15.2 C
Roșiorii de Vede
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ioan Pavăl, omul care transformă ideile în cărți!

                        Ioan Pavăl, omul care transformă ideile în cărți!

 Primarul Ioan Pavăl primește recunoștința UZPR

           Ioan Pavăl este unul dintre acei români, se pare că din ce în ce mai rari, care, atunci când are o idee, face tot ce este omenește posibil, și chiar mai mult de-atât, pentru a o duce la bun sfârșit. Și, dacă este adevărat ce se spune, că cel mai bun și limpede izvor de idei noi este cartea, atunci putem să afirmăm, fără a greși, că primarul Ioan Pavăl a găsit în carte o sursă inepuizabilă de rezistență împotriva monotoniei, lipsei de orizont și a desăvârșirii de sine.

          Dacă Brâncuși a scos ideea din piatră, Ioan Pavăl a transformat ideea în carte. O carte excepțională, o carte pe care foarte puțini oameni de cultură și-ar fi imaginat-o posibilă.

Primarul Ioan Pavăl

         Ioan Pavăl este primar în comuna Dumbrăveni, o așezare binecuvântată de Dumnezeu, cu oameni frumoși și harnici, cu femei așa cum doar în acea parte de Țară se pot afla, cum mărturisesc scriitorii Nicolae Breban și Eugen Simion. După ce a stat câteva zile la Sucevița, bucurându-se de cultura naturii, Eugen Simion a exclamat: ”Doamne, ce țară frumoasă avem, ce lume formidabilă este acolo, în Țara goticului românesc, cum zicea Călinescu!”

          Ioan Pavăl face parte din această lume frumoasă, este unul dintre oamenii ei, este omul care a reușit să entuziasmeze academicieni, scriitori și, mai presus de toți, pe adevărații iubitori de cultură, punându-le în mâini un adevărat tezaur literar – istoric: Trei volume de ”Articole politice”, semnate de jurnalistul Mihai Eminescu, editate de Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, în colecția ”OPERE FUNDAMENTALE”, cu o Introducere de Acad. Eugen Simion, care este și coordonatorul colecției, și o Ediție critică și Note de Acad. Dumitru Vatamaniuc. Apariția acestor volume reprezintă mai mult decât o reușită, este un vis împlinit, este o răsplată pe care acești oameni minunați cu ideile lor strălucite o aduc viitorului.

Ioan Pavăl și rodul muncii lui

          Tânărul Ioan Pavăl, tânăr prin anii pe care-i poartă, tânăr prin spirit și tânăr prin proiectele pe care și le propune, a reușit încă de anul trecut să-și împlinească un vis, acela de a aduna întro carte toate versurile lui Mihai Eminescu. Ei și, veți spune, nu-i mare lucru! Ba este, vă răspund, nu este o simplă carte, este o adevărată bijuterie! Este o carte specială, chiar dacă fiecare carte este specială prin însăși destinația ei, este o carte cu o hârtie cum numai Biblia are, importată din Germania și la care au lucrat cele mai frumos mobilate minți ale culturii române, aflate, trebuie să spun și acest ”amănunt”, în țări diferite, dar tot pe pământ românesc.

          Primarul Ioan Pavăl mai organizează un Festival ”Mihai Eminescu” pe care și-l dorește să fie de nivel județean, dar anumite orgolii locale nu-l ”agreează” și festivalul este recunoscut ca fiind  Național și Internațional, aflat acum la cea de-a opta ediție! Sunt multe de spus și de scris despre acest iubitor de cultură, mai adăugăm doar că a primit din partea președintelui Moldovei brevetul și medalia ”Mihai Eminescu”, cu ocazia Congresului Mondial al Eminescologilor care s-a desfășurat la Chișinău.

Ioan Pavăl mulțumește oamenilor de cultură români

          Nu trebuie să mai adaug decât că aștept să-și poată îndeplini promisiunea pe care a făcut-o cu ocazia decernării Premiilor ”Eminescu, jurnalistul”-2015 și pe care a prevăzut s-o finalizeze în luna iunie 2016, acel proiect pe care nu l-a putut ”deconspira”, dar prin care, așa cum spunea acad. Eugen Simion, ”dacă se grăbește, intră în istorie”!

        Cu bucuria de a-l fi cunoscut și de a fi putut să-i citesc bucuria reușitei pe chip, nu-i reamintesc decât ceea ce i-a spus și marele scriitor Nicolae Breban, referindu-se la realizările din satul pe care-l păstorește, Dumbrăveni: ”Ce sat franțuzesc sau german se poate compara cu acest sat din județul Suceava?!”

                                                                              Ion BĂDOI

Articole Conexe

Ultimele Articole