12.8 C
Roșiorii de Vede
joi, martie 28, 2024

O CARTE DE CONȘTIINȚĂ ROMÂNEASCĂ

                                  O CARTE DE CONȘTIINȚĂ ROMÂNEASCĂ

ION BĂDOI: „DIALOGURI FUNDAMENTALE” – Editura „Art Creativ”, București, 2022

                                                                    

Am fost onorat și, aveam să constat ulterior, să primesc recent din partea autorului, DOMNUL ION BĂDOI, o carte pe care nu mă sfiesc să o numesc „de excepție”: „DIALOGURI FUNDAMENTALE” – o carte de convorbiri neconvenționale și extrem de interesante cu mari personalități ale culturii și spiritului românești ai acestor ani de dincoace, dar și de dincolo de Prut: de la Președintele Academiei Române, Academician Prof. Univ. dr. Aurel-Ioan Pop, la eminentul istoric Neagu Djuvara, de la Academician Nicolae Dabija la Preasfințitul Episcop Galaction, de la istoricul și scriitorul Teșu Solomovici, Președintele Centrului Cultural Israeliano-Român, din Tel Aviv, la ilustrul gazetar, analist și „șoarece de bibliotecă” Ion Cristoiu, de la actorul și regizorul Ion Ungureanu, fost Ministru al Culturii în Republica Moldova, la dr. Mircea Chelaru – și îmi cer scuze că, fără a avea nici cea mai mică intenție de a-i ierarhiza pe interlocutori, nu-i pot enumera aici pe toți – și alte nume reprezentative și depozitari de principii, idei și reflecții de mare acuratețe, originalitate și profunzime.

Fără a încerca aici o recenzie și o analiză exhaustivă a cărții, mai mult de o minimă cronică de întâmpinare, trebuie să remarc talentul harnicului ziarist-înzestrat scriitor, acuitatea documentară în pregătirea „dialogurilor”, izbânda de a fi incisiv și incitant cu interlocutorii, de a-i stârni prin întrebări și teme, cunoașterea în profunzime a operei și preocupărilor celor cu care a „schimbat idei” – dar peste toate, tronează credința, crezul esențial al volumului (apărut în condiții grafice de excepție), pe care a așezat-o drept motto al cărții, memorabilele cuvinte ale Părintelui Iustin Pârvu: „Trebuie să se trezească trebuie să se trezească în fiecare român conștiința unei mari datorii.”

O carte care, mă simt dator să o recunosc, de la prima răsfoire m-a trimis cu gândul la o altă carte memorabilă de convorbiri, „Sub semnul întrebării”, a lui Adrian Păunescu” – aceasta, un veritabil „manual” care nu ar trebui să lipsească din „ranița” oricărui aspirant la meseria de jurnalist.

Și, totodată, cartea Domnului Ion Bădoi, fără tăgadă, face cinste oricărei biblioteci – fie ea renumită, cunoscută ori particulară!…

                                                                    

                                                                                             GEORGE IANCU

                                                                                   București, la 15 decembrie 2022

Articole Conexe

Ultimele Articole