25.6 C
Roșiorii de Vede
vineri, iunie 14, 2024

Altă pălărie pentru Ion Iliescu!

DECLARAŢIE POLITICĂ

Altă pălărie pentru Ion Iliescu!

alexandru_mocanu33

          Sâmbătă seara, când începuse operaţiunea de numărare a voturilor în cadrul mult prea televizatului congres al PSD, m-am gândit că ar trebui să marchez evenimentul cu o declaraţie politică. Nu era nevoie să aştept rezultatul votului. „Mâna” bătrânului edec se vedea de la o poştă. Aşa că, zis şi făcut. Numai că, de obicei, pornesc de la titlu, după care adaug textul. De această dată, m-am blocat aproape instantaneu: ce titlu să-i pun?

          PLASTILINA a fost primul titlu care mi-a venit în minte, gândindu-mă că „puştiul obraznic” V.Ponta – aşa cum îl …intitulează(sic!) de multă vreme Cristi Diaconescu pe proaspătul preşedinte PSD! – nu va fi decât, cel mult, plastilina cu care se va juca de-acum înainte bătrânelul Ion Iliescu, proaspăt autoeliberat de preocupările executive cotidiene din viaţa „copilului” său politic.Şi, în clipele de neatenţie ale bătrânului, A.Năstase nu va pregeta s-o modeleze, că tare mai jinduieşte de vreo 5-6 ani s-o mai …frământe şi el niţel!

          ILUZIA şi DEZILUZIA a fost al doilea titlu la care m-am gândit: chiar dacă abia începuse numărarea voturilor, era limpede ca lumina zilei că, după abandonurile programate ale lui Mazăre şi Mitrea, şi devoalarea „troianului” Diaconescu, delegaţii la congres, cât ar fi fost ei de psd-işti, şi cu toate vrăjitoarele care roiau în jurul sălii, nu puteau alege în fruntea lor DEZILUZIA, adică pe Mircea Geoană! Aşa că, neavând altceva la îndemână, adicătelea pe listă, era musai să-l voteze pe Ponta, adică ILUZIA că astfel, măcar la ficsonomie, vor da „poporului psd-ist”  una bucurie!(Care bucurie, doar la ei să fie!).

          PILAT DIN PONT(A) a fost o altă variantă de titlu la care m-am gândit şi pe care, mărturisesc, am găsit-o pe undeva cu ceva vreme în urmă. În definitiv, de ce n-ar merge? La prima vedere, PSD s-a spălat pe mâini de păcate. În ochii lumii, Ponta pare cel tânăr şi curat care va renaşte partidul. În realitate, tot bătrânii au făcut jocurile. Dacă în 2005, când i-au luat gâtul lui Iliescu, lupii bătrâni s-au separat în două tabere, acum ei s-au reunit. Micul Titulescu va sta la dreapta Tătucului Iliescu, adică The boys are back in town, cum s-ar zice pe malurile Tamisei! În rest, ce mare lucru s-a întâmplat? S-au spălat puţin pe mâini – în public, ce-i drept – atâta tot! Nu m-am oprit însă nici la acest din urmă titlu pentru că, în fapt, a fost ceva mai mult. Sau, mă rog, aşa au vrut ei să pară.

           

           

          Semnalul „start joc” a fost dat de retragerea lui Năstase atunci când, într-un prim rund, Geoană izbutea să se impună alegând locul de desfăşurare al alegerilor pe teritoriul lui Vanghelie, iar alegerile urmau să se facă pe liste închise. Picioarele vaşnicului vânător Năstase au început să tremure. Dacă va pierde?(Semn că nu mai are sânge, cum ar zice Mazăre!). Şi atunci laşitatea l-a îndemnat să renunţe. A urmat jocul de glezne, deloc anchilozate, al Tătucului Iliescu, care a anunţat şi el că se retrage din toate funcţiile executive din cauza listelor închise şi a prezumtivului preşedinte executiv. Asta trebuia să producă şi a produs emoţie la baza piramidei PSD. Geoană se sperie şi renunţă atât la liste cât şi la preşedintele  executiv. 1-0 pentru Iliescu! Intră în teren „Guzganul mustăcios”, alias Liviu Dragnea. Acesta, bărbat adevărat, plin de demnitate şi de caracter – cel despre care câteva ore mai târziu Mitrea avea să afirme că „e trădător din naştere” – începe să joace la toate capetele. Au urmat retragerile lui Mitrea şi Mazăre, semn că „ăi bătrâni” au căzut la pace şi se strâng în jurul imaginii lui V.Ponta, pupilul lui Năstase, ginerele „garantat” de socrul Ilie Sârbu. Ca urmare, C.Diaconescu, „troianul lui Geoană”, se retrage şi el contra unor promisiuni ori a unor ameninţări, încă nu este clar!?  La acea oră târzie, părea că Hrebe joacă în tabăra lui Geoană. Dar, lovitură de teatru – Hrebenciuc anunţă că-l susţine pe Ponta! 2-0 pentru Iliescu! Pacea cu Iliescu, Năstase şi Mitrea a fost făcută. Astfel, „echipa de aur” a PSD intră în teren şi spulberă adversarul. Decisive au fost trădările. Ele au defectat până şi maşinăria de vot a PSD Bucureşti, condusă de Vanghelie, parte din delegaţii acestuia votându-l pe Ponta care câştigă la o diferenţă de 75 de voturi. Geoană e distrus. Prostănacul pierde tot. 3-0 pentru Iliescu. Se strigă „stop joc”!

          Pentru neavizaţi, la televizor, a părut că este mare democraţie în PSD, că lupta internă a fost una cinstită şi că un tânăr politician a triumfat în faţa unuia compromis. Numai că …„cine ştie, cunoaşte”! Ar fi culmea ca pe teritoriul lui Iliescu să fie democraţie  adevarată. Vor urma negocieri dure. Prin vocea lui Mitrea, astăzi se cer nişte demisii de onoare. Mâine însă, în spatele lui Ponta se vor strânge toţi cei dintotdeauna, pentru că nimic nu se pierde, ci totul se transformă! Cu alte cuvinte, „Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie”! Altă pălărie pentru Ion Iliescu, evident. Acesta este titlul.  
 

Alexandru MOCANU

Senator PD-L de Teleorman

21.02.2010 

P.S. – Aţi observat că, de la o vreme, domnul Geoană are o problemă. Îi recomand să-l roage pe Florin Pandele, primarul oraşului Pantelimon, să aducă înapoi vrăjitoarele ca să-i descânte, dar nu de flacăra violet(ă), ci de …cifra 70! Asta pentru că mai întâi a pierdut prezidenţialele la 70 şi ceva de mii de voturi! Apoi a pierdut alegerile în partid la 70 şi ceva de voturi! Să nu cumva să piardă şi funcţia de preşedinte al Senatului la 70 şi ceva de săptămâni de la investire! Deja au trecut 60 şi ceva…  Puşchea pe limbă! 
 

Notă: Prezentată Plenului Senatului în ședinţa din 22 februarie 2010.

Articole Conexe

Ultimele Articole