12.1 C
Roșiorii de Vede
vineri, mai 3, 2024

Lansare de carte “DIALOGURI FUNDAMENTALE”

Lansare de carte

„DIALOGURI FUNDAMENTALE”

la librăria „M. Sadoveanu din Bucureşti

ion-badoi-dialoguri-fundamentale-4

„Această carte este o carte reper, este o carte care îşi propune să participe

la acest efort uriaş de a împiedica un teritoriu să se scufunde de tot”.

Biblioteca  „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti a fost gazdă primitoare luni, 5 noiembrie 2012,  pentru lansarea naţională a cărţii „Dialoguri fundamentale” a publicistului Ion BĂDOI, directorul fondator al publicaţiei „Opinia Teleormanului”. Una din vitrinele librăriei a fost dedicată acestei cărţi, iar incinta unde s-a desfăşurat evenimentul, amenajată cu măiestrie de personalul admirabil al acestei adevărate insule a spiritului,  a fost nu numai copleşitoare prin vecinătatea iluştrilor autori prezenţi pe rafturi, ci şi aproape neîncăpătoare pentru cei care au ales să se afle în acea zi, într-un loc unde se provoca şi se reînvăţa dialogul. Şi nu unul năuc, ci unul care să se pună în slujba binelui naţional, al iubirii, al solidarităţii româneşti şi al instigării la neodihnă şi cunoaştere”.

ion-badoi-isi-lanseaza-dialoguri-fundamentale-2

I-au fost alături autorului acestei cărţi de „Dialoguri fundamentale” distinsa scriitoare Silvia Colfescu, directoare a editurii „VREMEA”, cu rădăcini celebre  în istoria judeţului Teleorman,  av. Alexandru Colfescu fiind în două rânduri primar al Alexandriei, dar şi prefect al Teleormanului, magistrat, publicist, om de aleasă cultură, domnul Eugen Popescu, preşedintele fondator al Fundaţiei Naţionale Pentru Românii De Pretutindeni, luptător neobosit pentru drepturile românilor de pretutindeni, domnul Prof. Univ. Dr. Radu Baltasiu, director al Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, domnul dr. Emil Ţîrcomnicu, scriitor, cercetător etnolog la Institutul de Etnografie şi Folclor „C. Brăiloiu” al Academiei Române, dar şi un numeros, tânăr şi cunoscător  public.

ion-badoi-lansare-dialoguri-fundamentale-vorbeste-silvia-baltasiu

Gazda noastră, directoarea librăriei „Mihail Sadoveanu”, doamna Georgeta Munteanu, a deschis manifestarea cu aceste gânduri:

” Vă rog să-mi permiteţi să vă transmit un respectuos salut din partea editurii „VREMEA”, reprezentată de scriitoarea director general, d-na Silvia Colfescu, aici prezentă, cât şi de oaspetele nostru pe care astăzi vi-l prezentăm, îl dăm pe mâna dvs. să-l citiţi, să-l completaţi, să-l criticaţi, dar să luaţi şi autografe de la domnia sa. Este vorba despre domnul Ion BĂDOI căruia îi spunem bine aţi venit şi să nu uite să scrie şi alte cărţi şi, bineînţeles,  să fie statornic, având în vedere că editura „VREMEA” este o editură foarte important şi  este excelent  amplasată în această difuzare mare de carte. Îi mulţumesc pentru că este oaspetele nostru, pentru că a dorit să-şi lanseze cartea în librăria noastră. Acuma, cu permisiunea dvs., o rog pe scriitoarea Silvia Colfescu să vă spună câteva cuvinte”.

ion-badoi-dialoguri-fundamentale-silvia-colfescu

” Doamnelor, domnilor, mă bucur să vă văd în număr mare la această lansare care pentru noi este foarte importantă. Este nu numai o carte a unui scriitor care nu locuieşte în Bucureşti, ci care, ca atare, reprezintă cultura ţării, cultura unei alte regiuni decât cea bucureşteană, pentru că la noi, exact aşa cum discutam cu domnul Ion Bădoi adineauri, a început să piară manifestarea culturală autentică, chiar în regiunile apropiate de capitala ţării. Pentru mine, care sunt dintr-o familie ce provine practic din Alexandria, pentru că trebuie să vă spun că strămoşii mei de acolo erau, au fost oameni importanţi ai urbei şi ai judeţului, este o durere enormă să ştiu că în Alexandria nu mai există nicio librărie. Din fericire, pot să mă consolez cu faptul că există scriitori,există jurnalişti, există biblioteci, deci cultura acolo nu este moartă, poate că are o perioadă de adormire pe care să sperăm că o vom vedea cât mai scurtă.

ion-badoi-dialoguri-fundamentale-2

Revenind la scriitorul şi publicistul Ion BĂDOI, este un om profund preocupat nu numai de propria persoană, cum deseori se întâmplă în cazul scriitorilor orientaţi practic în jurul vieţii personale, ci şi de binele tuturor, de viaţa politică şi social a întregii ţări, de idea unei soluţii posibile pentru a ieşi din impasul acesta în care de multă vreme, de prea multă vreme, această ţară se zbate. În această direcţie merg interviule domnului Ion Bădoi. Este fascinant să urmăreşti în această carte felul în care Ion Bădoi a făcut apel la personalităţi distincte din arii diferite de manifestare culturală sau politică, chiar şi religioasă. Revenind la fiecare cu un mănunchi de întrebări care nu sunt aceleaşi, dar toate purced din aceeaşi grijă, din acelaşi interes pentru viaţa acestei ţări, viaţa acestui popor, este interesant de urmărit cum fiecare întrebare, diferenţiat pusă în funcţie de personalitatea căreia i se adresează, practic este izvorâtă din acelaţi scop, din aceeaşi rădăcină. Nu mai vorbesc de faptul că este un jurnalist care ştie să-şi ghideze intervievatul în aşa fel încât de la el să obţină cea mai bună formă a răspunsului, cea mai interesantă şi mai specifică formă a răspunsului. Recunosc că am primit cu oarecare rezervă cartea, dar această carte m-a cucerit în momentul în care am citit-o şi sper să vă cucerească şi pe dvs. Trebuie să vă mai spun, de asemenea, că această carte înmănunchează interviuri care au fost deja publicate în presă, dar înmănuncherea lor, punerea lor laolaltă, conturează extrem de interesant personalitatea nu numai a celor intervievaţi, ci şi a celui care a pus aceste întrebări. Interesant să vezi cum se profilează, odată cu citirea mai multor pagini, în spatele acestor interviuri, în care jurnalistul cu modestie încearcă să stea în spate, încearcă să magnifieze imaginea celui intervievat. Interesant de văzut cum, încet-încet, în spatele inteviurilor creşte imaginea lui şi stă imaginea unui om complex, unui om cult, unui om cu o viziune politică şi istorică interesante şi importante.

lansare-dialoguri-fundamentale-public

Mă bucur, domnule Ion Bădoi, că aţi publicat această carte la noi, vă felicit pentru idea de a pune laolaltă aceste dialoguri. Este o idee foarte benefică şi pentru interviuri, şi pentru dvs., şi pentru intervievaţi, dar şi pentru editură care este întotdeauna fericită să publice o carte bună. Indiferent, dacă în ziua de astăzi viaţa de carte, interesul cititorilor cunosc o scădere nemaiîntâlnită în istoria acestei ţări, totuşi noi perseverăm şi sperăm din toată inima că vor mai fi scriitori, vor mai fi cărţi, vor mai fi edituri şi vor mai fi cei care permit existenţa acestora, cititorii. Aşa încât, dragi cititori, vă mulţumesc că sunteţi aici, alături de noi, mulţumesc librăriei „M. Sadoveanu” care încă o dată dovedeşte a fi templu al culturii. Eu am spus întotdeauna acest lucru şi nu îl reneg. Această librărie este una dintre puţinele librării importante din Bucureşti unde cititorii se simt la ei acasă. Şi când spui la om acasă, spui totul. Mulţumesc librăriei, mulţumesc celor care au binevoit să vină să ne spună câteva cuvinte din gândurile lor pentru această carte şi vă mulţumesc dvs., celor prezenţi”.

eugen-popescu

Fundaţia Naţională Pentru Românii De Pretutindeni este reprezentată la această lansare de carte chiar de către preşedintele fondator domnul Eugen Popescu, cunoscută şi respectată personalitate a luptei pentru ” conservarea  şi afirmarea identităţii etnice, lingvistice, cultural şi religioase a românilor de pretutindeni, în special în zonele unde aceştia sunt ameninţaţi cu deznaţionalizarea”.

” Aş începe prin a vă spune, şi-a început d-l Eugen Popescu  mărturisirea, că Fundaţia are, pe lângă multe alte  activităţi, şi o agenţie de presă, Romanian Global News, pentru românii aflaţi în afara graniţelor ţării. Vorbind despre cartea domnului Ion Bădoi şi despre personalitatea domniei sale, vreau să vă spun că eu l-am cunoscut dintr-o altă perspectivă, al interesului domniei sale, al interesului comun pe care l-am avut şi-l avem, pentru românii din afara României. De altfel, în această carte, „Dialoguri fundamentale”,  găsim dialoguri cu personalităţi de marcă ale românilor din afara ţării, începând cu poetul Nicolae Dabija şi părintele protopop de Dacia Ripensis Bojan Alexandrovici care, într-un fel sau altul, pun umărul la consolidarea eforturilor pentru respectarea drepturilor românilor şi păstrarea identităţii româneşti din acele zone de lume.

ion-badoi-dialoguri-fundamentale-eugen-popescu

Domnul Ion Bădoi înmănunchează aceste eforturi ale lor, alături, evident, şi de alte personalităţi, ca Neagu Djuvara, şi pentru asta trebuie să-i mulţumim. Şi eu îi mulţumesc d-lui Ion Bădoi pentru eforturile pe care le depune la cauza românismului, pentru că această luptă pentru ajutorarea românilor din afara graniţelor României este una pentru care nu se primeşte bani, este o luptă unde mergi cu propriul tău timp, cu propriile tale resurse financiare, cu propria ta voinţă şi credinţă, cu propriul tău suflet. Vă mulţumesc foarte mult pentru atenţie”.

si-ei-au-fost-inarcadia-2

Moderatoarea acestei lansări de carte, directoarea librăriei „M. Sadoveanu”Georgeta Munteanu, după ce aminteşte că această lună este luna dedicată românilor de pretutindeni, îl invită să spună câtevacuvinte  pe d-l prof. univ. dr. Radu Baltasiu, director al Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.

vorbeste-prof-radu-baltasiu-atentie-maxima

„ Doamnelor şi domnilor, spune prof. Radu Baltasiu,  am o bucurie dublă să fiu martor la lansarea unei cărţi foarte interesante scrisă de unul dintre cei mai activi susţinători ai fiinţei şi limbii române în cotidian şi, în acelaşi timp, pentru că mă aflu şi eu printre cei intevievaţi, şi îi  mulţumesc pentru această oportunitate. Aici, în această carte, domnul Ion Bădoi a refăcut nişte repere cognitive foarte interesante şi importante. Vorbeam cu Înaltpreasfinţitul Ioan Selejean, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, în urmă cu doi ani, împreună cu un grup de studenţi, şi conveneam că munţii Carpaţi se scufundă în politica românească, dar înainte de a se scufunda Carpaţii, fiindcă nu ne mai interesează culmea Carpaţilor, nu ne mai interesează pe noi, interesează pe alţii, bornele sunt ale altora, chiar dacă sunt scrise în continuare de noi, noi nu le mai gestionăm. Am abandonat complet Carpaţii. Sunt universităţi din altă ţară care-şi trimit studenţii, nu o săptămână cum am fost noi, ci mult mai mult, ca să bată Carpaţii. Carpaţii s-au scufundat pentru că s-a scufundat şi Câmpia Română, şi odată cu ele şi autorităţile române, s-a scufundat şi Marea Neagră, dar Marea Neagră a fost reactivată pentru că nişte străini, nu noi am găsit petrol acolo, deci practic activităţile noastre s-au scufundat odată cu flota, s-a scufundat Câmpia Română şi trecătorile cu tot cu căile ferate care treceau pe-acolo, autostrăzile se fac cu linguriţa, poate e mai bine să nu se facă fiindcă cine mai ştie ce ar circula pe ele, ce forţe economice ar circula…

silvia-colfescu-ion-badoi-eugen-popescu-radu-baltasiu-la-lansarea-dialogurilor-fundamentale

Ideea este că, înainte de a se scufunda o geografie, se scufundă cultura, cultura trece în plan secund şi drept urmare practicăm o politică submarină, o politică în care nu se vede mai mult de un metru şi jumătate înainte… Vedeţi, noi nu avem politică fiindcă nu avem cultură, iar cartea aceasta încearcă să repună pe hartă Carpaţii, şi Câmpia, şi Marea, şi drumurile, repunând demnitatea unui spaţiu pe hartă prin diverse personalităţi care o rediscută din perspectivă etnică, din perspectivă geopolitică, istorică, din perspectivă religioasă ş.a.m.d.

Din acest punct de vedere, această carte este o carte reper, este o carte care îşi propune şi alături de alte lucrări să participe la acest efort uriaş de a împiedica un teritoriu să se scufunde de tot, pentru că mi-e teamă că suntem în plin proces de scufundare în care ne întoarcem către realitate cu spatele presupunând că suntem pragmatici. Întoarcerea către realitate cu spatele este  o inovaţie pe care noi ar trebui s-o discutăm poate cu o altă ocazie. Domnule Ion Bădoi, vă felicit pentru apariţia acestei cărţi iar dvs., celor prezenţi, vă mulţumesc pentru atenţie şi vă îndemn să citiţi această carte deosebită”.

ion-badoi-dialoguri-fundamentale-1

Invitat de către gazda manifestării, doamna Georgeta Munteanu, să adreseze câteva cuvinte celor prezenţi şi să acorde Diplomele de Merit ale „ Opiniei Teleormanului”, manifestare devenită tradiţională putem spune, Ion Bădoi a spus, printre altele:

„ Voi acorda aceste Diplome de Merit cu mare bucurie pentru că le-am acordat şi le ofer unor personalităţi excepţionale ale culturii şi spiritualităţii româneşti, unor oameni care pun mai presus de toate interesul naţional, care vin să readucă în faţa noastră problemele cu care se confruntă neamul românesc atât în propria ţară, cât şi în afara ei, dar nu numai atât, ci şi să găsească rezolvarea lor.

silvia-colfescu-ion-badoi-sau-cuvantul-editorului-asupra-autorului

Mai întâi, însă, permiteţi-mi să mulţumesc distinsei doamne Silvia Colfescu, directoarea editurii „VREMEA”, pentru riscul pe care şi l-a asumat, pentru găzduirea cărţii mele în celebra colecţie „ Fapte, Idei, Documente”, acolo unde au poposit mari scriitori, dar şi pentru cuvintele de apreciere pentru „Dialoguri fundamentale” şi de îndemn spre alte scrieri. Mulţumesc domnilor Eugen Popescu şi Radu Baltasiu pentru disponibilitatea de a se fi aflat aici, la această lansare a cărţii mele, şi îi asigur că vor avea în mine un susţinător activ al preocupărilor lor de redeşteptare a sentimentului naţional şi a elitelor româneşti pentru ca poporul român, aşa cum scriam şi în „Mărturisirea Argument”, să-şi recapete vechile maluri ale existenţei sale, să se unească în cadrul aceleeaşi limbi, să se închine sub acelaşi steag tricolor, să se privească în ochii prea multă vreme înlăcrimaţi şi să-şi spună unul altuia – frate. Este timpul să reînvăţăm Dialogul într-o lume care se  abandonează tot mai mult monologului, este timpul să punem, şi să ne punem, tot mai multe întrebări fiindcă numai  astfel vom reuşi dinamiterea unor inerţii păguboase şi vom încuraja energiile puse în slujba binelui naţional.

public-5-1

Vă mulţumesc tuturor pentru că aţi fost alături de mine în această zi importantă!”

A urmat acordarea Diplomelor de Merit , o sesiune de autografe şi, cum altfel, au fost pasionate şi prieteneşti dialoguri fundamentale!

autograf-pentru-cei-apropiatiun-autograf-pentru-un-frate-din-basarabia

Elena Georgescu

ioan-alexandru-badoi-un-fotoreporter-preocupatcand-frumusetea-se-impleteste-cu-inteligenta-estefemeie2

public-4

o-carte-descopera-o-ruda-apropiata

orice-dialog-este-fundamental

si-ei-au-fost-inarcadia

ion-badoi-dialoguri-fundamentale-5

Articole Conexe

Ultimele Articole