19.5 C
Roșiorii de Vede
luni, aprilie 15, 2024

DE CE A CĂZUT NICA ?

DE CE A CĂZUT   NICA ?

alexandru_mocanu33De luni de zile, ministrul de interne se preocupă de orice, mai puţin de ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului.  În loc să acţioneze împotriva infractorilor, ministrul de interne a fost preocupat de servicii secrete şi de controlul alegerilor.  Atât Dan Nica cât şi PSD au fost avertizaţi în două rânduri în ședinţele Coaliţiei despre posibila demitere a ministrului de interne dacă situaţia nu se îndreaptă. Pentru că avertismentele nu au fost publice, astăzi PSD se preface că nu ştie nimic.

În mandatul lui Nica, Ministerul de Interne s-a transformat din ministerul poliţistului pentru siguranţa cetăţeanului, în ministerul serviciilor secrete pentru siguranţa lui Vanghelie şi Hrebenciuc. Numai declaraţiile lui Vanghelie legate de arhiva serviciului secret al MAI erau suficiente pentru demiterea lui. Vi le amintiţi?  Arhiva de la Doi şi-un sfert este pe mâini bune. Este în anumite locuri, bănuiesc, tocmai acolo unde ar trebui să fie păstrată până acuma să nu fie dată pe piaţă, ca preşedintele să suporte consecinţele. Din discuţii am aflat că a fost mutată. Tot apăsând ba dânsul, ba dânsa, ba dânsul, ba dânsa, (Traian Băsescu şi Elena Udrea, n.aut.), cred că s-au încurcat în butoane, M.Vanghelie, Şcoala de vară a PSD. Apoi, după alte câteva zile: „Am vrut Ministerul de Interne pentru a avea şi noi(adică PSD, n.aut.) un serviciu secret…” M.Vanghelie, 02.09.2009;

Ministrul Nica nu face decât să numere jafurile. Poliţia este cu un pas în urma infractorilor. Nica trebuia să rezolve cazul de la Braşov, unde doi oameni au fost ucişi în urma jafului armat de la o casă de schimb valutar. Nica a asistat neputincios la jaful armat din Maramureş unde pensionarii au rămas fără 240.000 lei din banii de pensii. Nica asistă neputincios cum jafurile armate la casele de schimb valutar se extind ca pojarul: Braşov, Constanta, Craiova au devenit reşedinţe ale grupărilor infracționale periculoase.

În timp ce după zeci de jafuri, niciunul dintre infractori nu a fost prins, Nica asistă pasiv cum şefii poliţiilor locale iau masa cu mafioţii. După ce a aflat că şeful poliţiei din Slobozia bea la masa mafiei locale, Nica a recunoscut că situaţia de la Ialomiţa nu reprezintă singurul caz de acest fel din Poliţie?!. Dar, în afara unor declaraţii sforăitoare, nimeni nu a văzut niciun rezultat concret.

Nica a primit bani pentru a lupta cu infractorii, dar nu i-a folosit eficient. Nica a fost printre puţinii miniştri care au primit bani la rectificarea din luna august: 66,15 milioane lei pentru cheltuielile ministerului.  În opinia mea, operaţiunile „Tunetul” sau „Strada 2009″ au eşuat pentru că Nica nu s-a preocupat să urmărească rezultatul concret al acţiunilor. În plus, Nica a irosit bani pentru achiziţii dubioase: a cumpărat vinuri scumpe şi caviar pentru casele de protocol ale ministerului, în condiţiile în care poliţiştii cereau bani de chirie. Ministerul Internelor va cumpăra 1.764 sticle de vin Cavaler Riesling, Pinot Noir, Fetească Regală, Muscat Jidvei și Chanett – pentru poliţiştii aflati în concediu la munte, suplimentar celor 10.000 litri de bere la butoi pentru care au fost lansate oferte de achiziţie la începutul lunii mai – Ziarul Financiar, 29.07.2009;

Peste toate acestea, Nica a ridicat mari semne de întrebare legate de modul în care PSD a gestionat alegerile europarlamentare. În organizarea acestora Nica a arătat că nu înţelege care îi sunt responsabilităţile. Să „plantezi” poliţişti în spatele fiecărui copac şi să îi trimiţi în misiuni sub acoperire prin cârciumi nu sunt măsuri care să asigure buna desfăşurare a alegerilor. Aceasta să fi fost raţiunea pentru care numărul angajaţilor de la „doi şi-un sfert” a crescut în ultima vreme cu cca. 2000???  La europarlamentare, n-a văzut că, de pildă, în Teleorman au votat pe liste suplimentare mai mulţi decât au votat pe aceleaşi liste pe toată Valea Prahovei, sau că doar în comuna Balaci au fost aproape 800 de „turişti” dornici de a vota, adică mai mulţi decât au fost în Sinaia!!! N-a văzut nici faptul că, tot la Teleorman, la tragerea la sorţi a celor 800 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai secţiilor de votare, ca un făcut, nu a ieşit nici unul din cei propuşi de PD-L, în schimb, să vezi minune, au ieşit doar cei propuşi de PSD, mai puţin în localităţile cu primari PNL unde, altă minune, au ieşit doar cei propuşi de PNL!!! N-a văzut nici că la secţia din Olteni (Perii Broşteni) au ieşit la sorţi cei care în noiembrie 2008 au fost dovediţi, în direct, că au introdus în urnă 300 de buletine gata ştampilate pe Viorica Dăncilă şi mai aveau pregătite alte 300 gata ştampilate pe Codruţ Sereş!!!  În schimb, acum a văzut şi ce nu există. Ideea că toate autocarele din România au fost închiriate pentru  fraudarea alegerilor este nu doar o declaraţie iresponsabilă, ci o pură invenţie a domnului Nica pe care nu a putut să o probeze în niciun fel. Aşa ceva nu se poate tolera ministrului de interne şi vice premierului României.

Nica, nu numai că în situaţii precum cele de mai sus a fost rău intenţionat, dar a dovedit mai multă preocupare pentru serviciile secrete şi soarta PSD, decât pentru siguranţa cetăţeanului. Nica a eşuat în cea mai importantă sarcină a sa: managementul siguranţei publice. Or, principalele obiective din programul de guvernare de la Capitolul 24-Ordine publică si siguranţa cetăţeanului au fost şi sunt în continuare: 1.Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, combaterea infracţionalităţii, a terorismului şi criminalităţii transfrontaliere, combaterea traficului şi consumului de droguri. 2.Restabilirea autorităţii structurilor de aplicare a legii, descentralizarea şi reforma instituţională necesară consolidării serviciilor comunitare şi a celor de ordine publică din România, precum şi realizarea interoperabilităţii acestora. Ce s-a ales din toate acestea, judecaţi fiecare.

Astăzi, pentru motive doar de ei ştiute, se agaţă cu dinţii de Nica, riscând să piardă tot: guvern, ministere, agenţii, prefecturi, deconcentrate, TOT! Într-o democraţie, nimeni şi nimic – nici măcar atât de invocatul Protocol al Coaliţiei – nu poate cenzura Decizia Primului Ministru de a revoca orice membru al cabinetului care, printr-o minciună premeditată, dezinformează o ţară întreagă, de natură a-i determina pe cetăţeni să nu se prezinte la vot!

Până astăzi(30 septembrie 2009), la ora 15, încă mai pot reveni asupra deciziei, chiar dacă eu, recunosc, nu doresc acest lucru! Numai că, în acest caz, dorinţa mea nu contează. Mai importantă este stabilitatea ţării. PDL şi premierul Emil Boc îşi menţin disponibilitatea pentru dialog şi pentru discutarea soluţiilor propuse de către preşedintele T.Băsescu: fie un ministru de interne independent, fie un reprezentant al opoziţiei, agreat de ambele partide. Plus că PSD urmează să păstreze postul de vicepremier. PSD trebuie să decidă dacă mai permite ca orgoliul candidatului Mircea Geoană să învingă raţiunea şi interesul politic al PSD. Mircea Geoană întreţine acest blocaj politic pentru a forţa ieşirea PSD de la guvernare şi astfel speră să nu plătească costul guvernării. Soluţiile preşedintelui Băsescu au demonstrat imparţialitate şi dorinţa de a menţine coaliţia de guvernare. Preşedintele s-a ridicat deasupra partidelor, chiar cu preţul de a supăra PDL.

Mă tem însă că tot acest scandal a fost premeditat în laboratoarele PSD, încă de la începutul guvernării, pentru că prea vine de se leagă cu atitudinea multor lideri PSD din acest an. Noi, cei din PD-L, rămânem să ne achităm de toate cele la care ne-am angajat, cât mai bine cu putinţă, în condiţiile date, iar în final cetăţenii sunt cei care judecă şi aleg.

Alexandru MOCANU

Senator PD-L de Teleorman

30.09.2009

Articole Conexe

Ultimele Articole