30.7 C
Roșiorii de Vede
sâmbătă, iunie 22, 2024

După 1400 de ani!

După 1400 de ani!

Primul preot misionar, hirotonit la sud de Dunăre

primul-preot-dupa-1400-de-ani

Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil a hirotonit primul preot ortodox român misionar la sud de Dunăre, după 1.400 de ani, informează „Ziarul Lumina”, Ediţia de Banat. La eveniment a participat şi o delegaţie frăţească din Reşiţa şi din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

La invitaţia Preasfinţitului Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, grupul coral ‘Strana Strămoşească’ al Parohiei ‘Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Govândari’ din Reşiţa a participat la Sfânta Liturghie arhierească în Isacova, pe un deal în apropierea localităţii Ciupria din Valea Moravei – Serbia, în bisericuţa cu hramul ‘Sfinţii Mucenici Montanus preotul şi soţia sa Maxima’. Bisericuţa aflată încă în lucrări răspunde nevoilor religioase ale românilor din Parohia de Horreum Margi şi Isacova şi ale tuturor celor care trăiesc în satele româneşti de pe această vale. Această bisericuţă face parte din Centrul pastoral-cultural pentru românii din împrejurimi, ce se află în construcţie.

iel-buobu-lui-1

Delegaţie frăţească din Reşiţa

Delegaţia din Reşiţa a fost întâmpinată de Preasfinţitul Părinte Daniil, înconjurat de pr. Boian Alexandrovici, protopopul Daciei Ripensis, pr. Mihai Zorilă, consilier economic, şi pr. Marius Porumbel, inspector economic de la Episcopia Severinului şi Strehaiei, de diaconul Iel Buobu Lui, un român timocean din Bigreniţa, de fratele Sarian şi de alţi credincioşi. La vremea înveşmântării slujitorilor pentru Sfânta Liturghie, grupul coral ‘Strana Strămoşească’ a interpretat câteva pricesne din repertoriul nostru ortodox şi mai apoi a susţinut întreaga cântare de strană a slujbei. Creştinii au început să vină de peste dealuri la ceea ce ei numesc ‘Bisearica noastră rumânească’, pentru a fi de faţă la momentul în care diaconul Iel Buobu Lui a fost hirotonit preot, iar fratele Sarian, ca diacon pentru comunitatea de aici. Preasfinţitul Daniil a subliniat faptul că de peste 1.400 de ani nu a mai fost hirotonit un preot ortodox pentru aceste plaiuri româneşti şi se împlineşte astfel dreptatea ca românii din această zonă să primească un preot şi un diacon, deşi, oricum, pentru cele peste 150 de sate româneşti din Serbia de răsărit, numărul slujitorilor la altar este extrem de puţin.

iel-buobu-lui-2

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Daniil a mulţumit lui Dumnezeu pentru această împlinire, precum şi tuturor celor prezenţi şi a îndemnat în cuvinte pline de simţire ca toţi românii din Morava să sprijine credinţa, limba şi Biserica străbună.

Români încreştinaţi de noul preot Iel Buobu Lui

Părintele Zorilă şi părintele Berbentia au adus mesajul lor de frăţietate din partea episcopiilor din Caransebeş şi Drobeta-Turnu Severin, iar noul preot român Iel Buobu Lui a mulţumit tuturor pentru dragostea arătată şi sprijinul acordat. Tinerii din ‘Strana Strămoşească’ au împărţit revistele ‘Foaia Diecezană’ şi ‘Foaia Govândarului’, pliante şi semne de carte tipărite cu Crezul ortodox. Ca o împlinire, după Sfânta Liturghie au fost botezaţi doi prunci şi o nouă familie românească a primit Sfânta Taină a Cununiei, prin slujirea noului preot român.

Articole Conexe

Ultimele Articole