Expoziţie de icoane
Închinare Domnului
Muzeul municipal de istorie „Petre Voivozeanu” din Roşiorii de Vede a dăruit iubitorilor de frumos, vineri, 26 martie 2010, un moment de artă tulburător prin expoziţia de icoane „Închinare Domnului”. Au expus Cristian Zlotea şi Dan Mărăşescu, doi artişti talentaţi, de vârste diferite, dar şi cu atitudini diferite faţă de arta pe care o slujesc, fiecare după puterile şi responsabilităţile pe care şi le asumă şi le transmit privitorului.
Pe cei doi artişti i-a prezentat directoarea muzeului, distinsa doamnă Angela Săndulescu, care a vorbit în cuvinte calde, încărcate de importanţa momentului, de arta celor ce expun în generosul muzeu din Roşiorii de Vede.
– „Multe din picturile prezente sunt de inspiraţie bizantină, respectând totuşi canoanele şi rigorile iconografiei bizantine. Sunt realizate de doi pictori, Dan Mărăşăscu, pe care cei mai mulţi îl cunoaşteţi, şi mai tânărul Cristian Zlotea, aflat la începuturi. Am putea să caracterizăm această expoziţie ca pe o oază de lumină creştină, în această primăvară pe care am aşteptat-o atât de mult, s-ar putea numi chiar un mesaj într-o lume care are nevoie de armonie, de toleranţă, de înţelegere.”
După cuvântul celor doi artişti, unul copleşit de emoţiile debutului, îl numesc pe tânărul Cristian Zlotea, celălalt învăluit de aburii unui celebru zeu, au vorbit înălţător şi la obiect Părintele protopop Ilie Vişan şi Părintele Cătălin Păunescu, consilier la Episcopia Alexandriei şi Teleormanului.
Iată un fragment din cuvântul Părintelui Cătălin Păunescu:
– „ Când avem în faţă o icoană trebuie să ne gândim întotdeauna la Înviere. Această expoziţie de icoane este grija lui Dumnezeu faţă de sufletul şi duhovnicia fiecăruia dintre noi. Spuneam că orice icoană este structural legată de Înviere, din punct de vedere teologic şi nu din punct de vedere iconografic, pentru că orice sfânt care este într-o icoană este un sfânt care are proiectată Învierea. Fără Învierea Mântuitorului Iisus Hristos a cel sfânt n-ar mai fi putut fi sfânt. Putem să spunem, de asemenea, că dacă Iisus n-ar fi înviat, n-am fi avut icoane. De ce? Pentru că n-am fi avut posibilitatea să-l vedem în icoană pe Dumnezeu. În ultimă instanţă, cel care se închină icoanei, nu se închină materialului din care este făcut icoana, ci sfântului care este zugrăvit pe icoană, iar acea cinstire a sfântului duce, în cele din urmă, la adorarea lui Dumnezeu. Întreaga creştinătate ortodoxă face distincţie între ceea ce înseamnă cinstirea sfinţilor, supracinstirea Maicii Domnului şi venerarea sau adorarea lui Dumnezeu”.
Încheiem prin a reaminti că pentru noi, creştinii ortodocşi, icoana este un mijloc de comunicare a lui Iisus Hristos din planul invizibil cu noi cei aflaţi în lumea materială.
Felicitări tinerei muzeografe Veronica Cojocaru şi directoarei Angela Săndulescu pentru acest moment de adâncă meditaţie înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, Sfintele Paşti.
Ion SĂLCEANU
Foto: Ion BĂDOI