25.6 C
Roșiorii de Vede
vineri, iunie 14, 2024

DE NEUITARE

DE NEUITARE

a-p-5

Măriei Sale, Domnului Adrian Păunescu, în lipsă – ca omagiu de neuitare, pentru ultimul Patriarh al Poeziei române, azi, cu inima cernită…

În viaţa mea înspăimântare a fost totul. Mort nu mi-a plăcut niciodată! Am circulat între râs şi surâs cu un funicular nevăzut al candorii. În genunchi am plâns, în genunchi m-am rugat! Uneori am râs cu lacrimi de rouă, alteori m-am lăsat mistuit de Cuvânt. De moarte mi-e teamă şi-acum. De veşnicia ei, niciodată! Ceea ce este viu în mine a murit la naşterea ploii. Ceea ce este mort în mine va înflori pe-nserate. De aceea, tu, preoteasă vestală-ngropată de vie, izgonită din Cântarea Cântărilor, cea care nu te înspăimânţi de mine, trage cocoşul şi ocheşte în plin! Voi fi un mort frumos, cu monoclu şi redingota fulguită-n păunii visării. Viaţa mea, împreună cu moartea mea vor fi, în final, două lăuze izgonite din Cântec. Cum să-nving, Doamne, atâta tăcere când nici vârcolacii nu mă strigă pe nume? Cum să amân bucuria rostirii când mâine sosi-va la poartă faetonul iubirii şi tu, femeie cernită cu buzele arse de dor vei asfinţi dintr-o dată la vederea mea? Între dinţi voi avea un pumnal din licheni sicofanţi, tu, o lalea egipteană în mână. De-atâta toamnă mută castanii dau alarma…

Bucureşti, duminică, 7 noiembrie 2010…

Theodor RĂPAN

a-p-6

„Adrian Păunescu şi-a trăit viaţa cu o intensitate maximă: implicat, vulcanic, pasionat uneori până la extrem, cu greşeli omeneşti, dar şi cu generozităţi de înger, apărând valori de netăgăduit, dar şi cauze pierdute.

Chiar dacă nu ar fi scris un rând, Adrian Păunescu tot ar fi rămas în cultura română; viaţa sa a fost, cu toate cele bune şi mai puţin bune, închinată culturii, în sensul cel mai generos al acestui cuvânt.

Dar Adrian Păunescu a scris. A scris aşa cum respira, a scris în ritmul bătăilor inimii, a scris cu învolburarea unui sfârşit de veac. Şi a scris, mai ales, cu dragoste. Iar dragostea e cea care mişcă soarele şi celelalte stele.

Istoria unei secunde s-a încheiat, urmează istoria eternităţii! Pe patul de spital, poetul şi-a cerut iertare şi şi-a luat rămas bun. Este un semn al înţelepciunii şi al împăcării.

Poeţii nu sunt sfinţi. Poeţii sunt doar zugravii icoanelor sfinţilor.
Adrian Păunescu, Dumnezeu să te odihnească în pace!”

Kelemen Hunor –  Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional

a-p-1

” Adrian Păunescu şi-a subminat destinul de scriitor. Şi-a acoperit gingăşia cu care-l înzestrase natura cu materia care deborda din el. „
Mircea Dinescu
poet

a-p-2

„Adrian Păunescu merita o zi de doliu naţional. A fost un veritabil om de stânga. El nu i-a cântat ode lui Ceauşescu. S-a spus că ar fi fost un om de curte. El nu i-a cântat omagii lui Ceauşescu. Nimeni nu-i perfect pe această lume. (…) «Analfabeţii» a scris-o în 1979 şi a adresat cuvinte severe la adresa conducerii de atunci”.
Ion Iliescu
fost preşedinte al României

a-p-3

” Poetul Adrian Păunescu nu a scris doar poezii, a scris psalmi. Dragostea de ţară, de părinţi, de fii, de ceilalţi oameni sunt adesea nu doar poezii, ci sunt rugi. „
Varujan Vosganian
scriitor, senator PNL

a-p-6-sursa-adevarul

” Basarabia îndoliată este în aceste momente  alături de România îndoliată. Suntem mândri că Adrian Păunescu a fost dat lumii de Basarabia.
Mihai Cimpoi
academician

a-p-7

În trecerea atât de vremelnică spre nemurire, ne-ai lăsat sufletele pline de cuvinte şi inimile golite de durere….. ne-ai învăţat despre părinţi şi despre ţară, ne-ai ridicat din străfunduri dragostea de pământ, ne-ai îmbătat  cu muzica vorbelor şi albastrul veşniciei….

De acolo, de dincolo de nimicnicie, ajută-ne să trecem peste tot, ajută pământul acesta să se înalţe acolo unde cutremurul cuvintelor tale l-au ridicat, ajută copiii să-şi întindă mâinile peste Prut, ajută Basarabia să vină acasă.

Ajută iubirea de ţară să lumineze minţile întunecaţilor,

Ajută această ţară să înţeleagă şi să se urce spre cerul care-i este destinat,

Ajută-l pe Dumnezeu să-şi întoarcă faţa spre durerea noastră,

Ajută-l pe Dumnezeu să ne ajute,

De fapt, de asta te-a chemat ……

Întru nemurirea Creatorului, eşti solul vieţilor şi al copiilor noştri….

Ajută-ne !

Mihai Ghimpu, Nicolae Dabija, Ion Cimpoi, Dorin Chirtoacă, Dan Hatmanu

Articole Conexe

Ultimele Articole