„Aici existăm, aici ni se nasc copiii, aici ne aşteptăm prietenii şi tot aici ne despărţim de cei dragi. Comuna Vedea există pentru tinerii acestei comune, pentru cei careîn fiecare zi merg spre locurile de muncă, pentru cei care aşteaptă ziua de pensie, dar şi pentru cei care vor să ne cunoască şi să fie parte din inima acestei comune. Aici ne amintim că am supravieţuit la tot ce a fost mai rău de-a lungul timpului, aici ne bucurăm, aici plângem şi tot aici vom plănui împreună viitorul”.
Aşa s-a adresat primarul Aurel Drăghici concetăţenilor săi după ce i-au acordat votul şi l-au ales în fruntea comunei Vedea.
Nu a stat pe gânduri, a ştiut de la bun început ce are de făcut, dar a trebuit să organizeze priorităţile( nu au fost deloc puţine!!!) şi să-şi asigure concetăţenii că au făcut o alegere bună.
Bun cunoscător al localităţii pe care o conduce, primarul Aurel Drăghici ne-a spus:
– Din punct de vedere geografic, comuna Vedea este aşezată în partea de sud a ţării noastre, în Câmpia Română, la confluenţa pârâului Burtea cu râul Vedea, de-a lungul drumului judeţean DJ 601 F, la cca. 30 km NV de municipiul Alexandria şi la cca. 7 km SE de municipiul Roşiorii de Vede, pe malul stâng al râului Vedea.
Comuna Vedea este alcătuită, în urma organizării administrativ teritoriale din anul 1968, din satele Vedea, Albeşti, Dulceanca, Meri şi Coşoteni.
Avem cinci şcoli generale, cinci grădiniţe, cu 22 săli de clasă şi patru laboratoare şcolare.
Sunt primarul acestei comune de şapte luni. Este o nouă experienţă pentru mine, funcţia de p r i m a r i m p l i c ă o m a r e responsabilitate, iar faptul că am venit dintr-un sistem militar mi-a impus această disciplină, relaţia cu cetăţenii a devenit una mai responsabilă, ei au început să aibă mai multă încredere în instituţia primăriei, problemele lor se rezolvă operativ. A trebuit să iau câteva măsuri organizatorice la nivelul primăriei pentru că exista o anumită atitudine între lucrătorii primăriei şi cetăţenii comunei, o anumită neîncredere se instaurase, ceea ce dăuna vieţii din localitate. Am căutat să demonstrez, atât mie, cât şi locuitorilor comunei, că atunci când vrei, chiar cu mijloace financiare puţine, poţi obţine realizări palpabile, utile pentru cetăţeni.
Comuna Vedea are peste 3200 locuitori, iar în Consiliul local sunt 13 consilieri. Se întinde pe o lungime de peste 10 km, satele sunt dispuse ca un şirag de mărgele de-a lungul râului Vedea. Cel mai mare sat este Albeşti, urmat ca mărime de satul Vedea la o diferenţă foarte mică.
De la bun început, am căutat să asigur un confort social decent cetăţenilor prin deschiderea unui dispensar medical în satul Dulceanca, modernizat şi cu medic aflat la dispoziţia sătenilor de două ori pe săptămână, iar asistentul medical este zi şi noapte la datorie. Am deschis o farmacie în satul Vedea, am modernizat dispensarul din Albeşti, iar în Coşoteni am construit o alee pietonală pentru a facilita accesul credincioşilor la Mânăstirea cu hramul „Sf. Dumitru”, cunoscută ca mânăstirea Negru Vodă. Este pentru prima dată în oricând au nevoie.
Este adevărat, nu am avut la dispoziţie foarte mulţi bani, dar sunt un negociator foarte sever, nu risipesc banii, doar cu veniturile proprii ale primăriei am reuşit să realizăm aceste lucruri, cu chibzuinţă, cu respect pentru cetăţeni şi banul public. Il am alături de mine pe viceprimarul loan Preda, un om cu experienţă, care mă ajută în tot ceea ce fac. Planuri de viitor? Avem un număr de trei proiecte în lucru: o bază sportivă, alimentarea cu apă şi canalizare în satele Coşoteni, Meri, separat canalizare în Vedea cu staţie de epurare a apei şi un canal de scurgere a apelor pluviale în satul Albeşti, aşa – zisa Gura Văii, unde în anii ploioşi se inundă casele oamenilor. Ceea ce este deranjant este faptul că la ora actuală Primăria Vedea nu are un Plan Urbanistic General, lucru care face imposibilă depunerea şi realizarea unor proiecte absolut necesare. Suntem în tratative cu o firmă pentru realizarea PUG-ului, dar va dura circa un an, însă Strategia de dezvoltare locală se va finaliza în circa o lună de zile. Banii sunt principala problemă, dar cu ajutorul cetăţenilor, cu puţinul pe care-l vom primi de la Consiliul Judeţean sau de la Ministerul de Finanţe voi reuşi să realizez ceea ce mi-am propus pentru anul 2009. Este absolut necesar să realizez proiectul alimentării cu apă, cetăţenii din Coşoteni şi Meri fiind întocmirea proiectelor, ceea ce eu am făcut deja, îl vom depune, cetăţenii din Coşoteni şi Meri vor avea împlinit un vis vechi. Vorbeam mai înainte că fac o echipă bună cu viceprimarul loan preda, am un consilier personal, Stelea Gheorghe, un om deosebit, foarte ataşat de instituţia primăriei şi, nu în ultimul rând, salariaţii primăriei care s-au pliat pe ideile şi intenţiile mele.
Un vis al locuitorilor comunei Vedea este şi asfaltarea Drumului judeţean 601 F, acesta fiind în administrarea exclusivă a Consiliulu Judeţean Teleorman, primăria Vedea neavând nicio pârghie în acest sens.
Mai avem multe de făcut. Avem de reabilitat şi de modernizat cele 5 şcoli şi 5 grădiniţe din comună, modernizarea dispensarului din satul Vedea, dar şi dechiderea unui cabinet stomatologic, la fel de util ca şi farmacia existentă. Mă opresc aici cu gândurile. Avem nevoie şi de fonduri pentru a materializa aceste gânduri, aceste proiecte. Trebuie să
special cei din PNL şi PRM, dar sunt şi refractari la iniţiativele mele. La sfârşitul anului trecut mi-au respins proiectul de modernizare a Disapensarului din Albeşti, dar am convocat o npuă şedinţă chiar în satul respectiv, în faţa cetăţenilor, iar cei care iniţial respinseseră proiectul meu nu au avut curajul să se prezinte la acea şedinţă. Ceea ce spune foarte multe!
Nu vreau să închei înainte de a vă spune câteva cuvinte despre un monument cultural deosebit din comuna noastră. Este vorba despre biserica „Sf. Dumitru”. Biserica „Sf. Dumitru” (Coşoteni) este una dintre cele mai vechi şi mai importante din punct de vedere arhitectural, ctitorie a lui Negru Vodă. Infiinţată în anul 1647, biserica apare în bibliografia istoricului Stoicescu sub numele Mânăstirea Drăgăneşti Sf. Dumitru.Biserica monument din satul Coşoteni este un edificiu rezultând din închegarea vechiului stil „românesc” de la începutul sec. al XVII cu pronaus, naos cu abside laterale, altar separat de naos cu o tâmplă de zid.
Lucrările de consolidare -restaurare au readus sfântul lăcaş în circuitul turistic naţional, iar în prezent în sfântul lăcaş se pot susţine slujbe pentru enoriaşi”.
I-am mulţumit primarului Aurel Drăghici pentru amabilitate şi i-am urat succes în demersul său pentru bunăstarea comunei.
Ion SĂLCEANU
Ana DANIELIAN