11.9 C
Roșiorii de Vede
joi, aprilie 25, 2024

Sfârșit de an scriitoricesc în Teleorman

                                            Sfârșit de an scriitoricesc în Teleorman

          Anul 2013 a fost deosebit de rodnic pentru scriitorii teleormăneni, atât pentru ceea ce au publicat în ziarele și revistele județului, cât și prin volumele de versuri, proză și istorie literară care au văzut lumina tiparului.  Ne face o plăcere deosebită să vă prezentăm revista ”Caligraf”, editată de ziarul ”Teleormanul”, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean și aflată sub conducerea poetului și prozatorului Florin Burtan. În ”Caligraf” apar semnături importante ale culturii teleormănene, dar și oaspeți de seamă ai literaturii românești.

           Ziarul ”Drum”, care apare la Roșiorii de Vede , este o publicație editată de Casa de Cultură a Municipiului Roșiorii de Vede și îl are Redactor șef pe prozatorul, criticul literar și talentatul jurnalist Liviu Comșia, care reușește să mențină vie flacăra celebrului ”Drum”, apărut încă din 22 mai 1935.

           Dintre volumele apărute și ajunse în posesia noastră menționăm ”Reconstituirea clipei” al poetei Violeta Stika, teleormăneancă trăitoare în București. Așa cum scrie Conu Marius, talentat poet și el, pe ultima copertă a cărții, ” Poezia Violetei cuege firesc, are melodicitate interioară, dar oarecum distant. Exercițiul poetic este de o sinceritate năucitoare, autorul se așează sub o lupă a percepției și se exprimă direct, fără echivoc în totalitatea trăirilor, sentimentelor și reflexiilor personale”.

          Economistul Paul C. Șchiopu continuă seria cărților despre Cooperație prin volumul aniversar ”Documentarul cooperației”, o carte necesară și bine venită pentru cei care mai cred în această    ” formă de organizare a muncii în care mai multe persoane participă în comun, cu mijloace de producţie proprii, la acelaşi proces de muncă sau la diverse procese ale muncii legate între ele”.

         Tânărul profesor de limba română și talentat poet, Cristian Gabriel Moraru, lansează ”Lira lui Orfeu”, o antologie a literaturii roșiorene pe care, din câte am înțeles, o va completa cu autorii lipsă din această primă apariție.

         Constantin T Ciubotaru, prolific prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România, cu volume traduse în mai multe limbi și pe mai multe meridian, și-a lansat ultimele două romane, ”America din sufletul meu ( Iarba verde de aiurea)” și ”Suntem Cobaii dintr-o Falie de timp”, două cărți care se citesc cu real interes, scrise în spiritul și cu același talent exuberant  al scriitorului roșiorean, laureat al mai multor premii naționale și internaționale.

         O altă apariție mai mult decât interesantă este ” ARTA DE A FI UMAN – Editori Daniela Voicu și Brian Wrixon, o antologie apărută în îndepărtata Canada, care ”adăpostește” mai mulți poeți interesanți, cu poeme admirabile, apărută prin entuziasmul poetei Daniela Voicu și al editorului Brian Wrixon.

          Jurnalistul, poetul și, de curând, prozatorul Florin Burtan a publicat romanul ”Atelierul de tâmplărie”, o excepțională evocare a locurilor natale în care numele locuitorilor sunt adevărate istorii locale. Astfel, Nicamin, Florea  Tarabega, Mărnică, Țurilă, Ionel Țugoi, Tapai, Tudorică Ceașcă, Nicu lu` Dodoană, Ficică, Oncică, Boambă și alții sunt locuitori ai satelor din sudul României, de la Secara, Crângu, Voievoda, dar și din oricare alt sat românesc din apropierea Dunării. Scriitorul Gheorghe Stroe are dreptate când scrie despre romanul lui Florea Burtan că este  ”Un teribil joc de-a viața și moartea desfășurat sub semnul bucuriei și al durerii, al înălțării și prăbușirii…O lume ce nu-și mai regăsește rădăcinile și rostul decât în amintire și în poveste…O lume ce piere sub talpa, agresivă și devastatoare, a Istoriei…”

           Este un roman care se citește pe nerăsuflate, cu interes și cu bucuria regăsirii unei lumi pe care nu o mai regăsești în satul teleormănean de acum.

       Ultimele două cărți apărute sunt ” Popasuri la Canossa” avându-l ca autor pe scriitorul și criticul literar Liviu Comșia, o ”recitire” a trei scriitori roșioreni importanți, Nicolae Lupu, Alexandru Popescu-Tair și Eugen Delcescu și ”Fotografii la periscop”, o istorie literară semnată de scriitorul Stan V. Cristea, care, cu profesionalismul și acribia recunoscută și prețuită, ne îndeamnă să retrăim anumite ”secvențe” din activitatea și viața unor scriitori importanți ca Radu Grămăticul, Șt. O. Iosif, Gala Galaction, Marin Preda, Constantin Noica, Mircea Scarlat, dar și despre iubirea lui George Topârceanu pentru o superbă profesoară de franceză din Roșiorii de Vede, între 1929 și 1933.

          Sunt cărți pe care le recomandă profesionalismul și talentul autorilor și care bucură spiritul cititorului.

Articole Conexe

Ultimele Articole