Nașul, la nepoți…

Test fulger: ce-o fi vrând să spună barda:

V.I.P.T…? Da, Vă Iubesc Pe Toți!”

A consemnat VLAD TEODOR PETCU

     13 februarie 2016

 

 

FIŞĂ DE AUTOR

 

LUMINITA ZAHARIA 

Nume:   Luminiţa Zaharia

Data şi locul naşterii:  30 septembrie 1964, Turnu Măgurele, judeţul Teleorman

Profesia: economist

Debut publicistic cu versuri la ziarul Teleormanul (1991)

Volume publicate:

Lecţii de melancolie, Alexandria, ed. Teleormanul Liber (1997);

Singură prin Uchronia, Alexandria, ed. Teleormanul Liber (1999);

Fulgerul loveşte o singură dată, Alexandria, ed. Teleormanul Liber (2003);

Contraste, Bucureşti, ed. Eminescu (2005);

Totul cîntă-n jurul meu!, Bucureşti, ed. Eminescu (2007);

Are mama două fete, Bucureşti, ed. Eminescu (2008);

Băiatul cu cărţile, Bucureşti, ed. Eminescu (2009)

Tu însămi, însuți eu – dialoguri lirice, coautor Cristian Țîrlea, ed. Editgraph, Buzău (2012)

Singularia tantum, Buzău, ed. Editgraph (2013)

Transcrierea fonetică a iubirii (antologie de autor), Adjud, ed. Armonii culturale (2014)

Fantezii cu Mişu (proză scurtă), Adjud, ed. Armonii culturale (2015)

Luminiţa de la capătul tunelului, Râmnicu Sărat, ed. Rafet, 2015, volum premiat în cadrul Festivalului internaţional Titel Constantinescu

Călătorie de plăcere, Adjud, ed. Armonii culturale (2015)

Acronimele lui Pascal (proză scurtă), Bucureşti, ed. Semne (2015)

Apariţii în antologii:

Paisprezece poeţi din sud – antologieMeandre, 2001;

Ce enigmatic eşti, femeie!, ed. 3D, Drobeta Turnu Severin, 2008;

Mirajele vieţii – antologie, ed. Lidana, Suceava, 2008

Antologie de poezie şi comentarii, ed. Pan Europe, Iaşi, 2008;

Arta de a fi, ed. Anamarol, 2009;

Lira în patru puncte cardinale, ed. Rovimed, Bacău, 2010;

Poetic@, ed. Artbook, Bacău, 2011;

A treia carte. Poezii, ed. Artbook, Bacău, 2012;

Meridiane lirice, ed. Armonii culturale, Adjud, 2013.

Antologie de versuri şi proză, editura ArtBook, Bacău, 2013

Renașterea buzoiană – Almanah 2014, editura Editgraph, Buzău, 2014

Versuri şi proză – antologie de cenaclu, editura ArtBook, Bacău, 2015

Prezentă în Dicţionarul scriitorilor şi publiciştilor teleormăneni,Stan V. Cristea, ed. Teleormanul (2005)

Antologie de poezie şi proză Boema, 2016- supliment al revistei Climate literare

Convieţuiri – antologie de poezie, ed. Betta, 2016

Apariţii în reviste literare:

Viaţa Românească, Boema literară, Oglinda literară, Itaca, Literatorul, Salonul literar, Cafeneaua politică și literară, Algoritm literar, Caiete silvane, Actualitatea literară, Antim, Singur, Arcad@, 13 Plus, Climate literare, Observatorul – Canada, Noi, nu!, Meandre, Caligraf, Revista Sud, Sintagme literare, Revista grupului celor 7, Așii români, Agero Stuttgart,  Fereastra, Cartelul metaforelor, Luceafărul, Omniscop, Zeit, Constelaţii diamantine, Scârţ etc.

 

Cronici, recenzii, referinţe critice:

Corneliu Vasile, “Poezie şi melancolie”, revista Meandre nr. 2, 2003;

Ana Dobre, “Contraste&reflecţii”, revista Meandre nr. 1-2, 2005;

Alex. Ștefănescu – revista Flacăra, prezentare volum “Singură prin Uchronia”, 2005

Publicaţiile ARP -“Trei critici despre un poet”;

Florin Burtan, ziarele Cetatea, Caligraf şi Teleormanul liber (1999, 2003, 2005, 2008), “O carte muzicală” ș.a.;

Dan Comănescu –“Luminiţa Zaharia: „Totul cîntă-n jurul meu!” şi „Are mama două fete”, 2008;

Mihai Popa – “Sindromul de a fi tu însuți”, revista Cafeneaua politică și literară nr. 35, 2008;

George Bădărău, prezentare autor în revista Sud.;

Cristina Ștefan –   “Paradoxul lirizat”, revista Boema literară nr. 17, 2010;

Cezarina Adamescu – “Băiatul cu cărțile”, site poezii.biz, 2011;

Dragoș Paul Vișan – “Dialoguri lirice”, site agonia.ro, 2012

Marin Ifrim – “Când versurile dansează tango în doi”, blog personal, 2012; “Luminița Zaharia – balet literar”, blog personal, 2013

Ion PachiaTatomirescu – “Rostiri de rostuiri în doi” – revista Confluenţe literare, Oglinda literară, revista Zeit, revista Singur, revista Armonii culturale – 2013

Ottilia Ardeleanu – “Scurtissim tuşeu iubicid între o poemesă şi un poeziu”(recenzie volum “Singularia tantum”) – revista Actualitatea literară, 2013

Teo Cabel  – “Luminiţa Zaharia – recenzie volum Singularia tantum”, revista Oglinda literară, 2014

Ion Roşioru – “Un discurs poetic înnoitor “- revistaOmniscop, 2014

Marin Ifrim – “Textualismul instinctive şi erotismul volatil”, revista Cartelul metaforelor, 2015

Tudor Cicu – recenzie volum “Fantezii cu Mişu”, revista Luceafărul 2015

Andrei Lucian Anuţoiu – “Pseudocronică: Fantezii cu Mişu”, revistaAntim, februarie 2015

Cristina Ştefan – recenzievolum “Fantezii cu Mişu”, revista Omniscop, 2015

Tudor Cicu–Capricii vesele și triste”, recenzie volum Luminiţa de la capătul tunelului, 2015

Camelia Pantazi Tudor –„Luminiţa de la capătul tunelului”, revista Sintagme literare, 2015

Ana Urma – „Călătorie de plăcere”, revista Luceafărul, 2015

Simona Ioniţă – Carte în dar (recenzie „Călătorie de plăcere” şi „Acronimele lui Pascal”), blog personal

 4

 

Premii:

Menţiune concurs revista Sintagme literare, grupaj de poezie, 2013

Premiul „Dumitru Crăciun” pentru manuscrisul de poezie „Luminiţa de la capătul tunelului”, Festivalul Internaţional Titel Constantinescu, 2015

Premiul III la concursul Vrancea literară, 2015, cu volumul „Transcrierea fonetică a iubirii”

Premiul I la concursul de proză Peregrinări, Centrul de promovare Itaca, Dublin, 2015, cu proza scurtă „A Little Bit of Green”

5

 

 

Articole Conexe

Ultimele Articole