13.1 C
Roșiorii de Vede
joi, aprilie 18, 2024

Efigie lirică torpilată de Dor…

Rodica Nicoleta ION 

Efigie lirică torpilată de Dor…

Pe cât de interesantă, poate, pe alocuri, ușor/ vag bizară, pe atât de carismatică, fragilă și inocentă pare doamna Rodica Nicoleta Ion – ca om îndrăgostit de visătorie și de a scrie necontenit, de a publica în cascadă, fără a se autocenzura câtuși de puțin, de parcă altfel s-ar sufoca, nu ar mai putea respira și ar trece instantaneu în neant.

Cel puțin aceasta este prima impresie, după ce îi parcurgi sumedenia de plachete, volumașe și volume tipărite până acum: 14 subintitulate versuri, ori poezii, altele șase titrate Cartea glosselor, de la I la VI, șapte antologii cu creații lirice, un volum de catrene și epigrame, altul de pamflete și un roman. Se sparie gândul – cum ar zice cronicarul din Evul Mediu -, când parcurgi lista conform căreia mai are în manuscris (în sertar) alte 14  posibile apariții editoriale: trei volume de versuri, unul de epigrame și pamflete combinate cu creații lirice de facturi diverse, și – nici mai mult, nici mai puțin – de  nouă …romane, dintre care unul în cinci volume, iar altul în două părți ! Devine, astfel, cât se poate de clar că stacheta conștiinței artistice și a responsabilității pentru cuvântul așternut pe hârtie, cu aspirații și pretenții literare, este – în cazul domniei sale – cât se poate de candidă, fragedă, copilăroasă.

Pe de altă parte, îmbucurător este faptul că Rodica Nicoleta Ion dispune de inteligență și sensibilitate, de capacitatea de a evada în stări de spirit și tărâmuri incantatorii genuine, de reală vibrație și de un magnetism înduioșător.

Talentul său este indiscutabil, propensiunea pentru a se exprima într-un limbaj metaforic demn de luat în seamă este, de asemenea, convingătoare, dar – din nefericire –  lipsa uceniciei îndelungate pe lângă marii autori, carența  studierii aprofundate a cărților de critică și istorie literară, a tratatelor de estetică și a operelor fundamentale ale filosofilor din ultimii trei mii de ani te frapează și, într-o anumită măsură, te și poate dezarma. Multe dintre numeroasele sale plachete, cărticele (unele atât de subțiri încât  cotorul este incredibil de subțire, neputându-se scrie pe el nici numele autorului, nici titlul…), multe dintre volumele și cărțile semnate Rodica Nicoleta Ion au coperte incitante, atrăgătoare, în culori celeste, precum sufletul domniei sale.

Cea mai recentă apariție editorială a sa: Stări în culori (Ed. Grafix, Craiova, 2018, versuri, 190 de pagini – așadar, de astă-dată, un volum în toată regula) te poate încânta prin baia cromatică luminoasă, caldă, cu adieri serafice, reunind întregul spectru al luminii (ROGVAIV), totul fiind botezat, ocrotit, îmbrățișat în irizările unui curcubeu surâzător. Ținuta și scânteierea grafică a copertei – ca și conținutul bogat al cărții – ne-au dus cu gândul la florile princiare, aristocratice numite orhidee (există peste o mie de specii, răspândite pe Terra, cele mai cuceritoare găsindu-se în Filipine).

Orhideea te contaminează prin frumusețea sa exotică, fiind, totodată, floarea definitorie pentru persoanele născute în zilele de 7, 16, 25. Or, doamna Rodica Nicoleta Ion este născută pe 16 septembrie, la două zile după sărbătoarea creștinească extrem de importantă a Înălțării Sfintei Cruci.

Orhideea Rodica Nicoleta Ion transmite – prin versurile sale, proaspete, pline de naturalețe, zâmbitoare din când în când, dar și, destul de des, înveșmântate în voalurile violacee ale melancoliei sau vitriolante, în cazul satirelor, epigramelor, pamfletelor – trăiri emoționante, inspirând, după o cadență anume, numai de autoare știută, sentimente contradictorii, mergând de la delicatețe, eteric, fragilitate, până la (dimpotrivă!) detașare de nuanțele terne/ fade/ telurice ale existenței de zi cu zi, ori implicare civică și luare de atitudine vehementă, vituperantă. Toate acestea sunt alternate, nu rareori, cu metafore plastice nimbate de o frumusețe izbitoare, deloc abstractă, ci concretă, cu miresme tari, de mosc și ghimbir, tabac și papirus vechi.

Dacă încercăm să descifrăm tainele personalității sprințarei doamne Rodica Nicoleta Ion, trăgând discret cu ochiul prin horoscopul chinezesc, constatăm că s-a născut sub același crug ceresc cu Catherine Deneuve, Coco Chanel, Maria Filotti, iar conform zodiacului european – sub aceeași constelație cu Goethe, Wells, Hegel, Sean Connery, Ingrid Bergman, Sophia Loren, Greta Garbo, Ana Karina, Ana Szeles.

Atenție, domnilor cititori! Deoarece, pe cât de dulce, emotivă și capricioasă poate să pară, să fie uneori -, tot pe atât este de persuasivă, are un cert simț artistic, este ambițioasă și tenace, și-a asumat ca ideal în viață arta de a se face plăcută și de a avea succes, fiind – ca ființă și, firește, ca autoare de cărți – satisfăcută atunci când se află în centrul atenției și fericită când este lăudată.

Puternic interiorizată, Rodica Nicoleta Ion este o fire deosebit de analitică, dispune de resurse nebănuite în virtutea cărora se poate aventura, temerar, pe țărmurii gândirii clare, precise și reci – calități pe care știe să le armonizeze cu înclinația sa de a fi meticuloasă, cu un soi de realism pragmatic, cu un caracter onest și profund moral, toate altoite pe un fond de puritate și franchețe înnăscute.

Din altă perspectivă, o putem vedea pe doamna Rodica Nicoleta Ion aidoma acelei păsări micuțe și iuți, cu penaj viu colorat, zburătoare de mare anduranță, care vânează insectele din zbor, mai ales libelule, albine, viespi, înghițindu-le instantaneu, fără a le îndepărta acul și fără ca veninul celor două himenoptere numite mai sus să-i cauzeze vreun rău. Poetul craiovean de mare finețe Dumitru Toma le-a închinat acestor păsări (prigorii) multe poeme, metamorfozându-le într-un veritabil laitmotiv liric.

Salutând noua-i sa apariție editorială: Stări în culori (în fond, stări de spirit vibrante, ca în picturile impresioniștilor francezi) -, să-i urăm doamnei Nicoleta LA MULȚI ANI, studiu intens, creații exigent conturate și alese, tărie lăuntrică și biruințe în toate planurile, cu ocazia altoirii primului an la prefixul fermecător abia schimbat în 2017.

                                                                                                DAN LUPESCU

P.S.: Lansarea cărții: luni, 17 septembrie 2018, de la ora 17, la Biblioteca Județeană „AMAN” Dolj.

Craiova, 16-17 septembrie 2018

 

Articole Conexe

Ultimele Articole