9.2 C
Roșiorii de Vede
vineri, aprilie 19, 2024

Mantaua sovietică

                                          Mantaua sovietică

 

                                                             

10 Octombrie 1944. Notă informativă a inspectoratului general al jandarmeriei referitoare la un act ostil al aviaţiei U.R.S.S. în spaţiul aerian al României

                                   Inspectoratul general al jandarmeriei

                                                    Nr. 671

                                       Din 10 Octomvrie 1944

             Avion român atacat de avioane sovietice

        În ziua de 09 Octomvrie 1944, un avion românesc, tip Heinkel 111 nr. 79, cu un echipaj de 7 persoane, a fost atacat de 3 avioane sovietice în timp ce se găsea în sbor de şcoală, pe distanţa Roşiorii de Vede-Popeşti Leordeni-Ilfov.

        Avionul a fost silit să aterizeze forţat la marginea de nord a comunei Flămânda, judeţul Vlaşca, având 3 ocupanţi răniţi.

                                                                                               Informaţie sigură

                                                                                 S-a comunicat şi Statului Major al Aerului

(Arhiva S.R.I.)

 

În ziua de 7 septemvrie 1944:

–        4 soldaţi ruşi şi un ofiţer dintr-o coloană în trecere au ridicat un cal de la secţia de jandarmi Fântânele, sub ameninţarea cu împuşcarea;

–        În lagărul de prizonieri nr.8 Turnu Măgurele se află circa 5000 prizonieri ruşi, care în timpul zilei sunt lăsaţi liberi şi merg fără rost în oraş şi comunele vecine, comiţând diferite scandaluri şi abuzuri, împreună cu ostaşi sovietice în trecere.

–        În ziua de 10 Septemvrie a.c., premilitarul Alex Petre, din comuna Albeşti, a fost împuşcat mortal;

–         la fel femeia Ioana Iordan din comuna Strâmbeni. Locuitorul Oprea D-tru, împuşcat cu o zi înainte, a îmcetat din viaţă.

–        În comuna Dobroteşti au fost siluite 5 femei, printre care şi o fetiţă de 13 ani.

–        În noaptea de 11/12 Sept., locuitorul Tudor Dragu a fost dus la marginea comunei şi împuşcat, pentru faptul că a refuzat să prede o căruţă cu boi. Doi locuitori au fost bătuţi grav, pentru acelaşi motiv.

–        În data de 16/17 septemvrie 1944, din Putineiu şi Scrioaştea, trupele sovietice, în trecere, au luat cu forţa următoarele: 4 armăsari de montă, 26 cai de la locuitori, 2 tractoare, 13 căruţe, 7 hamuri. 5 vaci, 65 porci, 20 boi, 24 oi, 340 de păsări, 56.000 lei, 10.500 litri vin, 68.000 kg fân, 12.500 kg ovăz, 3 covoare lână, 5.000 kg porumb. De la Sectorul 6 Etape s-au luat 8 cai şi 2 căruţe.

Etc, etc, etc, etc, etc…………..

În trecere prin judeţul Teleorman, în drumul ei spre Berlin, armata aliată sovietică a ras tot ce a găsit, a distrus, a violat, a omorât locuitori fără vină. Atunci, când oamenii de prin partea locului nu aveau prin propriile gospodării lucruri pe care şi le-ar fi dorit, soldatul sovietic, descurcăreţ ca întotdeauna, s-a “orientat” spre propria ogradă!

Într-un raport al Poliţiei de Reşedinţă din Turnu Măgurele, din data de 12 decembrie 1944, către Prefectul Judeţului Teleorman, se explică situaţia cercetărilor în privinţa furtului „unei mantale tip uniformă de marină sovietică, furt ce s-a săvârşit în seara zilei de 9 Decembrie a.c., între orele 17-18, în Turnu Măgurele, Str. Independenţei, în faţa magazinului MARIN IONESCU”.

Forţe importante din poliţia locală au început cercetările şi au constatat că hoţul „nu a putut fi identificat, dar, din declaraţiunea Dnei Irina Monciu din acest oraş, care a însoţit pe ofiţerul rus cu trăsura şi pe Dna Nina, din Serviciul Comandamentului Marinei Ruse din Turnu Măgurele, rezultă că mantaua ar fi fost luată tot de un ostaş rus pe care l-ar fi văzut un ţăran rămas neidentificat şi care ar fi spus acest lucru Dnei Irina Monciu şi Nina în momentul în care căutau mantaua, imediat după dispariţia ei.

Ofiţerul rus, care călătorea cu trăsura Comandamentului Marinei Ruse şi era însoţit de două doamne, una locală şi una din acelaşi Comandament rus, a părăsit mijlocul de transport boieresc şi a intrat, însoţit de aceleaşi distinse dame, în magazinul negustorului Marin Ionescu pentru a se delecta sau a le delecta pe cochetele însoţitoare. Trăsura a rămas în grija birjarului, care era soldat rus, iar mantaua, care face obiectul investigaţiei, a rămas lângă soldat, pe capra trăsurii, în grija şi responsabilitatea lui. Pentru că vizita importantului reprezentant al Marinei ruse se prelungea peste limita admisă de îngrijorarea birjarului, care nu uita că era soldat sovietic şi avea în pază ofiţerul, acesta a părăsit birja, dar şi mantaua, şi a intrat prin magazine să-şi caute superiorul.

Cele care au intrat în panică, fiindcă au găsit trăsura fără birjar şi fără manta, au fost cele două doamne. Fiind sâmbăta iar cele două trotuare ale străzii principale erau foarte aglomerate, bine iluminate, un bec ardea chiar deasupra trăsurii, vitrina magazinului Marin Ionescu „radia exact în trăsură”, după cum declară doamna Irina Monciu, s-a ajuns la concluzia că mantaua a fost luată de un ostaş rus, fiindcă „un hoţ de rând civil ar fi trebuit să aibă o mare îndrăsneală ca în faţa publicului ce se plimba să se ducă la trăsură şi să ia această manta care era rusească”.

Birjarul, adică soldatul rus, în care ofiţerul îşi pusese toată încredere, nu recunoaşte că ar fi luat această manta, dar recunoaşte că „a părăsit trăsura şi mantaua a lăsat-o în trăsură”.

Singura piedică în calea aflării hoţului de manta sovietică este, aşa cum spun anchetatorii, „faptul că nu a putut fi identificat până în prezent ţăranul care l-a văzut pe ostaşul rus care a luat mantaua şi care, fără să fie întrebat, în momentul când Dna Irina Monciu şi Nina întrebau unde este mantaua, s-a adresat acestora” şi le-a indicat adevăratul hoţ.

Nu se cunosc rezultatele anchetei făcute „cu tot personalul acestei Poliţii şi prin toate mijloacele de investigare”, aşa cum este informat Prefectul judeţului, dar se poate spune că ţăranul a avut noroc că n-a fost identificat, la eventualele anchete ar fi declarat, cu certitudine, că el a furat toate mantalele armatei aliate.

 

                                                                                                 Ion BĂDOI

Articole Conexe

Ultimele Articole