10.3 C
Roșiorii de Vede
marți, aprilie 23, 2024

Smerite cuvinte pentru Dialog…

Smerite cuvinte pentru Dialog…

galaction-episcopul-alexandriei-si-teleormanului1

Unul din partenerii de dialog ai domnului Ion Bădoi îşi începe cuvântul cu o povestioară, de aceea vă rog să-mi permiteţi să încep şi eu cu o parabolă. Un pustnic mergea prin pustiu şi striga din vreme în vreme: Am un răspuns, cine are o întrebare? Şi nu era nimeni să-l întrebe.

Cam aşa arată şi lumea de astăzi. O mână de oameni strigând răspunsuri la întrebări ce nu se mai nasc, căci lumea de mazi suferă de autism, de privirea întoarsă spre sine, însă nu introspectiv, ci egoist, într-o autosuficienţă luciferică.

Iată însă că acestui glas ce strigă în pustiul lumii acesteia îi răspunde, cu întrebare şi întrebări, un alt glas iubitor de dialog şi con-vorbire. Acest glas este al domnului Ion Bădoi.

Ceea ce face domnia sa în această carte, numită simplu – căci simplu, adică necompus, nemultiplicat, este şi sufletul omenesc – Dialoguri fundamentale, dar şi prin periodicul „Opinia Teleormanului”, este o arheologie ontologică, o redescoperire a adevărului pe care Sfânta Scriptură îl mărturiseşte încă din primele pagini şi anume faptul că omul este creat din dialogul treimic: Să facem om… ( Facere 1,26 ) şi spre dialog: Nu este bine ca omul să fie singur… ( Facere 2, 18 ). Teologia patristică va mărturisi în aceeaşi linie că „ Cine vrea să se mântuiască cu întrebarea să călătorească!”.

Parteneri în această împreună vorbire, spre folosul cititorului, îi sunt personalităţi de primă mărime ale vieţii noastre spirituale. Unele dintre acestea, chiar dacă nu sunt cuprinse în graniţele spirituale ale României, fac parte din ceea ce Nichifor Crainic numea graniţele spirituale ale României, care îi îmbrăţişează pe toţi românii, indiferent unde vitregiile istoriei şi nimicniciile omeneşti i-au aruncat.

Biserica şi şcoala, prin reprezentanţii lor, sunt cele două instituţii chemate de autor să răspundă neliniştilor sale îmbrăcate în haina interogaţiei.

Felicitându-l pe autor pentru continua şi ireversibila revoluţie a instigării la neodihnă şi cunoaştere, îi dorim cât mai multe întâlniri şi dialoguri ziditoare şi…fundamentale, pe care să ni le împărtăşească şi nouă, cititorilor.

GALACTION

Episcopul Alexandriei şi Teleormanului

smerite-cuvinte-pentru-dialog-01

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole