15 C
Roșiorii de Vede
vineri, mai 24, 2024

Cheltuirea banului public – un secret bine păzit

Spitalul Judeţean de Urgenţă Teleorman

spitalul-de-urgenta-alexandria

Cheltuirea banului public la Spitalul Judeţean – un secret bine păzit

În perioada 15 iulie-30 noiembrie 2010 datoriile acumulate de Spitalul Judeţean de Urgenţă faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul statului au crescut de la circa 4 milioane lei la peste 7 milioane lei (71 miliarde lei vechi). Dreptul şi obligaţia de a clarifica cauzele care au determinat această situaţie revin Consiliului Judeţean, potrivit art. VII alin. (5) din OUG nr. 48/2010 („Autorităţile administraţiei publice locale sunt abilitate să dispună măsurile necesare pentru a preîntâmpina apariţia unor noi obligaţii restante de plată, la nivelul unităţilor sanitare din reţeaua proprie, precum şi pentru stingerea obligaţiilor de plată înregistrate la nivelul acestor unităţi, începând cu data încheierii protocoalelor de predare-preluare”).

Situaţia a determinat Consiliul Judeţean să adopte în unanimitate, în şedinţa din 7 ianuarie 2011, Hotărârea nr. 4, prin care s-a constituit o comisie de verificare a activităţii economico-financiare şi a modului de utilizare a fondurilor alocate unităţii. Dincolo de  prevederea legală, era necesar să se stabilească de ce obligaţiile care privesc direct interesele angajaţilor spitalului (dreptul la pensie, dreptul la asistenţă medicală, dreptul la ajutorul de şomaj, impozitul pe salarii) au fost amânate la plată, în condiţiile în care datoriile către diverşi furnizori au fost diminuate în aceeaşi perioadă de la 12 la 6 milioane lei (cu circa 60 miliarde lei vechi).

Demersurile întreprinse de comisie în perioada 10-12 ianuarie pentru demararea controlului, în condiţiile în care s-a apelat la sprijinul poliţiei pentru accesul în spital, au eşuat. Având girul prefectului, prin atacarea în conteciosul administrativ a HCJT nr. 4/2011,  fostul manager a împiedicat colaborarea personalului din spital cu comisia, refuzându-se prezentarea oricărui document, iar modul în care se cheltuiesc banii publici la Spitalul Judeţean de Urgenţă constituie, în continuare, un secret bine păzit !!! Este, evident, o mentalitate de „stat în stat, care nu vrea sa se supună niciunei subordonări autorităţii ce deţine legal competenţa managementului unităţii”.

Despre obstrucţionarea exercitării de către Consiliul Judeţean a prerogativelor pe care le are la Spitalul Judeţean de Urgenţă au fost informaţi factorii de decizie la nivel guvernamental, iar demersurile, inclusiv în justiţie, vor continua până la instaurarea legalităţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria.

Articole Conexe

Ultimele Articole