9.3 C
Roșiorii de Vede
joi, aprilie 18, 2024

Nu-ți fie frică, Georgică!

                               Nu-ți fie frică, Georgică!

                                                       (Pamflet – Pamphlet – Paschinadă)

 Ziarul TIMPUL

15 martie 2016 – Plenul Senatului, secțiunea a II-a

Președintele de ședință anunță:

”Punctul 1 pe Ordinea de zi – Avem propunerea legislativă privind declararea zilei de 28 iunie

”Ziua Ziaristului Român”.

 Declar deschise dezbaterile generale asupra inițiativei legislative. Dau cuvântul reprezentantului Guvernului pentru a ne prezenta punctul de vedere, domnului Alexandru Oprean, secretar de stat în ministerul Culturii. Microfonul 9, vă rog…

senat

– Mulțumesc frumos, d-le președinte. Punctul de vedere al Guvernului este în lucru, în acest moment, însă Ministerul Culturii SUSȚINE această propunere legislativă. Vă mulțumesc.

Dau cuvântul d-lui senator georgică Severin, președintele Comisiei pentru cultură și media, să ne prezinte raportul. Microfonul 7.

– Propunerea legislativă reglementează declararea zilei de 28 iunie drept ”Ziua Ziaristului Român”. Potrivit expunerii de motive, această dată are o semnificație deosebită pentru ziariștii români, fiind ultima zi la ziarul ”Timpul” a jurnalistului Mihai Eminescu. Propunerea a primit aviz favorabil din partea Consiliului legislativ  și aviz favorabil din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități. Propunerea legislativă a fost luată în dezbatere în Comisia pentru cultură și mediu (sic!!) media pe parcursul mai multor ședințe, în datele de 2 februarie, 1 și 8 martie a.c. Guvernul a fost reprezentat apelativ de d-na Corina Șuteu și de d-l Alexandru Oprean.”

           Până în acest moment, d-l georgică severin a păstrat cât de cât mersul drept, lăsând la o parte ”amănuntul” că nu face parte din Comisia de…mediu, din cauză de toxicitate.  De acum, se rătăcește pe drumul dintre greșeală și eroare. În prima ședință, cea din 2 februarie, șeful comisiei pentru cultură și media informează senatorii că s-a hotărât solicitarea unor puncte de vedere asupra oportunității instituirii acestei zile și s-au primit astfel de puncte de vedere formulate de U.Z.P.R., de Centrul pentru jurnalism independent și de Agerpres. Ceea ce uită să spună personajul este adevărul, care este altul decât cel pe care-l vrea `mnealui să-l recepteze senatorii și opinia publică. A trimis, este adevărat, o solicitare câtorva ”ioane, mihaele, simone, cabinete, oficii, recepții”, două redacții și două agenții de presă, solicitându-le să răspundă la trei întrebări, fiindcă, se pare, Expunerea de motive nu a fost suficientă. Iată întrebările aiuristice frământate în comisie:

  1. Consideraţi oportună instituirea unei Zile a Ziaristului Român?
  2. Ziua propusă de iniţiatori, 28 iunie, vi se pare semnificativă pentru această sărbătoare?
  3. Termenul de „ziarist” vi se pare acoperitor pentru această profesiune?
  4. 28-iunie-1940

      Nu cunoaștem răspunsurile Centrului pentru jurnalism independent și Agerpres, nici nu au fost parte în acest demers, ceilalți destinatari nici n-au răspuns, nefiind în ”cestiune”, vorba lui Maiorescu, dar, pe lângă Expunerea de motive, destul de explicită pentru un spirit sănătos și treaz, și care a pornit de la U.Z.P.R., singura asociație profesională de creație publicistică și jurnalistică a ziariștilor din România și din comunitățile românești de peste hotare și cu statut de utilitate publică, redăm, pe scurt, răspunsul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România:

”1. Expunerea de motive este suficientă privind oportunitatea declarării și instituirii zilei de 28 iunie ca ”Ziua Ziaristului Român”.

  1. Da, această zi este mai mult decât semnificativă pentru ziariștii români. Este ziua care nu trebuie uitată de niciun ziarist, până când urmările raptului de Țară nu se fi fost îndreptate.
  2. Termenul de ”Ziarist” este cuprinzător și onorant pentru toți cei care lucrează în presă. Celelalte termene: jurnalist, gazetar etc sunt sinonime și nu fac decât să ofere o posibilitate în plus pentru o exprimare plăcută și diversă în limba română, toți termenii referindu-se la aceeași profesie.”

          Dar onorabilul și venerabilul Georgică nu se simte bine dacă nu aberează nefiindu-i pe plac termenul de ziarist, găsindu-l neacoperitor pentru augusta-i piele și personalitate de journalist la defunctul journal ”Zarva”. Revoltătoare este, însă, afirmația prin care este considerată ”neoportună data de 28 iunie, lipsită de o semnificație clară. Această lipsă de semnificație  a datei de 28 iunie pentru journaliști, coroborată și cu suprapunerea nefericită cu data cedării Basarabiei a fost subliniată de mai mulți membri ai comisiei. Pe acest considerent și altele, în urma dezbaterilor, Comisia pentru cultură și media a hotărât, cu unanimitatea voturilor senatorilor prezenți, să adopte un raport de respingere.”

          Este cutremurătoare ușurința ( indiferență, nepăsare, superficialitate, neseriozitate etc) cu care ocupantul, (pentru că tot este vorba de un ocupant), unui scaun în care au stat mari valori ale culturii române, vorbește de ziua de 28 iunie ca despre o zi ”fără semnificație clară”. Rușine!

28iunie1940-basarabia

       Nefericitul profesor de istorie (?!), care în urmă cu patru luni habar nu avea ce reprezintă ziua de 28 iunie în istoria neamului românesc, se pare că nici acum nu știe, nu s-a oprit aici din intervenția în plenul Senatului. A mai cerut cuvântul și nu s-a oprit până nu s-a făcut de rușine până la capăt. ”Vă reamintesc, stimați colegi, că printro hotărâre a Adunării generale a Națiunilor Unite, în anul 1993, s-a introdus Ziua libertății presei, zi care se serbează în fiecare an, în ziua de 3 mai. Deci, există o zi a presei, care este universală, este valabilă și marchează solidaritatea tuturor reprezentanților acestei profesii.”  Nici georgică severin nu este în ”cestiune”, vorba lui Maiorescu. Despre ce este vorba în inițiativa legislativă și ce vorbește trăitorul din Câmpina, prea mult influențat în tinerețe de malefice spirite! Pornind de la grija `mnealui față de valorile europene, ne întrebăm și-l întrebăm: Ce ne mai trebuie parlamentari în România, dacă avem europarlamentari?! Este poporul român atât de pricopsit încât să-și permită întreținerea unor ”aleși” care nu-i înțeleg dorurile, speranțele și-i disprețuiesc durerile?

        Credeați că se potolește georgică? Nuuuu, el trebuie să-și dea până la capăt dovada incompetenței! Altfel nu se simte împăcat, împlinit cultural. Iată-l în plină splendoare demagogică, în cel mai pur stil de mărunt Cațavenc: ”Propunerea legislativă care a sosit la Comisie este inițiată de o uniune, una din multele uniuni de ziariști din România, care vine cu această dată de 28 iunie. Cu tot respectul, nu văd legătura cu zona presei… Punctele de vedere ale uniunilor de ziariști, ale asociațiilor, au fost di-fe-ri-te, de la ideea că poate părea o mită pentru journaliști în momentul acesta electoral etc, etc”.

         Dom`le Georgică, fii atent și scuipă-ți în sân sau în barbă să nu te sperii: În România există O SINGURĂ UNIUNE, este Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, restul sunt cluburi, redacții etc, nicio entitate dintre acestea nu are statut de creație și de utilitate publică, deși din ele fac parte ziariști de excelentă calitate. Ține minte, să nu uiți, Bitză!

          Cât despre data de 28 iunie, dacă n-ai înțeles până acum semnificația ei sau îți este indiferentă data, acum, la bătrânețe nu mai poți înțelege.

          D-le senator, știu că nu-ți place Mihai Eminescu, am înțeles încă de la mijlocul lui octombrie 2015, când am avut o scurtă discuție, chiar la Comisia pe care, încă, o păstorești. Îți amintești??

Eminescu

          Nu-ți fie frică de Mihai Eminescu! Citindu-i opera poetică, citindu-i articolele din ziarul ”Timpul”, înțelegându-l, iubindu-l, te înalți, nu cobori! Românii care au plecat în alte țări, din diferite motive și de diferite etnii, l-au luat cu ei pe Mihai Eminescu. Să-i asculți pe românii trăitori în Israel, S.U.A., Australia, America de sud și alte țări de pe toate continentele cât de minunat vorbesc despre dragostea lor pentru Poetul Nepereche! Înalță-te, ridică privirea încețoșată de frică! Ce frumos vorbeai despre presă în urmă cu 17 ani! Îți amintești? O voi face eu cu altă ocazie. Îmi spunea un mare poet și român cu drag de Țară, Nicolae Dabija, în urmă cu câțiva ani: ”  Suntem bogaţi prin faptul că Eminescu ne aparţine.

Câteodată mă gândesc că Poetul nostru Naţional s-ar putea într-o zi să se supere pe noi şi să ne părăsească. Atunci, abia atunci, am fi neamul cel mai sărac de pe glob.”

                     Până atunci, îți spun încă o dată:

                             Nu-ți fie frică, Georgică!

                                                                                  

                                                                             

 

                                                                            A scris acest pamflet românesc

                                                                             Ion BĂDOI

 

                                                             Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

 

 

 Ion BĂDOI-03 12 2015

 

Articole Conexe

Ultimele Articole