21 C
Roșiorii de Vede
miercuri, aprilie 24, 2024

Justiţia mai face dreptate în Teleorman?

Justiţia mai face dreptate în Teleorman?

balanta-justitiei

În urmă cu doi ani, un cetăţean al comunei Peretu a mers la sucursala CEC din localitate să retragă o sumă de bani din contul propriu, dar a văzut cu surprindere şi groază că din contul său erau retrase sume importante de lei. A alertat poliţia prin numărul de urgenţă 112 şi astfel s-a descoperit că salariatele respectivei unităţi bancare s-au înfruptat cu lăcomie din conturile sătenilor care-şi depuseseră economiile spre siguranţa zilei de mâine şi, de ce nu, spre plăcută şi continuă înmulţire. Dar, aşa cum spunea purtătorul de cuvânt al poliţiei Teleorman la data descoperirii fraudei bancare, n-a fost să fie aşa. Două salariate, G. L. şi I. A., trăitoare în aceeaşi localitate cu păgubiţii, şi-au însuşit, pe parcursul a 3 ani, între 2006 şi 2009, câteva milioane de lei din agoniseala consătenilor lor. „Cele două angajate ale băncii au efectuat retrageri de sume de bani din conturile clienţilor, falsificând semnăturile acestora ori au primit bani de la cetăţeni, pe încredere, fără a elibera documente justificative de depunere în contul curent„, declara subcomisarul Adrian Ilicea într-o conferinţă de presă.

Vestea dispariţiei banilor din locul unde-i credeau în maximă siguranţă s-a răspândit cu iuţeală în toată localitatea şi în câteva clipe oamenii s-au strâns la locul „faptei” cerând să li se restituie sumele depuse, dar şi să se facă dreptate.

M-am dus la Roşiori să scot 50 de milioane , din cei 300 depuşi acolo, după ce mi-am vândut toate oile, dar mi-au spus că nu mai am în cont decât 27 de milioane, îşi striga durerea şi revolta un păgubit, în seara revoltei spontane din faţa agenţiei CEC din Peretu. Ne-au luat bănişorii nenorocitele asta. Una dintre astea are 4 maşini, are vilă, din banii acestor amărâţi, din banii acestor oameni.”

La vremea respectivă, directoarea CEC, Maria Ochea, i-a asigurat pe păgubiţi că-şi vor primii toţi banii înapoi: „ Toţi banii pe care dvs. i-aţi depus aici, în conturi, îi veţi primi înapoi 100%”.

Desigur, promisiunea suna foarte bine, dar ce se întâmplă cu cei care le-au dat banii pe mână celor două consătene pe încredere? Şi ei vor să li se facă dreptate.

Dreptate? Am primit în urmă cu două zile o mică epistolă de la unul dintre păgubiţi, în care se scrie:

„ Domnule director,

în data de 30 11 2011, Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman a propus Tribunalului Teleorman luarea măsurii arestării preventive a inculpatelor Liana G şi Adriana I, pentru faptul că, în calitate de funcţionare  ale Agenţiei CEC Peretu, în cursul anilor 2006 – 2009, au sustras, prin întocmirea în fals a ordinelor de retragere, din conturile a peste 150 de persoane din comuna Peretu, suma de aproximativ 1 milion de dolari (!!!), adică 27 miliarde  de lei, plus dobânda legală.

Se pare că instanţa nu s-a lăsat impresionată de drama părţilor vătămate, pensionari cu vârste între 60 şi 90 de ani, şi a considerat că infracţiunile de delapidare şi înşelătorie în formă agravantă nu prezintă pericol social, lăsând inculpatele în libertate, probabil să cheltuie toţi banii! Părţile vătămate au ajuns la limita disperării, nu mai au bani nici de mâncare, nici măcar bani să-şi îngroape morţii, iar dacă este adevărat ceea ce se aude prin comună, că instanţa şi-a motivat sentinţa prin faptul că „ părţile vătămate au timp să mai aştepte”, situaţia devine explozivă.

Singura lor speranţă este la Curtea de Apel, acolo unde se judecă recursul înaintat de Parchet. Păgubiţii aşteaptă să se facă Dreptate.

Elena Georgescu

balanta-jus

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole