36.3 C
Roșiorii de Vede
joi, iunie 20, 2024

Binecuvântare arhierească

                          Binecuvântare arhierească

parintele-bojan-aleksandrovic 

          Părintele iconom stavrofor Bojan Aleksandrovici, protopot al Daciei Ripensis, ziditor de biserici, după mai bine de 200 de ani, în Serbia, a primit binecuvântarea arhierească de a institui distincţia bisericească „Crucea sfântului Niceta de Remesiana – Crux Sancti de Remesiana”din partea dr. Daniil Stoenescu, Episcop – locţiitor al Episcopiei Daciei Felix de la Vârşeţ.

          Înalta distincţie va fi dăruită, atât clericilor cât şi mirenilor, tuturor celor „ care s-au implicat, ajută şi se vor implica cu hotărâre în susţinerea drepturilor bisericeşti ale românilor ortodocşi din Serbia de răsărit sau sudul Dunării”.

          Este necesar să reamintesc că Părintele Bojan Aleksandrovici a ridicat la Mălainiţa, din fonduri proprii, în anul 2003,  prima biserică ortodoxă română din Serbia de răsărit. A fost prigonit de către autorităţile sârbeşti, târât prin judecăţi nedrepte, condamnat la două luni de închisoare cu suspendare, ameninţat şi somat să dărâme Sfânta biserică din Mălainiţa şi, în cele din urmă, caterisit de către Iustin, episcopul ortodox sârb al Timocului.

          Sfântul Sinod al BOR, întrunit la 30 octombrie 2008 la Bucureşti, considera „invalid actul de caterisire a părintelui Bojan Alexandro­vici de la Malainiţa (Valea Timo­cului) de către tribunalul bise­ricesc al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timoc, deoarece preotul român nu este cleric al Bisericii Ortodoxe Sârbe. De asemenea, Membrii Sfantului Sinod au constatat faptul că Episcopia Ortodoxă Sârba a Timocului nu respecta cele convenite în cadrul Comisiei mixte de dialog a celor doua Biserici Ortodoxe, din aprilie 2006, adică asigurarea serviciilor religioase în limba română pentru comunităţile româneşti

          Închei cu cuvintele Părintelui iconom stavrofor BOJAN ALEKSANDROVICI, rostite într-o zi fericită din martie 2009, în interiorul Palatului Patriarhiei române, într-un dialog ce a văzut lumina tiparului în „Opinia Teleormanului”:

 „Fraţi din Ţară, vă mulţumesc, şi vă mulţumim pentru tot ce faceţi pentru noi, că ne sprijiniţi şi vă rog ca niciodată să nu ne uitaţi, că suntem fraţi ai voştri şi că suntem un NEAM. Susţineţi-ne şi sprijiniţi-ne cu orice puteţi, că de susţinerea Voastră este legată vremea cât vom mai exista ca români!”

                                                          Ion BĂDOI

binecuvantare

dsc_0107

biserica-malainita

11

Articole Conexe

Ultimele Articole