Despre Cimitirul Românesc de Onoare de la Țiganca
Cimitirul de Onoare de la Țiganca are o istorie care nu se învață la școală. Situat la 45 km de granița Prutului și 40 km de Cahul, la marginea satului Stoienești, R. Moldova, aici odihnesc oasele celor 1020 de militari români împușcați în prima lună de război (1941-1945). Ostașii români împușcați au fost puși în substraturi, în 9 gropi comune. Încă din 1941 în acel loc a fost pusă o troiță. Bulgarii din Stoienești au netezit locul unde au fost îngropați eroii români și au făcut acolo o fermă de porci, mai apoi era o stână de oi. În 1996 a fost o ploaie foarte mare și în rezultat oasele a multor ostași au fost mânate de apă în vale. Mai târziu, prin 2000, s-au pripășit cu traiul în acel loc doi călugări: preotul Nifon Ilie și preotul Casian, veniți de la Mănăstirea Neamțului. Locuiau într-un vagon de marfă la marginea satului Stoienești, hotărâți să nu plece până nu vor amenaja cimitirul. Acesta a fost începutul!
Realizatorul proiectului de refacere și reconstrucție a cimitirelor din afara granițelor României este Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din România. Anul acesta, la 1 iunie , de Ziua Eroilor, se împlinesc 10 ani de la inaugurarea Cimitirului de Onoare de la Țiganca. Sunt mândră că am asistat la acea ceremonie din vara lui 2006 ( pe atunci locuiam la Cahul). A fost un eveniment emoționant. Lume multă, venită din toate localitățile, nu numai din zonă, ci și din raioane mai îndepărtate cum ar fi: Orhei, Strășeni, Criuleni, Fălești. Cîteva autocare venite de dincolo de Prut cu veterani de război, urmași ai eroilor, pelerini din România. Ziua de 1 iunie 2006 a fost marcată și prin prima vizită a Regelui Mihai pe pământul Basarabiei, însoțit de membri ai suitei regale. Regele Mihai a fost întâmpinat cu mult entuziasm de către românii basarabeni, care au scandat „TRĂIASCĂ REGELE MIHAI” și „TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE”.
Impresionant a fost momentul când doi copii de 9-10 ani duceau portretele Regelui Mihai și Reginei Maria, portrete păstrate pe ascuns în toată perioada de prigoană comunistă și la momentul potrivit au fost scoase din locul unde au fost ascunse.
Din partea României a participat o delegație oficială formată din: Teodor Atanasiu-Ministrul Apărării Naționale, Dan Dungaciu-Secretar de Stat și alte oficialități. Din partea R.Moldova nu s-au prea „înghesuit” oficialitățile să participe. A fost viceministru al culturii, viceministru al apărării și Iura(Iuda) Roșca, care a fost huiduit de cei prezenți. În luna mai 2005 Roșca a trădat interesele naționale și s-a unit cu Voronin, devenind vicepreședinte în Parlamentul R.Moldova.
Un martor ocular a povestit, că el avea vreo 12 ani , păștea mieii pe câmp și a văzut cum toți cei morți au fost puși în acele 9 gropi comune și buldozerul dădea pământ peste ei, călcându-l(-i).Din gropi se auzeau gemete, drept dovadă că printre soldații morți mai erau unii vii, care încă mai respirau. ÎNFIORĂTOR!
În toamna lui 2007 am fost cu un grup membri ASTRA (eu fiind președintele Despărțământului ASTRA „Iulia Hasdeu” Cahul timp de 16 ani),unde am făcut lucrări de menaj în fața Cimitirului. Am văzut acel vagon în care au stat câțiva ani cei doi preoți. Între timp, unul din ei a decedat, celălalt a plecat după inaugurarea Cimitirului. Acolo s-a construit o bisericuță unde slujea un preot tânăr. În acea zi rece de toamnă la biserică erau doi preoți, au venit și ne-au servit cu ceai cald.
Cimitirul ocupă o suprafață de 2,15 ha. Din partea de nord e împrejmuit cu un gard înalt din fier forjat. Celelalte trei părți ale Cimitirului sunt împrejmuite cu un gard care permite vizualizarea locurilor de odihnă și somnul de veci ale eroilor. Pe crucile creștine(aproape 150) sunt fixate plăci metalice cu textul EROI ROMÂNI NECUNOSCUȚI. Intrarea în Cimitir se face printr-o poartă tradițională, românească. La intrare sunt dispuse 11 plăci comemorative din granit negru, unde pe 9 din ele sunt trecute în ordine alfabetică numele a 830 de eroi identificați. Pe prima placă este turnat în relief textul EROI ROMÂNI NECUNOSCUȚI, iar pe ultima-CIMITIRUL DE ONOARE AL EROILOR ROMÂNI.
În 2009 m-am întâlnit în Brașov cu Florin Săsărman,cântăreț de muzică folk, mi-a dat drapelul României ca să-l arborăm, deoarece dispăreau drapelele.Am fost cu regretatul meu soț, cu o prietenă și soțul meu a arborat drapelul.
Am organizat multe excursii la Cimitirul de Onoare cu elevi și profesori din Cahul, din localitățile raionului Cahul, chiar și cu elevi de la un liceu din Găgăuzia. Am fost și cu rudele mele din Sibiu, din Samara (Rusia) la Cimitir.
Cimitirul Românesc de Onoare de la Țiganca a devenit un loc de reculegere în memoria celor 1020 de eroi români.Vă îndemn să vizitați Cimitirul…
CIMITIRUL DE ONOARE AL EROILOR ROMÂNI de la Țiganca !
Prof. Doina Focșa