13.3 C
Roșiorii de Vede
vineri, aprilie 19, 2024

BRUCELOZA

Bruceloza este o boala infectioasa produsa de germeni din genul brucella, întâlnita la diverse specii de animale si om si reprezinta una din cele mai grave si raspândite zoonoze. Cei mai expusi la aceasta boala sunt personalul sanitar veterinar precum si îngrijitorii de animale.
Bruceloza este o boala de focalitate naturala, de regula sobolanii, dar si artropodele care prin întepaturile lor pot transmite boala.

brucelozaLA BOVINE ,evolutia bolii trece neobservta clinic, dar avortul este caracteristic si este însotit de eliminarea învelitorilor fetale odata cu fetusul, când are loc pâna la 5 luni, si de retentia învelitorilor, când are loc mai târziu de 6 luni de gestatie. Înainte de avort, cât si dupa acesta, femelele prezinta inflamatii în sfera organelor genitale.
LA PORCINE, boala se manifesta prin sterilitate, avorturi sau purcei neviabili,orhite si epididimite la vieri, schiopaturi consecutive artritelor, paraplegii; avortul ajunge pâna la 50-80% la scroafele primipare; la aceasta specie, de regula, nu se constata retentia învelitorilor fetale.
LA OVINE SI CAPRINE, cea mai grava forma este produsa de Brucella melitensis care nu s-a diagnosticat în tara noastra, dar s-au înregistrat infectii cu B.abortus si B. ovis, care produce asa-zisa epididimita infectioasa a berbecilor.
La ovine si caprine, desi mai rar decât la alte specii, avortul poate atinge 50-60% din oile primipare si sunt urmate adesea, mai ales la capre, de mamite acute, artrite, paraplegii.
La masculi se observa deformarea regiunii testiculare.
LA CABALINE, avortul la iepe este mai rar, dar se descriu foarte frecvent inflamatii ale burselor seroase, îndeosebi din regiunea cefei si a greabanului, zone în care se acumuleaza exsudat seros, serogelatinos, serofibrinos sau purulent.
Localizarea la greaban determina fistulizari, având denumirea de „boala greabanului „, favorizata si de alti germeni infectiosi sau parazitari.
BRUCELOZA CÂINILOR se manifesta prin avorturi repetate la catele, posibilitatea de a deveni
sterile si indiferent de sex, pot fi întâlnite bursite (higroame) si tenosinovite purulente localizate la membre.
LA ROZATOARE, sobolani, soareci, iepuri, se întâlnesc aceleasi leziuni, cu precadere în sfera genitala, ele constituind dupa cum am mentionat mai înainte, rezervorul natural pentru sursele de infectie.
În mod practic, la animale boala nu se trateaza,
tratamentul fiind de durata si foarte scump. De aceea, în prevenirea si combaterea bolii, masura de identificare si sacrificare a animalelor bolnave, serologic pozitive, este singura cale de asanare a brucelozei.
OMUL sănătos se poate molipsi de bruceloză prin intermediul produselor alimentare: după
consumul în hrană a laptelui nefiert, a caşului dulce, brânzei proaspete, cărnii insuficient prelucrate termic, precum şi a apei infectate. Molipsirea mai poate avea loc şi în rezultatul contactării omului sănătos cu animalele bolnave la îngrijirea lor. Brucelele pot pătrunde în organismul uman şi prin tegumentele lezate ori cale aeropraf (aerosol), în timpul curăţirii grajdurilor, prelucrării lânii, pielicelilor, săcelatului şi îngrijirii animalelor.
Bruceloza se întâlneşte mai des la persoanele care îngrijesc animalele, prelucrează produsele alimentare şi materia primă de la ele, printre zootehnicieni, veterinari etc. Morbiditatea prin bruceloza este mai sporită vara şi primăvara, când au loc naşterile ori avorturile la animale, se consumă frecvent produsele lactate, se tund ovinele şi caprinele, se prelucrează lâna lor, se taie şi jupoaie pielicelile de miei bolnavi ori avortaţi, nerespectându-se măsurile de precauţie. Pătrunzând în organismul uman pe diverse căi (contact direct ori indirect, cu animalele, pe cale alimentară, hidrică, prin tegumentele lezate, aerosol etc), brucelele ajung şi afectează ganglionii limfatici regionali, apoi nimeresc în sânge şi provoacă maladia propriu-zisă.

Dr. Florea RĂDOI
Medic primar veterinar
Vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari Teleorman

Articole Conexe

Ultimele Articole