25.8 C
Roșiorii de Vede
marți, aprilie 16, 2024

Pictorița care crește florile în vis…

                          Pictorița care crește florile în vis…

 

          Am avut fericita ocazie să admir câteva vernisaje cu tablouri pictate de Gutiera Prodan, cunoscută ziaristă, prezentatoare a emisiunii televizate  „Bună dimineața!” (TV Moldova-1). Lucrările ei mă impresionează. De fiecare dată trăiesc, admirându-le, ciudata senzație că aș nimeri într-o grădină a paradisului, unde florile transmit mesaje și stăpânesc cele mai ademenitoare culori. Parcă le-aș simți parfumul, atât de neobișnuit de vii par a fi aceste flori reproduse cromatic de mână omenească. Lucrările florale ale Gutierei Prodan captivează nu atât prin expresie perfectă, deși imaginată, a chipului real, cât prin căldura care o emană. Inspiră o aură cromatică care mângâie și vindecă. Sunt ca o lumină, ca o aureolă!      Mi-am zis, privindu-le, acesta o fi graiul coloristic al dragostei!?! Iar pentru a reda o asemenea stare/senzație, cu siguranță, nu se învață în școli, nici în academii. Sunt, cred, mesaje ale intuiției, de cele mai multe ori transmise la nivelul oniricului, al intuiției. Iar cel care recepționează aceste semne e dăruit cu har care-i vine/apare instantaneu, precum e săgetarea fulgerului. La o atingere nevizibilă, însemnul providențial îi transmite celui ales abilități incredibile, pe care niciodată nu le-a posedat, nici le-a bănuit. Asta a fost, cred eu, să i se întâmple Gutierei Prodan. Care alta ar fi explicația? Dintotdeauna a știut să stăpânească și să inspire cuvântul, conștientă fiind de forța acestuia, iar grație aptitudinilor de ziarist și cronicar, a  improvizat zeci și sute de situații-emisiuni, a știut să intervieveze, provocând la discuții și mărturisiri sincere oameni de varii profesii și caractere.  Măiestrie învățată la facultate, apoi experimentată zi de zi, an de an, considerându-și profesia ca fiind o menire pentru totdeauna, însă… Într-o bună zi, nici prea devreme, dar nici prea târziu, a simțit un îndemn electrocutant: dorința și pasiunea pentru pentru pictură!

          Nimic nu este întâmplător. Marele Creator îi conduce, îi călăuzește pe aleșii săi pe căi nebănuite, ca aceștia să-și afle, până la urmă, rostul. Asta i s-a întâmplat Gutierei Prodan!? Fiind în India, unde venise cu gândul/scopul de a se iniția în meditație și filozofie indiană, s-a aflat un timp într-un mediu mai special, în anturajul unor oameni avansați spiritual. Iată aici a și simțit chemarea-îndemn a destinului. O stare nouă, aparent firească, dar imprevizibilă și înălțătoare! Atunci s-a produs minunea vieții ei… Și s-a lăsat ademenită, antrenându-se cu insistență și pasiune în jocul de-a pictatul, ca un copil copleșit și captivat de miracolul culorilor și de misterul foii imaculate. Spectrul cromatic, ca un șuvoi de cascadă curcubeică, i-au invadat imaginația. Au hipnotizat-o, așa precum altădată cuvintele o copleșeau și, iată, de atunci se tot lasă furată de plăcerea acestui joc/pasiune: pictează flori. E ceva fascinant! Pare că le-ar semăna sau răsădi în zori, în taină, apoi le-ar crește într-o grădină a ei, ascunsă de ochii lumii. Tăinuit de același ochi iscoditor, le „fotografiază”, plasându-le în filmul memoriei și, în sfârșit, fără a le deranja/rupe, le reproduce prin culoare (dar și poleindu-le cu respirația-i, vrăjindu-le astfel),  le fixează pe o pânză reală, dăruindu-le apoi privirii curioase. Doar pânza este reală, florile sunt ireale/mirifice, păstrate într-o grădină imaginativă a visului (de unde emană dragoste, lumină, armonie!). Mulicolore, învăluite în mov sau roz, sau galben – o avalanșă cromatică!, parfumată cu aroma tinereții veșnice, dar și cu nostalgia autumnală a clipei trecătoare. Albul, albastrul și movul din lucrările Gutierei trădează puritate și candoare, pe când galbenul și purpuriul – ardoare și dragoste; negrul – profunzime și mister. Toate nuanțele fiind transparente, fine, voalate. Până și nuanța de negru exprimă în lucrările Gutierei Prodan calmitate, echilibru, profunzime. Aproape toate tablourile (excepție ultimele, care mi-au amintit de tablourile maestrului Grecu – cu improvizații din culori sumbre, din care lumina se strecoară ca razele într-o temniță) aunt însorite, deși par a fi învăluite de voal-feregea (ca frumoasele metrese orientale)… Tablourile Gutirei Prodan transmit mesaje de basm, de vis, de vrajă. Mie-mi amintesc și de florile pictate altădată de gerul crunt pe sticla ferestrei prin care se uita afară Copilăria mea, a ta – a noastră…

          Gutiera Prodan mi-a mărturisit că s-a bucurat enorm când a simțit nu doar plăcerea de a picta, dar a descoperit, pentru sine, răspunsul la ceea ce face: lucrarea ei este  plăcută lumii. A înțeles că, pasiunea de a exprima sentimentul iubirii într-un fel anume, este opera inimii, semnul cel care-i vine, ca un îndemn, de la Marele Creator. Așa o fi sau altfel, oricum din cele citite, dar și din spusele Gutierei Prodan, am încercat să-mi imaginez cum i-a venit binecuvântarea de Sus și de ce a ales să întruchipeze prin culoare cel mai frumos miracol dăruit ochiului – florile! Iar dacă a fost să fie mai altfel acest har, îmi asum vina de a-mi fi imaginat totul, așa cum a putut fi. Dar nu putea să se întâmple mai altcumva decât printr-un semn dumnezeiesc. Miracol care se produce la o anumită răspântie a vieții, când pare că totul va dispărea și va renaște în același timp. Exact ca în basme: trebuie să culegi mărgele de rouă în care să se reflecte curcubeul! Nu e o menire simplă, e o misiune, un dat de Sus…

Gutiera Prodan este o femeie demnă de admirat: frumoasă, înțeleaptă, talentată – e o personalitate deosebită, care știe să trăiască frumos și intens clipa, molipsindu-i și pe cei din preajma-i cu dragoste de viață. Pentru mine ea este Femeia care visează flori, apoi le dăruiește Lumii. Cea mai recentă expoziție a avut-o în incinta Palatului Feroviarilor din capitală, într-un spațiu neobișnuit, exotic, părea că ne aflăm la marginea unei jungle… Florile din tablourile-i păreau că se mărturisesc. Le auzeam șoapta, ruga…                                                                                   

                                                               Claudia Partole

Articole Conexe

Ultimele Articole