23.1 C
Roșiorii de Vede
vineri, iunie 21, 2024

Oaspeţi chinezi la U.Z.P.R.

                                Oaspeţi chinezi la U.Z.P.R.                        

 oaspetii-chinezi-la-u-z-p-r-1

             Luni, 26.09.2016, la sediul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, începând cu ora 10.30, a avut loc o întâlnire de lucru între o delegaţie de ziarişti din China şi preşedintele U.Z.P.R., d-l Doru Dinu Glăvan. Delegaţia chineză a fost alcătuită din  doamna Feng Chunping şi din domnii Gao Fuyuan, Cong Peike, Yang Heshan, Huang Yang, Rong Changhai. Preşedintele Doru Dinu Glăvan a fost însoţit de D-na Mădălina Dorina Diaconu, ziaristă, coordonatoarea Departamentului pentru relaţii internaţionale a U.Z.P.R. şi de d-l Ion Bădoi, ziarist, coordonatorul Departamentului juridic din U.Z.P.R.

3

          Distinşii oaspeţi chinezi au reprezentat Asociaţia naţională a ziariştilor din Republica Chineză, având diferite responsabilităţi jurnalistice, de la directori de ziare, directori la Radio – Tv, Preşedinţi de Media Group, dar şi de o directoare a presei aerospaţiale. Deosebit de punctuali, ziariştii chinezi s-au dovedit extrem de interesaţi de situaţia presei în România şi de modul ei de organizare.

          Preşedintele U.Z.P.R., d-l Doru Dinu Glăvan, a prezentat istoricul şi n-a ezitat să amintească, cu nedisimulată mândrie, că este asociaţia profesională de creaţie publicistică şi jurnalistică a ziariştilor din România şi din comunităţile româneşti de peste hotare, continuatoare a organizaţiei omonime înfiinţată în 1919. S-a referit pe larg la acţiunile pe care le întreprinde Uniunea pentru reprezentarea cât mai corectă a membrilor, dificultăţile  pe care le-a întâmpinat la începutul mandatului său, o anumită reticenţă iniţială a jurnaliştilor, care nu au uitat perioada de strictă subordonare de până în anul 1989, supravieţuirea din micile şi puţinele cotizaţii, dar şi perseverenţa cu care, alături de un inimos şi talentat Consiliu Director, a început să construiască evenimente culturale, unice în România, să dezvolte filialele locale, dar şi a celor din afara României, acolo unde trăieşte o comunitate importantă  de români. De asemenea, a spus preşedintele U.Z.P.R., ne dorim să dezvoltăm o presă liberă, fără patroni, condusă şi scrisă de ziariştii înşişi, dovadă fiind cele două reviste de excelentă calitate: “UZP” şi “Cronica Timpului”, comparabile cu revistele de prim rang din Occident! Oaspeţii chinezi s-au arătat extrem de interesaţi de valoarea cotizaţiei de membru, de sursele de finanţare ale Uniunii, de ajutorul oferit de statul român presei etc. Nu au ocolit nici subiecte sensibile, dorind să cunoască legislaţia europeană, eventuale îngrădiri ale libertăţii de a face comerţ cu Republica Populară Chineză, dorinţa românilor de a atrage investitori chinezi, toleranţa românilor etc.

2

          Li s-au dat răspunsuri complete, competente, toate găsindu-şi locul în carneţelele distinşilor oaspeţi. S-a convenit să se încheie un acord de colaborare între cele două Uniuni ale jurnaliştilor, să se facă schimb de vizite pentru o mai mare şi adevărată cunoaştere reciprocă.

          Ziariştii chinezi au fost conduşi de către preşedintele Doru Dinu Glăvan la Televiziunea română şi la cotidianul “Evenimentul Zilei”, unde au continuat fecunde discuţii, întrebări şi răspunsuri directe, dovedind încă o dată că întâlnirile fără intermediari sunt atractive şi  constructive. Discuţiile au continuat, la fel de interesante, la o cină oferită de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.

                                                                                          Cronicar

4

Articole Conexe

Ultimele Articole