15 C
Roșiorii de Vede
vineri, mai 24, 2024

28 Iunie – Ziua Națională a Ziaristului Român

            Ion Badoi prezinta expunerea de motive -Ziua Ziaristului Roman             

 EXPUNERE DE MOTIVE

 

                         Pentru proclamarea Zilei Naționale a Ziaristului Român

          Ziaristul român a fost, de-a lungul vremurilor, conștiința neamului său și s-a aflat în primele rânduri ale luptei pentru independență, libertate socială, redeșteptare și reîntregire națională.

          De-a lungul timpului, indiferent de regimul politic, ziaristul român a fost ținta celei mai feroce agresiuni psihice, dar și fizice, i-au fost instrumentate procese politice pentru că a îndrăznit să gândească și să scrie demascând prostia, fățărnicia, hoția, corupția, minciuna și trădarea de țară.

          Ziaristul român a fost și se află înrolat în marea Oaste a neamului românesc, Limba Română, ca oștean credincios în apărarea Bisericii, Istoriei și Neatârnării naționale.

          Ziaristul român a înțeles, din cele mai vechi și dramatice vremuri, că exercitându-și cu dragoste și credință profesia se va înălța în aceeași măsură în care se jertfește pe altarul Adevărului.

          Ziariștii români au fost condamnați de regimul comunist totalitarist la grei și nemeritați ani de temniță, alții la moarte, pentru delict de opinie și pentru hotărârea lor neclintită de a se pune în slujba onoarei și dreptății.

          Statul român are obligația morală și de onoare de a fi recunoscător acestor martiri ziariști prin instituirea Zilei Naționale a Ziaristului Român, ca semn de respect pentru lupta neîntreruptă în slujba adevărului și a neamului românesc, pentru întărârea statului de drept, al democrației și a valorilor general umane: adevăr, respect, toleranță, solidaritate și libertate.

                    Inițiator

                          Ion Badoi propune un proiect de lage

                             Proiect de lege pentru proclamarea

                             ”  Zilei Naționale a Ziaristului Român”

 

Art.1

Se instituie ”Ziua Națională a Ziaristului Român” în ziua de 28 iunie

Art.2

Ziua de 28 iunie are o semnificație deosebită pentru ziariștii români, fiind ultima zi la ”Ziarul Timpul” a jurnalistului Mihai Eminescu, când a publicat articolul despre libertatea presei.

Art.3

Statul român are datoria națională de a acorda respect și cinstire ziariștilor, adevărate făclii ale neamului românesc, loiali purtători de cuvânt ai interesului național, formatori de opinie și păstrători ai idealului național, care s-au opus necinstei, jafului, opresiunii, arbitrariului și să acorde sprijin actualilor și viitorilor ziariști prin întărirea rolului lor de apărători ai democrației.

Art.4

Dispozițiile prezentei legi intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Serata Eminescu jurnalistul

Articole Conexe

Ultimele Articole