20.4 C
Roșiorii de Vede
joi, martie 28, 2024

EMINESCU ȘI TELEORMANUL – Sărbătoare a Limbii Române

EMINESCU ȘI TELEORMANUL – Sărbătoare a Limbii Române

 

           Anul acesta, Limba Română, mai mult decât oricând, a fost sărbătorită în toate colţurile lumii, chiar şi acolo, mai ales acolo, unde ea trece prin dramatice momente, acolo unde i se schimonoseşte chiar numele, ca în nord estul Serbiei, sperându-se ca românii s-o uite, acolo unde clasele şcolilor în limba română se împuţinează, ca în Ucraina, acolo unde învăţământul în limba română este „sub observaţia atentă” a miliţiei, ca în Transnistria, dar şi la Chişinău, Montreal, Bucureşti, Craiova, Glogoni, Roma, Winterthur, oraşul elveţian unde Preacucernicul Părinte Protopop de Dacia Ripensis, Bojan Alexandrovici, a dus românilor rugăciunea în blânda şi iertătoarea Limbă Română, la Paris, Vidin, Cahul, Veliko Gradiște, Lisabona, Madrid, Micherechi şi în toate oraşele unde se află români.

           Au fost interpretate cântece, s-au recitat versuri închinate Limbii Române, s-au prins românii în hore de suflet, aşa cum au făcut românii interzişi ca etnie din Bulgaria europeană,   şi-au dat întâlnire la “cuminicarea de taină cu Mihai Eminescu”, atât prin vers, cât şi prin lansări de carte, aşa cum a fost la Roşiorii de Vede.

         Scriitorul și istoricul literar Stan V.Cristea a ales să-și manifeste dragostea pentru Limba Română, nu prin vers, ca de multe ori în interesanta și prodigioasa lui carieră literară, ci printr-o impresionantă lucrare, aflată la cea de-a treia ediție, revăzută și adăugită, intitulată simplu, dar deosebit de ispititor, ”EMINESCU ȘI TELEORMANUL”.

         Mulți și-au pus, și-și vor pune și de acum înainte întrebarea, firească până la un anumit punct al interesului legitim de cunoaștere eminesciană: Eminescu și Teleormanul?

          Istoricul literar Stan V. Cristea formulează un prim răspuns în Cuvântul înainte al cărții, dar nu face decât să-l incite pe cititor în abordarea lucrării: ”Alăturarea celor două nume nu este deloc întâmplătoare, și asta dintr-un motiv foarte simplu, anume că legăturile pe care Mihai Eminescu, omul deplin al culturii românești, după cum l-a numit Constantin Noica, le-a avut cu județul Teleorman au fost cu mult mai ample decât îndeobște se poate bănui”.

           Este mai mult decât fascinant să-l urmezi pe d-l Stan V.Cristea pe urmele lui Mihai Eminescu în sudicul Teleorman, să înțelegi resorturile intime care i-au stârnit incursiunile tânărului Mihai în lumea teatrului, mai întâi în trupa lui Mihai Pascaly prin Ardeal și Banat, apoi în trupa lui Iorgu Caragiale prin Turnu Măgurele, Alexandria și Roșiorii de Vede. Nu numai locurile teleormănene l-au interesat pe marele poet, ci și oamenii pe care i-a văzut la reprezentațiile date de trupa lui Iorgu Caragiale și pe care i-a reîntâlnit în București pe când era gazetar la conservatorul ziar ”Timpul”. Având colegi de redacție veniți din Teleorman, dar și colegi de idei conservatoare, Mihai Eminescu a fost interesat de tot ce se întâmpla în viața politică teleormăneană și asculta cu mare plăcere și interes poezia populară preluând și prelucrând cu genialitate.

         D-l Stan V Cristea are marele talent de a căuta și a descoperi adevăruri nebănuite, așezate în unghere ale istoriei, cărora le redă strălucirea și interesul legitim al iubitorului de trăiri eminesciene, iar munca sa are proporții și realizări excepționale, cartea ”EMINESCU ȘI TELEORMANUL” fiind dovada cea mai profundă de iubire a istoricului pentru ”românul absolut”. Ea se înscrie la loc de cinste lângă alte asemenea lucrări de rescriere a biografiei eminesciene prin descoperirea locurilor prin care a trecut poetul, ”Banatul și Eminescu”, ”Eminescu și Transilvania” și ”Eminescu și Oltenia”, dar d-l Stan V Cristea are iscusința de a-și individualiza cartea prin capitole referitoare la teleormănenii care au fost contemporani și apropiați ai poetului și rezonanțele spiritului teleormănean în opera eminesciană.

                                                                                                ION BĂDOI

     

Articole Conexe

Ultimele Articole