6.2 C
Roșiorii de Vede
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Judeţul Teleorman, în plină transformare

Judeţul Teleorman, în plină transformare

Management al deşeurilor de nivel european (II)

mavrodin

După cum v-am informat, săptămâna trecută a fost întocmit procesul verbal de recepţie la încheierea lucrărilor pentru cea mai mare investiţie realizată în Teleorman după 1989, „Sistem integrat de management al deşeurilor”. Odată cu încheierea lucrărilor se va trece la următoarea etapă, de exploatare a investiţiei.

În conformitate cu cerinţele Memorandumului de Finanţare a proiectului, Consiliul Judeţean, în exercitarea calităţii de lider, va prelua prerogativele de Autoritate Contractantă, în numele şi pentru autorităţile locale din judeţul Teleorman. Urmează ca Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Managementul deşeurilor în judeţul Teleorman” să adopte hotărârile care permit lansarea procedurilor de achiziţie  pentru concesionarea celor două servicii. Astfel, vor fi desemnaţi prin procedura de achiziţie publică cei doi operatori unici privaţi care vor opera la nivelul judeţului – unul pentru activităţile de colectare şi transport şi unul pentru activitatea de operare la Depozitul Central de la Mavrodin. De asemenea, Adunarea Generală va adopta hotărâri privitoare la strategia de dezvoltare  a serviciului de salubrizare, la strategia de colectare şi transport al deşeurilor menajere şi de tip menajer şi va aproba Studiul de fundamentare a deciziei de concesionare  a serviciului de „Administrare a Depozitului Central de la Mavrodin” pentru sortarea, compostarea, tratarea şi depozitarea deşeurilor municipale solide, precum şi pentru primirea de noi membri.

O nouă reabilitare de drum judeţean

JANDARMERIA ROMANA - EVALUARE ACTIVITATE

Programul de modernizare a întregii reţele rutiere judeţene, demarat de Consiliul Judeţean în anul 2000, are printre priorităţi, aşa cum a precizat preşedintele Liviu Nicolae Dragnea, „reabilitarea tronsoanelor-cheie, cele care realizează legătura localităţilor cu drumurile naţionale, cu calea ferată sau cu municipiile şi oraşele judeţului, precum şi conexiunea între principalele drumuri judeţene”.

Un astfel de tronson se găseşte în zona centrală a Teleormanului, unde este în curs de realizare obiectivul de investiţii „Reabilitare tronson DJ 612, Băbăiţa-Orbeasca, km 34+150-39+354 (5,204 km)”, aflat în faza obţinerii avizelor şi acordurilor prevăzute de reglementările legale în vigoare. DJ 612 traversează Teleormanul de la est la vest, din dreptul localităţii giurgiuvene Milcovăţu (DN 61/km 10+300), până la Ciolăneşti, unde face legătura cu DJ 701/km 84+485, după ce trece prin 16 sate şi comune şi intersectează căile ferate Giurgiu-Videle şi Bucureşti-Roşiorii de Vede. De asemenea, prin drumurile judeţene intersectate, DJ 612 asigură accesul la drumurile naţionale DN 6, DN 61 şi DN 65A, precum şi la centrele urbane Alexandria, Videle, Giurgiu, Roşiorii de Vede, Piteşti.

Valoarea lucrărilor este de 13 milioane lei, finanţarea fiind asigurată din bugetul propriu al judeţului.

A 17-a campanie a arheologilor

santier-arheologic

În această săptămână, specialiştii Muzeului Judeţean, instituţie a Consiliului Judeţean, încep o nouă campanie de cercetări arheologice la Vităneşti, cea de-a XVII-a, care vizează aşezarea eneolitică gumelniţeană de tip tell, aflată în punctul „Măgurice”.

Cercetările au început în anul 1993 şi s-au desfăşurat fără întrerupere, în campanii anuale. În perioada 1998-2004, acestea au avut loc în cadrul unui amplu proiect internaţional, ce a vizat locuirea neo-eneolitică de pe valea Teleormanului (SRAP-Southern Romania Archaeological Project), iar ulterior, situl de la Vităneşti a fost inclus în programul de cercetare „Începuturile civilizaţiei europene. Neo-eneoliticul la Dunărea de Jos”, desfăşurat în parteneriat cu mai multe instituţii muzeale din ţară.

Cercetările din acest an, parte a proiectului „Cercetarea locuirii neo-eneolitice din vestul Munteniei”, se vor desfăşura în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, sub coordonarea dr. Radian Andreescu şi au ca obiective principale : continuarea săpării ultimului nivel de locuire (resturile unor locuinţe incendiate ce conţin un bogat material arheologic), cercetări de teren în bazinul râului Vedea- în vederea identificării altor situri şi modernizarea bazei arheologice.

Petru Săvuşcă

Articole Conexe

Ultimele Articole