13.6 C
Roșiorii de Vede
duminică, mai 19, 2024

Cum renasc politrucii …

DECLARAŢIE POLITICĂ

Cum renasc politrucii …

sen-mocanu1

Nu cu mult timp în urmă, un  grup de oameni de ştiinţă au pus într-o cuşcă 5 maimuţe şi în mijlocul cuştii o scară, iar deasupra scării o  legătură de banane. Când o maimuţă se urca pe scară să ia  banane, oamenii de ştiinţă aruncau o găleată cu apă rece pe celelalte maimuţe care rămâneau jos. După ceva timp, când o maimuţă încerca să urce treptele scării, celelalte nu o lăsau să urce ca să nu fie udate. După mai mult timp, nici o maimuţă nu se mai suia pe scară, în ciuda tentaţiei bananelor.

Faza a doua. Oamenii de ştiinţă au înlocuit o maimuţă. Primul lucru pe care aceasta l-a făcut a fost să se urce pe scară, dar a fost imediat trasă înapoi de celelalte şi bătută. După câteva bătăi, nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scară. A fost înlocuită apoi o a doua maimuţă şi s-a întâmplat acelaşi lucru. Prima maimuţă înlocuită a participat cu entuziasm la baterea novicei. O a treia a fost schimbată şi lucrurile s-au repetat. A patra şi, în fine, a cincea au fost schimbate şi lucrurile s-au petrecut la fel.

Faza a treia. Oamenii de ştiinţă au rămas, astfel, în final, cu cinci maimuţe care, deşi nu primiseră niciodată o baie cu apă rece, continuau să lovească maimuţele nou introduse în colectiv care încercau să ajungă la banane. Dacă ar fi fost posibil ca maimuţele să fie întrebate de ce le băteau pe cele care încercau să se caţere pe scară, răspunsul lor ar fi fost dezarmant: „Nu ştim !? La noi, lucrurile întotdeauna au fost aşa…!”

Nu-i aşa că vă sună cunoscut? Iată un exemplu recent. De câtăva vreme, consumatorii de mass-media de pe la noi nu se poate să nu fi observat că pe directorul executiv al unui cotidian teleormănean cu pretenţii îl …fugăreşte grija de soarta Organizaţiei judeţene a PDL. Ce să-ţi spun? Parcă ne-am fi născut astăzi şi n-am şti cine este şi ce hram poartă respectivul, adică de la ţâţa cui suge? De la a lui Liviu Dragnea, bineînţeles, cu toate că, aparent cel puţin, Dragnea nu posedă… Dar mai ştii?! De când am intrat în U.E. s-o fi dat drumul şi la mu…lte alte chestii ?!

Insul însă, politruc prin vocaţie şi cu ştate vechi în meserie, stimulat sau nu de un politruc de profesie, se arată îngrijorat de ce lupte fraticide s-ar duce în interiorul PDL pentru preşedinţia Organizaţiei Teleorman. A fost chiar deranjat atunci când câţiva membri PDL, mai mult sau mai puţin reprezentativi, dar membri PDL, i-au replicat printr-o scrisoare deschisă, iar unicul său argument de vechi activist a fost acesta: „De ce senatorul Mocanu nu a semnat scrisoarea deschisă?!”. Nepoţica mea de 4 ani i-ar răspunde instant: „De d-aia!”. Eu însă îl asigur că n-am semnat scrisoarea pentru simplul motiv că n-am fost în judeţ la momentul respectiv şi nu obişnuiesc să procedez ca foştii comunişti care, dacă partidul le-o cerea, semnau şi de pe lumea cealaltă! Dacă eram acolo, o semnam cu siguranţă, ba chiar insistam ca ea să fie semnată inclusiv de toţi membrii Biroului Permanent Judeţean şi de primarii PDL, chiar dacă mai întârziam o zi, două, pentru că ştiam cu cine am de-a face!. Dar asta nu înseamnă că în forma în care ea a fost transmisă are mai puţină valoare. Doar cei care au încă în sânge doctrina PCR gândesc altfel… Viaţa lor este încă afectată, dominată de prejudecăţile comuniste care, se pare, le-au marcat întreaga viaţă. Dacă din întâmplare cineva i-ar întreba pe cei din conducerea respectivului cotidian de ce astăzi, la 20 de ani de la Revoluţie, au o asemenea atitudine, sunt convins că răspunsul lor ar fi la fel de dezarmant: „Nu ştim!? La noi, lucrurile întotdeauna au fost aşa …!”

Stimaţi teleormăneni, amintiţi-vă că, la un moment dat, marele Albert Einstein spunea: „E mult mai uşoară dezintegrarea unui  atom decât a unei prejudecăţi”. De aceea, eu zic că acum când, în sfârşit, avem şi legea lustraţiei, astfel de atitudini  şi prejudecăţi venite din partea unor astfel de oameni trebuie privite cu o oarecare înţelegere, dacă nu chiar cu …compasiune.

În final o curiozitate: Cine îşi pune primul mâna în cap ?

Alexandru MOCANU

Senator PDL de Teleorman

21.05.2010

Articole Conexe

Ultimele Articole