11 C
Roșiorii de Vede
joi, martie 28, 2024

Lansarea albumului monografic Sărcia-Sutiesca

Am primit,publicăm!

 

 

                    Lansarea albumului monografic Sărcia-Sutiesca

 

          Deși o comunitate relativ mică de români, românii sărcienți au dat dovadă în ultimul timp de un spirit civic puternic, și o organizare excelentă care poate fi luată ca exemplu chiar și de localități care au o populație românească mult mai mare.
Dacă de curând am asistat la sfințirea Bisericii Ortodoxe Române din localitate, biserică construită în anul 1896 și renovată complet cu resurse proprii, bucurându-se de sprijinul actualilor locuitori ai Sărciei sau celor originari din Sărcia, iată de curând, tot aici, am asistat la un eveniment cultural important, și anume lansarea de albumului monografic „Sărcia – Sutiesca”. Autorii acestui album sunt Iancu Murărescu și Valeri Moșescu, iar cartea a văzut lumina tiparului la Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina.
La eveniment au fost prezenți în jur de 40 persoane, printre care Cristian Popi sau Ljilja Bosnic, autoare de cărți în limba sârbă.
Iancu Murărescu a ținut să mulțumească celora care au pus la dispoziție fotografiile care au apărut în acest album. Cartea redă viața de zi cu zi a românilor sărcienți, alături de sârbi și nemți cu care au conviețuit împreună.
Acest album monografic redă în jur de 750 de fotografii din viața sărcienților de-a lungul timpului.
Interesul pentru carte a fost unul ridicat, ca dovadă s-au vândut toate cărțile care au fost scoase la vânzare.
La sfârșitul întâlnirii, sărcienții au concluzionat că astfel de cărți trebuie să mai apară.

     Mai jos redăm adresarea domnului Iancu Pancaricean la deschiderea evenimentului:

Dragi sărcieni

Iată că la prima duminică după resfințirea lăcașului nostru sfânt, ne-am adunat în jurul lui, pentru un eveniment pe care am îndrăznela să-l numesc,unic,infinit și istoric.
Se zice că întunericul uitării este un balaur veșnic flămând și nesăturat al vieții trecătoare al unei etnii.
Dar,sentimentele,duhul și spiritul unui om,se luptă veșnic și cu sufletul plin de dragoste și mândrie, contra întunericului-uitării. Sărcia noastră fiind una dintre cele mai vechi așezări umane a românilor de pe aceste meleaguri,din păcate este și o comunitate,dacă nu și unica, despre care s-a scris foarte puțin, aproape nimic.D-zeu,cu harul său și cu puterea Sa nemărginită,a ajutat,îndemnat și sfătuit,pe doi adevărați români și entuziaști,ai satului nostru,să smulgă din ghearele uitării, trecutul, credința, portul, cultura și obiceiurile străbunilor noștri,alcătuind un album monografic,reprezentând un fa-pt unic,inedit și foarte dificil. -BRAVO!!
Iancu Murărescu și Valeri Moșescu, cunoscuți animatori ai vieții spirituale, culturale și tradiționale, și-au luat răspunderea să alcatuiască acest album.Sarcină dificilă, dar benefică și foarte valoroasă pentru Sărcia.
Având în vedere ca acest album reprezintă prima încercare documentară despre Sărcia noastră,domnii Iancu și Valeri, și-au ocupat locul lor istoric în analele scrise,sau care vor fi scrise,despre acest sat.
Nu poți cu siguranță spune,dar cuvintele scrise,sau imaginile din fotografii,vorbesc mai detaliat sau precis despre vreun eveniment sau persoane.
Răsfoind acest album,treci prin ceața trecutului,spargi întunericul uitării,trezești dragostea față de tot ce este legat de Sărcia,de străbuni,de datini,de viața fostă și de azi.
La sfârșit de această modestă prezentare propun domnilor, autorilor acestui album,să facă tot posibilul să animeze și alți oameni români sărcieni,și să întocmeze și o monografie scrisă,despre iubitul nostru sat, Sărcia.
Domnul Dumnezeu să vă dea sănătate și să vă ajute.

 

                                            Comunitatea românilor din Serbia

 

 

Articole Conexe

Ultimele Articole