25 C
Roșiorii de Vede
joi, iulie 18, 2024

Până când?

Am primit, publicăm!

Ședința anuală a Consiliului Parohial al Catedralei Bisericii Ortodoxe Române din Vârșeț.                                                                                                       Până când?

Biserica-Ortodoxa-Romana-Varset

          În urma Sfintei Liturghii de duminică, oficiată de Prea Sfințitul Episcop al Episcopiei „Dacia Felix”, Daniil, și de preoții Adrian Boba și Andrei Turcoane, a avut loc ședința anuală a Consiliului Parohial al Catedralei Bisericii Ortodoxe Române, la care a fost analizat și apreciat anul lăsat în urmă, raportul financiar și problemele cărora doresc să pună definitiv capăt, fiindcă credincioșii, conducerea parohială și Catedrala, după cum s-a spus explicit, merită un alt tratament!

          Conform rapoartelor și expunerilor în scris de către președintele Consiliului Parohial, Ionel Bocșan, anul 2015 a fost un an în care Catedrala și etnicii români din oraș, în primul rând credincioșii, au marcat și au aniversat în mod frumos și onest sărbătorile religioae, zilele din calendarul ortodox, implicându-se, împreună cu conducerea parohială, în organizarea și desfășurarea unor evenimente de amploare cu caracter religios, la care au fost prezenți și oaspeți dragi din România – preoți și coruri, oficialități ale Ambasadei României de la Belgrad și ale Consulatului General de la Vârșeț, precum și ale autoguvernării locale, și nu puțini credincioși, pentru care se organizează, în realitate, toate acestea.

          Cu sprijinul multora din România, și anul trecut, de Sfintele Paști și de Crăciun, celor mai mici le-au fost asigurate pachețele și cadouri… Spre sfârșitul anului trecut a fost organizată și Prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică Corală Religioasă „Te Deuam Laudamus” – manifestare care ar trebui să devină tradițională.

           Evident că toate acestea necesită și un suport financiar, pentru care au apelat la tradiționalii susținători și sponsori, instituții și oameni de bună credință… fiindcă sursele bănești legale de la instituțiile de stat și locale nu pot acoperi toate cheltuielile, iar Parohia de la Vârșeț, spre deosebire de parohiile de la sate, nu dispune de terenuri, pământ arabil… excepție fiind doar „Casa Butoarcă”, după cum arată documentele prezentate și cu această ocazie, care aparține Bisericii Ortodoxe Române, din care face parte și Ctedrala Ortodoxă Română „Înălțarea Domnului”!

          Membrii Consiliului Parohial, dar și toți cei prezenți, și-au exprimat indignarea și nemulțumirea din cauza faptului că contractul semnat anul trecut cu C.N.M.N.R. privind închirierea unor încăperi din imobilul amintit, a fost semnat și de către părintele vicar, ieșit de mult la pensie, despre care credincioșii din Vârșeț și-au spus părerea și ce cred, în urmă cu câțiva ani, „întorcându-i complet spatele”, atât ca preot, dar mai ales ca om, care trece rar pragul Catedralei „Înălțarea Domnului”, însoțindu-l în cazuri excepționale pe P.S. Episcop Daniil.

          Credincioșii și-au exprimat nemulțumirea și cu faptul că la evenimentele din oraș vicarul, „pe care aceștia nu-l mai recunosc de mult”, reprezintă Biserica Ortodoxă Română, constatând că în cazul în care P.S. Episcopul nu poate fi prezent la evenimentele organizate, din motive obiective, pe credincioșii români îi poate reprezenta cineva față de care au respect, încredere și dragoste! S-a pus și întrebarea banilor de la chirie (care în condițiile noastre nu este chiar așa de mică), de la care în contul Catedralei nu a intrat nimic?!

          În urma nu puținelor discuții, opinii, aprecieri și propuneri, cei prezenți au hotărât ca în cel mai scurt timp să ceară audiență la Prea Sfințitul Episcop Daniil, prezentându-i „problemele și durerile lor”, așteptând de la Prea Sfinția Sa să le soluționeze în timp corespunzător, iar în caz contrar intenționează să se adreseze în scris Patriarhului României, explicând și prezentând starea de fapt, respectiv solicitând bunăvoința sa de a primi o delegație oficială a Parohiei Bisericii Ortodoxe Române „Înălțarea Domnului” din Vârșeț.

Consiliul Parohial al Catedralei Ortodoxe Române din Vârșeț

Articole Conexe

Ultimele Articole