16.5 C
Roșiorii de Vede
miercuri, aprilie 24, 2024

Teleormanul, un judeţ în plină transformare

Trei proiecte româno-bulgare cu finanţare europeană

cj-teleorman

Săptămâna trecută a avut loc la Ruse, în organizarea Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră pentru graniţa România-Bulgaria, întâlnirea tehnică dintre reprezentanţii autorităţilor locale române şi bulgare consacrată proiectelor finanţate prin Programul de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Au fost prezentate şi s-a analizat stadiul implementării celor trei proiecte finanţate prin programul menţionat, care sunt derulate în prezent de Consiliul Judeţean :

„Elaborarea planului cadastral pentru drumurile judeţene din judeţul Teleorman” (în parteneriat cu localitatea Belene);

„Reabilitarea DJ 504 Cernetu-Alexandria/11,77km” (în parteneriat cu localităţile Dolna Mitropolia şi Gulianţi);

„Personal european pentru administraţia publică” (în parteneriat cu localitatea Belene).

De asemnea, Consiliul Judeţean coordonează implementarea proiectului „Elaborarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea sistemului rutier, drum expres de legătură, limita judeţului Olt-Punctul de control şi trecere frontalieră Turnu Măgurele-Nikopol”, care se realizează pe trei tronsoane : Segarcea Vale-Liţa-Turnu Măgurele (I), Uda Clocociov-Saelele-Lunca (II) şi Beciu-Plopii Slăviteşti-Slobozia Mândra (III), având ca beneficiari asociaţiile de dezvoltare intercomunitare din judeţul Teleorman.

La întâlnire au participat directoarea Secretariatului tehnic comun, reprezentanţii Autorităţii de management care funcţionează în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, experţi pe parte tehnică şi financiară, atât din partea română cât şi din partea bulgară, precum şi reprezentanţi ai  beneficiarilor de proiecte. Prima parte a discuţiilor s-a axat pe întocmirea documentelor necesare pentru implementarea proiectelor şi pentru respectarea cerinţelor impuse de către Manualul de implementare a proiectelor, după care au urmat discuţii interactive, întrebări şi dezbateri între specialiştii prezenţi şi beneficiarii români şi bulgari, iar în final au fost organizate ateliere de lucru în cadrul cărora au fost discutate punctual problemele apărute în implementarea fiecărui proiect în parte.

Situaţia reală a sistemului românesc de protecţie a copilului

Protecţia copilului este unul din domeniile care s-au reformat fundamental în ultimii 20 de ani, iar Teleormanul este judeţul care a făcut „pionierat”. Încă din primul mandat, preşedintele Liviu Nicolae Dragnea declara : „Dorim să închidem în cel mai scurt timp vechile instituţii, de tip orfelinat şi să asigurăm tututor copiilor instituţionalizaţi condiţii de creştere, îngrijire şi educaţie de tip familial”. Pentru judeţul nostru obiectivul a devenit de mulţi ani realitate, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) fiind prima instituţie din ţară care a finalizat procesul de dezinstituţionalizare a copiilor din centrele clasice de protecţie, acestora asigurându-li-se servicii speciale pe model familial (în căsute şi apartamente).

Întrucât strategia nu s-a generalizat la nivel naţional, se impune în acest moment o evaluare corectă, pe baza căreia să se cunoască situaţia reală. Astfel, în perioada iulie-septembrie 2011 Fundaţia Hope&Home for Children Romania, va derula în parteneriat cu Absolute Return for Kids şi cu instituţiile statului proiectul Audit transparent al serviciilor sociale din România. Alături de celelalte direcţii de specialitate din ţară, va fi auditată şi DGASPC Teleorman. Pentru colectarea informaţiilor se vor folosi chestionare complexe, iar copiii instituţionalizaţi şi managerii de servicii sociale vor fi implicaţi direct.

Rezultatele auditării vor arăta care este situaţia reală a sistemului de protecţie : numărul de copii, nivelul de pregătire al salariaţilor, calitatea serviciilor oferite, eficienţa financiară a sistemului, gradul de funcţionalitate a Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor. Pe baza rezultatelor auditării va fi elaborat un Plan Naţional Strategic pentru închiderea tuturor instituţiilor de tip vechi şi o politică publică de prevenire a abandonului. Raportul final al procesului de evaluare a sistemului naţional de asistenţă socială va fi prezentat opiniei publice la sfârşitul lunii octombrie 2011.

Articole Conexe

Ultimele Articole