30.7 C
Roșiorii de Vede
sâmbătă, iunie 22, 2024

În Teleorman, legea are capul spart!

În Teleorman, legea are capul spart!

liviu-dragneateodor-nitulescu

Legea nu este valabilă la Spitalul judeţean Teleorman


Descentralizarea administrativă este una din multiplele obligaţii pe care şi le-a asumat România odată cu intrarea în Uniunea Europeană, iar Legea nr. 96/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi OUG nr. 162/2008 privind transferul de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii către autorităţile administraţiei publice locale sunt actele normative care reglementează descentralizarea în domeniul sănătăţii. În aplicarea acestor prevederi, Consiliul Judeţean Teleorman a adoptat la 13 iulie 2010 Hotărârea nr. 79 privind preluarea managementului asistenţei medicale pentru unităţile sanitare publice cu paturi din judeţul Teleorman, iar la 14 august 2010 şi-a numit prin Hotărârea nr. 98 reprezentanţii în aceste unităţi.

Dintre cele 7 unităţi, după jumătate de an de la preluarea managementului, Consiliul Judeţean nu poate să-şi exercite în niciun fel competenţele legale la Spitalul Judeţean de Urgenţă. De ce ?

1. Prefectul Niţulescu a atacat la conteciosul administrativ HCJT nr. 98/2010 şi consideră că funcţionarea Consiliului de administraţie este perfect legală cu 2 membri din 5, Consiliul Judeţean fiind în situaţia să nu poată participa la luarea niciunei decizii la acest nivel.

2. La 3 ianuarie 2011 a expirat contractul fostului manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria, iar preşedintele Consiliului Judeţean a emis la 4 ianuarie, în conformitate cu art. 178 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 („preşedintele consiliului judeţean numeşte prin act administrativ un manager interimar pe o perioadă de maxim 6 luni, până la ocuparea prin concurs a postului de manager”) dispoziţia de numire a dr. Valentin Filip în funcţia de manager interimar. Prefectul Niţulescu a atacat actul, în condiţiile în care dispoziţiile emise de preşedintele consiliului judeţean NU sunt supuse controlului de legalitate al prefectului.

3. Consiliul de administraţie format din două persoane – în care Consiliul Judeţean nu este reprezentat -, a organizat la 4 ianuarie un simulacru de concurs, în afara oricăror prevederi legale, la care a participat (şi a câştigat) doar managerul al cărui mandat a expirat la 3 ianuarie; acesta pretinde Consiliului Judeţean ca, pe baza acestei ilegalităţi, să îi încheie un nou contract de management !

Abuzul pune – pentru moment – Consiliul Judeţean în imposibilitatea de a-şi exercita la Spitalul Judeţean de Urgenţă prerogativele conferite prin lege.

Articole Conexe

Ultimele Articole